USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Свято Перемоги в Росії перетворили на культ війни, - історик

7 Квітня 2015 22:00
СРСР, а потім і Росія, замість трагічної пам'яті подій Другої світової війни запровадили святкування її завершення, яке переросло в культ війни. Про це заявив у своєму вітальному слові голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час презентації проекту «Маки пам'яті» у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал», - повідомляє Еспресо.TV.

«Саме як страшну трагедію цю війну пам'ятають і згадують в усьому світі. Але так не було у Радянському Союзі. Після 1965 року в СРСР замість трагічної пам'яті почали відзначати закінчення Другої світової війни у форматі свята - тріумфу ідей комунізму. День перетворився в певний культ війни», - зазначив В'ятрович.

Також він зауважив, що культ пережив навіть сам Радянський Союз і став традицією, яку підхопила сучасна російська влада і зробила такий міф інструментом впливу на колишні республіки.

«Минулого року ми всі побачили, що міф про вітчизняну, радянську війну став не просто інструментом пропаганди - його зробили інструментом проти України. Саме тому нам потрібно говорити правду про військові події - правду, яка зробить нас вільними», - наголосив історик.

Він нагадав, що минулого року започаткували ініціативу вшанування загиблих українців із символом «Маку пам'яті», а в цьому році ініціатива отримала законодавчу базу у вигляді Указу Президента про відзначення 8 травня як Дня пам'яті та примирення.

«Червоний мак є традиційним українським символом, про який співали в козацьких думах як про символ пролитої козацької крові. Водночас, червоний мак є європейським символом пам'яті жертв І та ІІ світової війни», - сказав В'ятрович.

Голова Українського інституту національної пам'яті наголосив, що надзвичайно важливо для українців вшановувати пам'ять жертв і героїв Другої світової війни.

«Необхідно по-українськи вшановувати пам'ять жертв і героїв цієї війни, бо Україна була однією з головних арен Другої світової війни. Згідно з різними підрахунками, близько 10 мільйонів українців стали жертвами тієї війни. Українці зробили визначальний внесок у перемогу над нацизмом у лавах Червоної Армії, Української повстанської армії, в арміях Польщі, Франції, Великої Британії та інших країн. Всі разом зробили, щоб перемога над фашизмом стала можливою», - сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 01:37
перемога над нацизмом і фашизмом в європі - це дійсно свято. день трауру це тільки для тих, хто воював на стороні гітлера та був колабораціоністом.
доктор до Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 07:18
Співчуваю тобі. На жаль, це не лікується.
медбрат до доктор Показати IP 8 Квітня 2015 08:18
Хіба що урінотерапією і електрикою
липа до медбрат Показати IP 8 Квітня 2015 08:25
излечился на опыте?
Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 10:10
Вятрович - брехун із затусманеними ющенківським діоксином мізками. 9 Травня - дійсно свято, день молитви, день памяті, день Перемоги. І нічого заганяти людей в стійло своїх слабоумних тверджень. Хто розуміє, що це за день - нехай святкує. Хто ні - нехай плаче.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus