USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Обрання голови Ківерцівської райради: «укропівець» виграв суд

2 Грудня 2015 19:00
УКРОП виграв судову справу, яку відкрили за позовом пропрезидентського чиновника, кандидата від БПП на пост голови Ківерцівської районної ради. Справа стосувалася рішення райради щодо обрання голови цього органу.

Так, прихильники провладнох політсил, не згодні з рішенням райради щодо «нічиєї» в голосуванні, просили Феміду вплинути на лічильну комісію і визнати переможцем їхнього кандидата. Втім, вони суд програли.

Судове засідання відбулося вчора, 30 листопада, у Ківерцівському районному суді Волинської області.

Нагадаємо, перше засідання новообраної Ківерцівської районної ради відбулося 19 листопада. Тоді за посаду голови районної ради боролися представник від «УКРОПу» – Володимир Юрчук та БПП – Юліан Таранчук.

Згідно з результатами голосування, 16 голосів віддали за Юрчука та 16 – за Таранчука, 2 бюлетені визнали недійсними. Щодо останніх двох, то так вирішила лічильна комісія, адже у бюлетенях двоє осіб з тих, хто проголосували, поставили відмітку не в клітинці навпроти прізвища, а збоку. Відтак, рішення не враховувати такі голоси підтримали і самі депутати.

Однак, кандидат від БПП на посаду голови райради Юліан Таранчук з цим не погодився і подав до суду позовну заяву про визнання бюлетенів дійсними, адже позначки стоять в рядочку з його прізвищем.

Окрім цього, Юліан Таранчук порушує процедуру таємного голосування й запевняє, що бюлетень, який не врахували, належить йому, тому, мовляв, його треба врахувати, й таким чином визнати переможця на виборах.

«Зауважу, що це мій бюлетень, я зробив таким чином своє волевиявлення. Я хвилювався, бо вперше до посади іду шляхом виборів. Я у виступі своєму сказав: «Давайте голосувати по честі та по совісті. Одні депутати прийшли заангажовані, а інші – ні. Сказали, що мене підтримають, бо це мої друзі, і віддали 18 голосів проти 16.

Втім, лічильна комісія визнала бюлетені недійсними, а я вважаю їх дійсними, бо це не заважає регламенту. У бюлетені має бути не більше однієї відмітки: в клітинці будь-яка позначка чи знак «V» навпроти прізвища, а моє прізвище розміщене теж у клітинці. Спочатку думки членів лічильної комісії розділилися, але, як мені відомо, то голова комісії «тиснув» й бюлетень оголосили недійсним. Потім це не обговорювали в раді й ухвалили такі результати. Тому я не згоден із результатами сесії райради», – пояснив свою позицію депутат.
Потому суддя зачитав заяву Ківерцівської райради, у якій вказано, що потрібно скасувати результати голосування депутатів та визнати два бюлетеня дійсними, аби перемога була за Юліаном. До слова, за станом на сьогодні, він займає посаду заступника голови райдержадміністрації.

Зі слів адвоката Ігоря Поліщука, який представляв інтереси іншого кандидата на пост голови райради, лист за підписом керівника апарату райради не можна вважати позицією усієї ради.

«У мене викликає сумнів достовірність такої заяви, адже попередній голова склав свої повноваження, відповідно, його функції переклали на новообраних депутатів та тимчасову президію. Тому працівник апарату не має повноважень писати лист від імені ради», – наголосив представник Юрчука.
На судовому засіданні був присутній і голова лічильної комісії Анатолій Пушкін. Він теж виступив проти позову Юрчука. Свою позицію пояснив тим, що депутати сформували лічильну комісію з представників різних політичних сил, делегувавши їм повноваження та довіру, а ті, у свою чергу, ухвалили відповідне рішення.

«Я не погоджуюся з цим позовом, адже в Регламенті сказано, що позначка має бути у лівій клітинці, тому підстав у позивача звертатися до суду немає. Нагадаю, що при огляді бюлетенів у двох не було позначок в клітинках, а були в рядку з прізвищем кандидата. З даних бюлетенів не можна чітко визначити волевиявлення депутатів. У комісії були суперечки, побачивши це я запропонував поставити питання на голосування й більшість ухвалила їх не враховувати», – пояснює Анатолій Пушкін.
Потому суддя довго з'ясовував із головою лічильної комісії, чи правомірно два бюлетені визнали недійсними, можливо, їх потрібно було врахувати, як зіпсовані.

Під час розгляду справи адвокат Ігор Поліщук завважив, що, згідно з українською та європейською судовими практиками, такий позов феміда не повинна розглядати. Пояснив свою точку зору двома фактами. По-перше, зауважив Поліщук, лічильна комісія є колегіальним органом, тому до неї не можна позиватися, адже вона не є відповідачем. По-друге, наголосив адвокат, суд не може підміняти державний чи представницький орган, брати на себе їхні повноваження та давати вказівки.

«Зауважу, що лічильна комісія не може бути відповідачем, бо це колегіальний орган, а не конкретна фізична чи юридична особа. Також є усталена практика в Україні у подібних випадках. Для прикладу, є позиція Верховного суду України, де сказано, що суд не може підміняти державний чи представницький орган та давати вказівки щодо питань, які стосуються їхніх повноважень. Окрім того, Європейський суд говорить, що суд не повинен підміняти їхню думку своєю й розглядати питання про те, яке рішення органи місцевого самоврядування повинні ухвалити.
Відповідно, один орган не може підміняти інший й брати на себе чужі повноваження, адже суд не може втручатися у роботу райради. Зваживши на це все і Регламент райради, питання щодо бюлетенів, дійсності чи ні – це все компетенція лічильної комісії. Я вважаю, що позов задовольнити неможливо», – наголосив Ігор Поліщук.

Після вивчення справи, Феміда винесла таку Постанову: задовольнити частково заяву Таранчука, скасувавши рішення райради, й зобов’язати лічильну комісію провести перерахунок голосів.

Таке рішення не задовольнило представника БПП, він сказав, що порадиться з ким треба й вирішить, чи подавати апеляцію, аби два бюлетеня вважали дійсними, і його визнали головою ради.

До слова, у перерві Юліан Таранчук запевнив, що не буде подавати апеляцію, якщо рішення буде не на його користь, мовляв, зробить для себе висновки про чесність суду, втім, наприкінці розгляду справи думку змінив.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
справедливийСуд приз Показати IP 2 Грудня 2015 19:10
Суд визнав правильно тому, що вже реформи та такі реформісти БП вже дістали всіх людей.
Анонім до справедливийСуд приз Показати IP 2 Грудня 2015 20:57
Иными словами, ты утверждаешь, что суд нарушил закон Украины. Вопрос на засыпку - Украина - это правовое государство или сборище беспредельников?
МуРзика Показати IP 2 Грудня 2015 19:12
Брєд! В Рожищенському районі під час виборів 26 жовтня в одному бюлетені на одній із дільниць навпроти одного кандидата було написано "МУДАК" і цей бюлетень зарахували, оскільки "компетентні" члени комісії зазначили, що таким чином виборець зробив свій волевияв...
gh Показати IP 2 Грудня 2015 19:30
маразм, людина у 55 років не знає куди поставити галочку
Ас Показати IP 2 Грудня 2015 20:29
Слава Украінським Патріотим очистим Ківерці від погані і дупошників штанопротирателів лодарів і корупціонерів....
?!!!! Показати IP 2 Грудня 2015 21:12
То що вирішили??? скасували позовні вимоги чи частково задовольнив позовні вимоги? ви що - шо це за брєд? і поліщук "повернув справу - туди звідки вона почалась"? і це адвокат?
Андрій Показати IP 3 Грудня 2015 08:47
Я не розумію чому все в закритому режимі?Де публічні дебати претендентів,щоб побачити ху із ХУ?Що це за адвокат,що так довільно трактує законодавство?Про яке прецедентне право він говорить?Ми вже були свідками того,коли суди найвищих інстанцій міняли правовий статус президентів,терміни перебування їх на посадах...І сьогодні пожинаємо наслідки їх рішень...
Тарас Чурило Показати IP 3 Грудня 2015 09:39
Молодець' відстоює справедливість до кінця
не байдужий Показати IP 3 Грудня 2015 10:08
А чому він так рветься на цю посаду? Може вже пора молоді нарешті місце звільнити. кожен рік одне й те саме. дожились до ручки. Їхній совковий досвід вже нікому не потрібен. цю стару систему зможуть змінити лише нові люди, які виховувались вже при незалежній Україні.
Ківерчанка до не байдужий Показати IP 3 Грудня 2015 10:47
Який Юрчук молодий ? ШкОЛУ І інститут закінчував при СРСР татко робив в торгівлі жив як кіт в маслі і знов на тепле місце АТаранчук добився всього в цьому житті своім розумом і своіми силами
не байдужий до Ківерчанка Показати IP 3 Грудня 2015 12:46
так звісно... розуму йому вистачило на те. щоб вугілля в садочки і школи закупити в перемішку зі шлаком а гроші відмити, і все сам все своїми силами...
не байдужий Показати IP 7 Грудня 2015 13:09
Керівник апарату перевищив свої повноваження. Він не має право підміняти свою думку думкою цілої районної ради, яка налічує 34 депутати. За це повинен нести юридичну відповідальність. Шановні депутати не дозволяйте окремим особам виступати від вашого імені і всієї територіальної громади. Крім того, керівник апарату підтримав діючого функціонера.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus