USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Власна думка:Трагедія, різня, геноцид.Щодо подій 1943 року на Волині

8 Липня 2013 09:01
Олександр Залуцький поділився власними думками щодо Волинської трагедії. «Волинські новини» радо вислухають інші оцінки волинян щодо подій 1943 року. Матеріал нашого дописувача є його власною думкою, яку ми вирішили оприлюднити задля подальшого обговорення питання, яке хвилює багатьох, не лише на Волині.

«70 років розділяє нас від трагічних подій, що сталися на Волині. Проте чи тільки на Волині? Розбурхана Європа переживала кульмінацію жахливої, кровопролитної Другої світової війни. Горе, сльози, голод і смерть були щоденним явищем у всіх регіонах та країнах, які накрила війна.

Сьогодні багатьом із нас набагато легше оцінювати те, що сталося. Саме це й роблять пересічні мешканці Польщі й України, а ще – історики, політики, чиновники, громадські і культурні діячі, журналісти.

Але чи можуть сьогоднішні оцінки бути чесними і справедливими, такими, що не йдуть у розріз із фактами? Складається враження, що стосовно волинських подій 1943-ого року виникло кілька правд. Польська сторона впевнено хоче нав’язати свою, підкріплену документальною базою власних дослідників подій середини минулого століття. Українські історики знайшли свою правду, апелюючи аргументами діаметрально протилежними. Кожен мислячий громадянин двох народів, польського й українського, неодмінно пробує відшукати власне бачення, базуючись на матеріалі почутого, пережитого, прочитаного. Але чи будь-яка із цих правд може нині претендувати на роль дійсної, беззаперечної, незаангажованої?

Коли польський Сейм напередодні річниці Волинської трагедії визнав події 1943-ого року на нашій землі геноцидом проти польських громадян, то, очевидно, сподівався, що Україна змовчить і змушена буде миритися із подібними ярликами. Янукович за будь-яку ціну хоче довести всередині країни, що зробив реальні кроки до європейської інтеграції, чого не вдавалося зробити ані Ющенкові, ані Тимошенко. Тож, муситиме мовчати, оскільки у Європі саме Польща досі лишається провідним послом українського питання. Без її підтримки ані Договору про асоціацію із ЄС, ані запровадження Зони вільної торгівлі з Європою годі й чекати.

Президент Польщі Броніслав Коморовський навіть скликав керівників Вишеградської групи у Віслі, аби там схилити Януковича до вигідної полякам ідеї. Той поїхав, куди діватися, якщо у Москві його в палаци не так радо запрошують. Розмовляли про різні речі, довелося йти на певні поступки, навіть питання Тимошенко український глава пообіцяв вирішити найближчим часом.

Звичайно, що й Волинське питання там підіймалося, проте власної думки на питання 1943-ого року у Януковича, очевидно, не було. Коморовський ще напередодні розмови пообіцяв приїхати до Луцька 14 липня, оскільки був упевнений, що намовить українського колегу прийняти його пропозицію разом засудити українців, котрі вбивали поляків.

Радники й експерти з оточення Януковича, схоже, запропонували главі нашої держави обрати вичікувальну позицію, яку свого часу успішно вели Кравчук і Кучма. Зводилася вона до пасивного сприйняття гострих питань, які ставлять сусіди. Проте й визнавати події далекого 43-ого геноцидом не поспішали.

У Верховній Раді підготували лист-звернення до Сейму 148-ми депутатів (регіоналів та комуністів) аби польські колеги визнали винними у вбивствах виключно ОУН-УПА. Такий собі крок-сигнал, який би перевірив серйозність намірів польського керівництва до Волинського питання, а також став би моніторингом громадської думки в Україні. Перевірка - чи не надто обурюватимуться «західняки».

Вихідні дні, 6-7 липня, минули спокійно. Голосних слів не прозвучало ані в Павлівці, де зустрілися польські та українські науково-суспільні представники обох держав, ані під час інших зустрічей. Найгучнішими були слова, звернені до вірян духовних отців. Можливо, саме вони нині найбільше потрібні і українцям, і полякам.

Переконаний, ще рано розставляти остаточні акценти на подіях далеко не однозначних. Українці також добре пам’ятають вирізання сотень людей і спалювання десятків українських хуторів та сіл на етнічних наших землях (Холмщина, Підляшшя, Лемківщина). Невже й нашій Верховній Раді нині треба ухвалювати рішення, яким би звинувачувалася Армія Крайова як така, яка робила етнічну зачистку, спрямовану проти українців? Можливо, тоді також була різня, геноцид чи звичайна трагедія багатьох сімей?

Годі й казати, якою б була реакція з боку Польщі. Про євроатлантичну інтеграцію Україні довелося б забути на довгі роки, якщо не десятиліття.

Нині не час конфліктувати й шукати винних. Також не потрібно знаходити, хто перший віддав наказ вбивати – поляки українців чи українці поляків. Адже ані сучасна наука, ані сучасна культура поки не дозволить дійти істини.

Президент Польщі поки не скасував свого візиту до Луцька 14 липня. Схоже, продовжуються переговори дипломатичними каналами зв’язку. Цього тижня будуть зроблені гучні заяви, але чи підуть вони на користь нашому, польсько-українському зближенню? Відповідь очевидна й оголошення не потребує».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
ківерчанин Показати IP 8 Липня 2013 10:16
Нема чого їхати сюди Коморовському
Холмщак до ківерчанин Показати IP 16 Липня 2013 01:32
В точку!!!
Макар Показати IP 8 Липня 2013 11:08
Єдина прийнятна форма вирішення пртистояння має бути:"Просимо пробачення і пробачаємо"сказана вустами високопосадовців з обох сторін.Все інше неправильно,незалежно від,того як це може вплинути на євроінтеграцію України.Є речі,якими торгувати неможна.Буде великим позором,якщо до слів антиукраїнської парламентської більшості(ПР і КПУ),ще й приєднається антиукраїнський президент.Така Україна -українцям непотрібна.
Олена Сергіївна до Макар Показати IP 8 Липня 2013 11:51
Дивує, що досі українська влада не дала свій коментар події. То москви боїмося, а тепер і Варшави? Все одно в Євросоюзі нас ніхто не чекає
) до Олена Сергіївна Показати IP 8 Липня 2013 23:34
!..))) зачет). снимаю шляпу но если ты еще раз так сделаешь, я сделаю то же самое. так и знай
Михайло Показати IP 8 Липня 2013 15:40
Дослідження істориків показують, що АК з кінця літа 1943 р. і до 1947 року мстила українцям за бандерівську різню 1943 року на Волині, особливо жорстоко на Закерзонні.
Вільний до Михайло Показати IP 8 Липня 2013 16:24
а хто був перший, хто почав вбивати? певно, ніхто не розбереться
Слушно Показати IP 8 Липня 2013 20:52
Цікава стаття. Пишіть ще. Треба людям доносити про події, які забуті.
Андрій Показати IP 9 Липня 2013 14:32
А чому мовчить волинська влада і Клімчук особисто? Бояться, чекають? Он Полтавщина і то своє звернення прийняла, а наші бздять.
Володимир Показати IP 9 Липня 2013 20:04
Масову різню цивільного населення Волині розпочали бандерівці 11 липня 1943 року. До того часу вбивства мали епізодичний характер.
Олег до Володимир Показати IP 10 Липня 2013 22:47
А ти, володя, певно свічку тримав і все знаєш хто кого коли вбивав.
Холмщак до Олег Показати IP 16 Липня 2013 01:34
А це є такі,слабодухі---шукають винних серед своїх братів
забули чи то як Показати IP 11 Липня 2013 21:30
армія крайова організувала каральну різню. дякуючи УПА тепер поляки живуть за Бугом. історія речі посполитів і українського населення, була вкрай жорстокою. не знаб за що українцям слід вибачатись... якщо то геноцид то він тривав століття. так що нехай вибачаються і йдуть на ххх
Холмщак Показати IP 16 Липня 2013 01:30
Мої предки не раз розказували про те,що витворяли поляце з нашим мирним населенням,повірте---не захищаю наших вояків за поступки в Павлівці,Кисилині,але то маленькі "цветочки"!!!Арм.Крайова боялась прямих стичок з ОУН-УПА,тому нещадно мстилась на цивільних.Вбивалось все українське і православне.Яке може бути вибачення????В кращому випадку,забули і розбіглись,а будуть ворушити минуле...Прийдеться багато чого передивлятись.Слава Україні!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus