USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чиїми руками Порошенко намагається керувати Волинню

23 Червня 2016 11:11
РБК-Україна оприлюднило картографічну схему “покровителів” усіх областей держави. Згідно з їх дослідженням, Волинською областю керує сам президент Порошенко. Звичайно, не особисто, а під пильним оком голови обласної державної адміністрації, його однопартійця Володимира Гунчика, та й то - за посередництвом куратора, так би мовити, одного з правиць Порошенка Олега Гладковського.

Навіть найближче оточення президента визнає, що у глави держави дуже коротка лава запасних. У результаті практично всі люди з найближчого кола Порошенко займалися підбором кадрів, кожен на свій лад.

Так, на посади голів ОДА підбирали людей Віталій Ковальчук, Сергій Березенко, Борис Ложкін, Олег Гладковський, Давид Жванія та Ігор Гринів. Кожен з них займався кількома областями на дострокових парламентських виборах і в якості куратора пропонував президенту кандидатів на їх керівництво.

Так, Олег Гладковський опікується Волинню. Окрім того, стратегічний контроль президент отримав і в Донецькій області в особі голови ОДА Павла Жебрівського, у Закарпатській - Геннадія Москаля, Одеській – Міхеїла Саакашвілі та Тернопільській – в особі Степана Барни.
Петро Порошенко 2 роки тому вступив на посаду президента. У своїй інавгураційній промові він обіцяв поставити у главу кута державної політики боротьбу з корупцією. Замість цього його кадрова політика тільки й призводить до корупційних скандалів. При чому влаштовують їх ті, кого він зібрав свою команду.

Прийшовши до влади, Порошенко вибудовував свою кадрову політику, виходячи з принципів: отримати максимум влади і, при цьому, неодмінно сподобається. Таким чином, на одному ноївому ковчезі влади виявилися Ігор Кононенко і Михайло Саакашвілі, опозиційні журналісти і люди на кшталт Олександра Грановського, Олександра Третьякова і Гліба Загорія.

З одного боку, в Адміністрації Президента є виходець з Microsoft Дмитро Шимків, який пише проекти реформ, а з іншого - вихідці з "Укрпромінвесту" розставлені на найважливіші для президента потоки.

На старті виборчої кампанії Порошенко міг похвалитися підтримкою максимум 14 депутатів в залі, але варто було його рейтингу вирости, як на нього швидко переорієнтувалися частина депутатів "Батьківщини", УДАРу та інших фракцій. Саме з цієї першої групи Порошенка тоді сформував собі виборчі штаби, приправивши їх вихідцями з власної бізнес-корпорації. А, щоб країна зовсім вже не виглядала корпорацією Roshen, глава АП Борис Ложкін найняв команду технократів, які повинні були провести реформи.

Так з бажанням подобатися і одноосібно правити Порошенко сам же створює для себе проблеми на рівному місці.

Майже рік президент використовував Михайла Саакашвілі для боротьби з Арсенієм Яценюком, але в останній тиждень голова Одеської області в запалі власного піару вже став атакувати і президента. За що і отримав перевірку свого благодійного фонду, і побажання "швиденько заробити грошей і повертатися прем'єром у Грузії".

Більше року президент і його найближче оточення намагалися звільнити Арсенія Яценюка і поставити на його місце Володимира Гройсмана. В результаті це обернулося тритижневою коаліціадою, коли "свій" же "вкусив за руку" президента і показав, що не хоче бути ручним.

Глава держави прийшов до парламенту з красивою цитатою Лі Куан Ю: "Прийшовши у владу посади трьох друзів", а замість цього тільки отримав низку скандалів за участю колишніх генпрокурорів Віталія Яреми і Віктора Шокіна.

"У нас вже був президент, який керував країною як заводом, президент-директор автобази, а тепер у нас президент - глава корпорації. Але держава - це не особистий бізнес, а щось інше. Але вони це ніяк не зрозуміють. Я бачив це вже чотири рази, і це йде по тій же стежці", - говорить один з його політичних опонентів Порошенко.

Втім, треба сказати, що до формування своїх кланів, як у Кучми чи Януковича при президентові Порошенко поки що не дійшло. Можливо, тому що досі не було приватизації великих об'єктів.

З іншого боку, президент заводить своїх людей на ключові грошові потоки військової промисловості і держпідприємств. При цьому він намагається відтіснити від звичних госкормушек інших олігархів.

Яскраві приклади тому - зміна менеджменту Коломойського в "Укртранснафті", повернення контролю над "Нефтегаздобычей", скорочення впливу Фірташа на ринок облгазів і боротьба за ринок вугілля з Рінатом Ахметовим.

Якщо раніше олігархи знаходили центр альтернативного впливу у вигляді прем'єра Яценюка, то тепер вони змушені будуть безпосередньо домовлятися з президентом. Якщо, звичайно, одного разу таким центром не вирішить стати Володимир Гройсман.

Кого б Петро Порошенко куди не призначив, все одно він буде контролювати всіх, до останньої прибиральниці. Саме так характеризували кадрову політику Порошенко ті, кому з них доводилося працювати.

- Ну про прибиральницю, напевно, не дуже гарний приклад, але він дійсно бере відповідальність навіть за ті питання, які повинен був би делегувати іншим людям. Я б порівняв роботу Порошенко і його оточення за круглим столом короля Артура. Коли група виробляє рішення, але приймає їх він, - спробував через кілька місяців після інавгурації президента пояснити його манеру роботи політтехнолог, а нині голова фракції БПП Ігор Гринів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
волинянам Показати IP 23 Червня 2016 11:21
гунчик просто червоний директор, пане президенте не смішіть волинян звільніть гунчика
Анонім Показати IP 23 Червня 2016 11:38
ну і хо?
скептик Показати IP 23 Червня 2016 11:41
шоколадна свиня на другий день після інавгурації забув, за що гинули люди на Майдані , продовжуючи будувати президентську владну вертикаль, перетворюючи парламент на свій придаток, а демократію - на посміховисько. мабуть не дають спокою царські амбіцію свого папєрєдніка. наслідком продовження такої політики стане його повне несприйняття у демократичних колах світу. АЛЕ ЧОМУ ПОВИНЕН СТРАЖДАТИ НАРОД ?!!!!!!
спостережливий до скептик Показати IP 23 Червня 2016 13:59
Він і його " смотрящі " довели народ до немислимого зубожіння і ніщети , а країну самі розкрадають покруче попєрєдніков !!!
007 Показати IP 23 Червня 2016 13:40
Інформація прийнята. Смотрящіх вже знаєм.
До скептик Показати IP 23 Червня 2016 13:44
Народ повинен страждати тому, ЩО ДУРНИЙ.
алла до До скептик Показати IP 23 Червня 2016 14:56
Не суди по собі
скептик до До скептик Показати IP 23 Червня 2016 15:05
народ занадто терплячий. найбільш гарячі голови на жаль загинули на майдані та у безглуздій війні на сході. але все рано чи пізно має свій кінець
Анонім Показати IP 23 Червня 2016 17:24
кінець мабуть скоро цьому прийде , або люди подохнуть від іхніх реформ , або іх заставлять здохнути всіх шоколадних і офшорних прихвоснів, і бажано щоб вони десь в ростові не вилізли .За що люди поклали голову , за цих виродків , крис і свиней які до корита дорвалися і забули через скільки смертей ці уроди туди долізли , слів не вистачае
Крук В.М. до Анонім Показати IP 23 Червня 2016 22:14
Зарплата у голови нац.банку Гонтарєвої 165 тис. грн на місяць і в решти із їх кагорти не менше, а в людей 2 - 3 тис. це як ??? А скільки розкрадають із бюджету ??? Людей дурять на кожному кроці , самі живуть ,а нас годують обіцянками !!!
Вітя Показати IP 23 Червня 2016 23:59
То кара Божа на українців, маємо те, що заслужили, треба бути добрішими і один одного любити, а не ненавидіти, а в нас патріотів на пальцях можна порахувати, більшість вже на тому світі.
ужас Показати IP 24 Червня 2016 21:01
Александр Нечитайло ... Десятистраничное обращение с его подписью, как главы ВАСУ обязало Высший административный суд обратился к президенту Украины Петру Порошенко с просьбой ветировать закон "О судоустройстве и статусе судей" - ключевой документ судебной реформы. Старая бандитская власть ставит палки в колеса новой власти и будущему Украины. Конечно же, они не хотят прощаться со своими взятками в миллионы долларов. "Возглавлять вертикаль административных судов должен лишь единственный, не подчиненный никому Высший административный суд Украины, который организационно, юридически и процессуально будет полностью самостоятельным и независимым", - говорится в сообщении на сайте ВАСУ. Также ВАСУ недоволен нормой о декларациях, которые обязаны предоставлять судьи. Суд считает, что это нарушит независимость и неприкосновенность судей. Ведь как теперь их дедки будут ездить на Порше крася губки дудочкой? Но Президент отклонит прошение ВАСУ и этой жабки, и подпишет судебную реформу, против который так же выступила Савченко, Самопомощь, Батьктивщина, Свобода и т.д. Но насчет люстрационного шабаша Конституционного Суда, тут нужен контроль и давление общественности, нации, политиков и всех патриотов Украины. Но конечно всех же волнует только гей парад, а то не дай бог геи марш проведут!
Латковський Показати IP 8 Липня 2016 22:58
Давайте призначимо головою ОДА - п'янюгу Ройка Юрку .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus