USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинська трагедія: Україна і Польща не готові визнати провину.ФОТО

6 Липня 2013 22:31
Ані українці, ані поляки не готові «стати лицем до історії» та визнати свої провини у Волинській трагедії 1943-ого року.

Про це у коментарі «Волинським новинам» розповів професор Українського католицького університету Ярослав Грицак у межах громадської ініціативи вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії у селі Павлівка Волинської області 6-ого липня.

Він зазначив, що має особисту думку, яку не поділяє більшість українців та поляків.

«Я переконаний, що ні українці, ні поляки не готові зараз стати лицем до історії і визнати свою взаємну вину. Моя точка зору є така, що зараз треба не казати, зараз треба робити. Особливо в контексті важливим є те, що це – панахида за померлими, яку проводять різні церкви. Це і спільна молитва, яка переводить нашу дискусію в такі площини, де всі наші слова виглядають просто белькотінням», – каже професор.

За його словами, темою «Волинської різанини» українські політики зловживають, тому втручання церкви у цю справу – чинник позитивний.

«Я вважаю, що дуже добре (і страшенно позитивно) те, що сталося в останні місяці: за цю справу взялася церква, і, таким чином, вирвала польсько-українське примирення з рук політиків, які цим зловживають. Не знаю, чи звернули увагу на це наші співвітчизники. Проте це – один із тих рідкісних випадків, коли всі церкви сказали одним голосом (і греко-католики, і римо-католики, і православні Київського та Московського патріархату, і протестанти) про це», – додав Ярослав Грицак.

Нагадаємо, що спільну декларацію, у якій засуджено «крайній націоналізм та шовінізм», підписали Верховний архієпископ Святослав Шевчук від імені Української греко-католицької церкви та архієпископ Юзеф Міхалік від Католицької церкви з нагоди 70-річчя Волинської трагедії у Польщі, 28-ого червня.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Студент Показати IP 6 Липня 2013 22:51
Золоті слова! Мені Історія України Ярослава Грицака - найкраща. Вміла ставить акценти. А нам з поляками дійсно менше балакати треба, а просто робити спільну справу. А то колись Петлюра вже наговорив із Пілсудським, а москалі скористалися з цього
Володимир Показати IP 7 Липня 2013 02:35
"Крайній націоналізм" у визначенні Святослава Шевчука - це нацизм Донцова, Бандери, Шухевича та їх сьогоднішніх шанувальників і послідовників.
Ворон Показати IP 7 Липня 2013 02:51
звичайно не готові визнати вину.. по-перше, жоден (чи то Україна, чи то Польща) не хоче бути лузером в очах Європи та країни-сусіда.. по-друге, населення пам'ятає історію і не готове пробачити десятки тисяч вбитих.. по-третє, у кожного із цих двох народів СВОЯ історія.. і через те, що чито Україна, чи то Польща трактує історичні перепитії так, як це вигідно кожному із них, ніякого примирення не буде.. це політична гра й поготів!(
Александр до Ворон Показати IP 7 Липня 2013 07:22
У одного из комментаторов ВН, известного думолюба и сагаведа, я читал, что украинцы ментально похожи на немцев. В Вашем комменте такие параллели подтверждаются))
ВДУ Показати IP 7 Липня 2013 08:30
За останніх 10 років кожен з нас не лише не усвідомив необхідності каяття за скоєні на території Волині вбивства невинних людей, а й не почув вибачень за вбивства, скоєні на Холмщині. Сьогодні доморощені «сенатори» з піною в роті радіють з того, що на очах у всього світу злочинцями оголошують практично всіх без винятку учасників українських визвольних змагань.
Александр до ВДУ Показати IP 7 Липня 2013 09:10
Преступниками европейцы называют вполне конкретную украинскую организацию палачей и подонков. Радости тут никакой нет.
кгб Показати IP 7 Липня 2013 10:41
перш ніж лізти в чужий двір, хай би палачами і подонками назвали ваші європейці тих, хто організовував погроми, різню і вбивства українців в часи "вісли". чи це теж "вполне конкретная украинская организация" робила?
Александр до кгб Показати IP 7 Липня 2013 11:25
Немцы 20го с'езда КПСС не ждали. В каждой национальности есть свои уроды. Ждите, кто будет первым, может и сознание к тому времени подрастет.
Котя до Александр Показати IP 7 Липня 2013 13:43
Очевидно, що серед москаликів 99% Александров-виродків.
йован Показати IP 7 Липня 2013 19:35
мого прадіда забили поляки.І це правда і я це памятаю, навіть місце загибелі мати показала. Не забуду. Але разом з тим і правда те, що в Хатині "працювали" украінські поліцейські. Як з цим бути?
МАРІЧКА Показати IP 7 Липня 2013 21:13
МОЛОДЦІ СУЧАСНА НІМЕЦЬКА НАЦІЯ,ПОВЧИТИСЯ Б У НИХ І УКРАЇНЦЯМ І ПОЛЯКАМ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus