USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Як Україна може повернути Крим? Думка волинських експертів

1 Квітня 2014 18:05
Крим може стати знову українським, лише якщо новітня Російська імперія розпадеться. Усі заяви про можливість повернення Криму – популізм і спекуляція напередодні виборів. А Крим, який Україна здала без бою, може роками бути спірною територією з невизначеним статусом.

Інформаційне агентство Волинські Новини поцікавилося у волинських політологів, чи є в нашої держави якісь інструменти та можливості повернення Криму. Як з’ясувалося, всі вони одностайні – Україна Крим втратила дуже швидко, хоч і мала шанс все змінити. Тепер на це можуть піти десятиліття.

Невизначеність статусу Криму може тривати десятки років

«Японія вже більше 30 років не визнає Курильські острови, які Росія окупувала. Іран і ряд інших країн не визнають існування Ізраїлю і такої держави немає на політичних картах арабських країн. Азербайджан не визнає більше 20 років окупацію Нагірного Карабаху. Китай не визнає існування держави Тайвань. Десятки років існують невизнані території. І це світить Криму. Ми знаємо, що Російська федерація, як і колишня Російська імперія, як і СРСР не віддали жодного шматочка загарбаної землі», - розповідає волинський історик та політолог Тарас Літковець.

Він зазначає, що сьогодні міжнародні перемовини вже більше стосуються того, аби Росія не окуповувала далі українські території. А ось про Крим, каже він, складається враження, що вже й забули.

«Півострів здали без жодного військового спротиву. Частини не отримували конкретних наказів, їх інформували про це в телефонному режимі, що не допустиме в армії. Не було оголошена мобілізація, військовий стан, не були перекриті кордони, не було спроб зупинити антиукраїнську пропаганду в стилі ІІІ Рейху. Українська сторона лише фіксувала скільки російських військових перейшло через Керченську протоку і що вони роблять. Чому не відбули в море кораблі з місць дислокації на випадок військових дій? Про це знають навіть школярі. Чому не затопили кораблі, не підірвали? Ми всі бачили ганебні кадри, коли українську символіку збивали з бортів. Це ганьба і зрада українців Криму, які хотіли залишитися в складі України», - каже Тарас Літковець.

На жаль, констатує він, МЗС Росії в цьому поєдинку показало себе набагато потужнішим від української дипломатії. Що ж до допомоги країн НАТО, яку всі так чекали, то цей військовий блок не втручався, бо з українського боку не було жодного спротиву.

«Беззубість української зовнішньої політики показала, що в 21 столітті можна переможною ходою йти будь-якою чужою територією», - вважає він.

Фахівець каже, що Україна за роки незалежності не зробила нічого суттєвого, аби кримчани почувалися українцями. Один з можливих варіантів виходу з ситуації – оголосити Крим демілітаризованою зоною і провести легітимний референдум в Криму під наглядом міжнародної спільноти. Але, зрозуміло, що цього не буде. Світ може вести десятки років перемовини. І Україна могла б дати відсіч, хоч і ціною значних жертв, каже він. От лише питання: чи вартує Крим стількох жертв. Утім, з іншого боку, якщо так боятися за свої життя, агресори можуть прийти і відібрати всю територію і значно більше життів, вважає Тарас Літковець.

Крим – це Україна. Хоч карти будуть різні

Те, що питання повернення Криму – стратегічне також вважає і голова «Асоціації молодих політологів і політиків», керівник дослідження Олександр Новосад.

«Україна будь-які переговори має розпочинати з того, що Крим – українська територія і постійно про це наголошувати. Це стратегічно важливо, хоч навіть карти в українських і російських школах будуть різні», - каже він.

Політолог вважає, що поки в Росії при владі Володимир Путін, доти Криму Україні не бачити.

«Поки що дієвих способів повернути Крим – немає. Це можна було б зробити, але це залежить від того, чи будуть зміни у новітній Російській імперії. Не тільки коли Україна, а й Росія стане демократичною державою. Військовий сценарій можна було б реалізувати на початку березня, якби діяти одразу ж після перших заяв самопроголошеної влади Криму. Якби тоді їх вдалося ліквідувати - все було б нормально. А щодо дипломатичного вирішення, то сьогодні у нас немає політиків, які можуть говорити на рівні з Росією», - пояснює він.

Розпочинати повноцінну військову кампанію Україна не має можливості. А всі дії української влади відбуваються пост-фактум. Поки Україна зважується на рішення – вже відбувається чимало подій.

Кримчани приїжджатимуть до нас купувати хліб, м'ясо

Керівник Центру економічних та соціальних досліджень Волині Віктор Ковальчук також вважає, що Україна може повернути Крим лише коли розпадеться Росія. А доти це буде вічно спірна територія.

Він припускає, що результат референдуму доволі прогнозований. Адже, після переселення кримсько-татарського населення, півострів став здравницею російських військових. І всі люди старшого віку дуже налаштовані на приєднання до Росії. Молодше покоління – толерантніше, але воно швидше всього також підпало під вплив старших.

Віктор Ковальчук зауважує, що в Криму навіть за часи його повноцінного перебування у складі України, до україномовного населення ставилися доволі вороже. Під час кількох поїздок на півострів його неодноразово запитували, чому він розмовляє українською мовою.

Але, каже він, зв’язок, особливо економічний, Крим з Україною не втратить.

«Вони приїжджатимуть до нас купувати хліб, м'ясо. І не тому, що українське – набагато краще. А тому, що 80% продукції в Росію постачається з країн Західної та Східної Європи. Продукти доведеться возити або через наш кордон, або через Тамань. Щоб населення не зубожіло, росіяни будуть змушені давати їм більше грошей», - вважає Віктор Ковальчук.

На його думку, нині треба посилювати економіку прикордонних районів, культурні та освітні зв’язки з Кримом.

А ось заяви політиків, які балотуються на посаду президента, про те, що вони повернуть Крим, щойно прийдуть до влади – не більше як спекуляція.

«Крим сьогодні - це найболючіша тема. Тому до виборів вона буде одним з агітаційних аргументів. А ось після виборів її забудуть, естафету переймуть партії, напередодні парламентських виборів», - вважає він.

Утім про Крим Україна не повинна забувати. Це, так би мовити, питання честі і подальшої долі держави.

«Якщо віддали одну частину країни, то можемо й віддати іншу, наприклад не менш проблемну Донецьку область, де так само є багато налаштованих проросійських сепаратистів. Це небезпечний прецедент. Тому Україна завжди повинна наголошувати, що Крим – це просто тимчасово окупована територія України», - наголошує політолог.

Розмовляла Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
НЕЛУЧАНИН Показати IP 1 Квітня 2014 18:26
Крим можливо буде повернути до складу України тоді, коли його населення цього захоче. РАБ ПОВИНЕН ВСТАТИ З КОЛІН !!!!!!! поки що це населення пристосовується до нової влади. розвязувати війну в Криму було безглуздо. перспективи такої війни очевидні - українські війська були б розгромлені. щодо економічної співпраці з Кримом - варто було б закрити границю повністю. НЕ МОЖЕ БУТИ СПІВПРАЦІ З ОКУПАНТАМИ !!!!!!!!!
ТОЧНО НЕ до НЕЛУЧАНИН Показати IP 1 Квітня 2014 22:47
По-перше, як це населення Криму може бути окупантами? Що воно окупувало, свою власну територію? По-друге, населення Криму дуже чітко показало що воно рабами ніколи не буде! По-третє, а на самому ділі саме перше, якщо ви хочете щоб від вас не тікали, то навчіться хоча б відноситися до людей по-людськи, з повагою і почніть враховувати їх інтереси і права! Якщо цього виконано не буде, то дуже скоро ви будете говорити ще й за інше населення яке вам не до вподоби.
))) Показати IP 1 Квітня 2014 18:53
давайте краще поговоримо про про**аний Огризком та Ющем шельф. це був початок. якось його пропустили з уваги. коли в країні всі займаються лише дерибаном, результат може бути один.
НЕЛУЧАНИН до ))) Показати IP 1 Квітня 2014 19:16
при чому тут шельф ? план анексувати Крим в парашки існує давно, ще з 90-х років, активні дії (ідеологічна війна ) по реалізації цього плану тривали щонйменше 10 років
304 Показати IP 2 Квітня 2014 00:07
"волинськi експерти" это будет по круче "британских ученых" )))
Володимир Показати IP 2 Квітня 2014 07:09
Ненавистю до росіян та російської мови з боку майданутих нацистів "правого сектору" і Фаріон з Тягнибоком Україна втратила Крим назавжди!
До 304 Показати IP 2 Квітня 2014 08:26
З язика зняли: дійсно волинські "експерти" найкращі. Напевно перед тим як дати черговий прогноз наїдаються багато гороху. І головне зразу вражаючий ефект.
Ростислав Показати IP 2 Квітня 2014 09:56
Друзі, не треба тішити себе ілюзіями, Україна дійсно втратила Крим назавжди! Відділення Криму від України надійно заложив ще восени 1991 року тодішній голова Верховної Ради Л.М.Кравчук, керуючись не державними, а лише особистими інтересами Теперішня націоналістична істерія, посилена антиросійським бандерівським нацизмом, посилила бажання більшості кримчан на "референдумі" проголосувати не так за Росію, як проти теперішніх безпорядків в Україні. Росія, як остання імперія світу не вічна, але Крим відійшов від України назавжди. На жаль.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus