USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Західне Полісся» зітре кордони між трьома державами

28 Жовтня 2011 13:22
Україна, Білорусь і Польща домовилися про створення транскордонного біосферного резервату «Західне Полісся».
Про це повідомляють Українські новини
Відповідну угоду 28 жовтня в Києві підписали: з української сторони - міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, з білоруської - міністр природних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища Білорусі Володимир Цалко, з польської - заступник міністра навколишнього середовища Польщі Януш Залескі.

Мета угоди - створення транскордонного біосферного резервату «Західне Полісся», до якого належать біосферні резервати «Шацький» (Україна), «Прибузьке Полісся» (Білорусь), «Західне Полісся» (Польща), для створення правових та адміністративних основ для транскордонного співробітництва в сферах охорони навколишнього природного середовища та соціально-економічного розвитку.
Загальна площа міжнародного біосферного резервату становитиме 264 тисячі гектарів. На територію України припадає 75 тисяч гектарів, Польщі - 140, Білорусі - 49.
Відповідно до угоди, має бути створена її координаційна рада, розроблені й ухвалені спільні плани та програми з охорони біологічної та ландшафтної розмаїтості й стабільного розвитку території.
Крім того, заплановано проводити спільні наукові дослідження, моніторинг навколишнього природного середовища, особливо водно-болотяних угідь, які реагують на глобальне потепління клімату.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Alchak Показати IP 28 Жовтня 2011 13:38
Для поляків це можливість придбати "землі не сг призначення". До речи, в Шацькому районі чимало ділянок через підставних вже купили поляки. Вірити "Бялому птаху" не можна. Нагадаю вірши Т.Шевченка: Аж поки іменем Христа Прийшли ксьондзи і запалили Наш тихий рай. І розлили Широке море сльоз і крові, А сирот іменем Христовим Замордували, розп'яли ............. А ксьондз скаженим язиком Кричить: “Te deum! алілуя!..”
вільний природолюб Показати IP 28 Жовтня 2011 15:28
А що буде з національним парком імені Анатолія Грицюка? Він вже затверджений? Мається на увазі "Цуманська пуща" - окремі діляночки післявоєнного лісу? Чи може рано заповідати поліські болота, херсонські ковилі і миколаївський степ, де вже 20 років гуляє перектиполе? Може краще спочатку людей нагодувати, а вже потім створювати заповідники для царського полювання, а ще згодом - прихопити їх собі? Чи буде по Ющенку - заповісти усю Україну? Як на Заході? Усе в нас по Гоголю - якщо ружо є в Івана Івановича, то воно має бути й в Івана Никифоровича. На Заході на науку для заповідних територій виділяються великі гроші і йдуть гранти, а в українських - пасуть кіз і овечок, а на зарплату "вчені" собі заробляють заготівлею і продажею сіна, лікарських рослин. А в так званому національному парку "Припять - Стохід" за гнилими дубами пройти не можна, а де взяти гроші на меліорацію? Сіно продати? Помилки в природі виправляти важко, бо дуби не ростуть за три тижні, як редиска. То, може, не з тієї сторони треба починати любити природу?
Іван Козолуп Показати IP 28 Жовтня 2011 20:11
Це нове утворення зроблене для відмивання бабла, яке виділяється ЄС на подібні проекти. Найбільше на цьому заробить Польща. А дуби і далі будуть рости на болотах українського Полісся.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus