USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Будівництво в Старому місті: забудовнику пропонують відмовитися від землі

26 Травня 2015 13:48
Луцькі депутати пропонують забудовнику добровільно відмовитися від земельної ділянки в Старому місті. Сам же забудовник зустрічей уникає і каже, що грошей на будівництво немає.

Нагадаємо, ділянка у Старому місті на вулиці Кафедральна, 13 перетворюється на смітник. Вже три роки на ній не ведуться роботи. Водночас, підземелля 17 століття руйнуються.

Сьогодні, 26 травня, відбулося виїзне засідання постійної комісії міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму, на якому депутати та чиновники міркували, що можна зробити з ділянкою.

«Гордіїв вузол» документальних питань

Будинок за адресою Кафедральна, 13 був зруйнований у 1944 році. Ще 30 років тому двоярусні підземелля були досліджені. Свого часу луцькі депутати виділили згадану земельну ділянку в оренду Марії Поцілуй, яка, зі слів депутата міської ради Павла Данильчука, є матір’ю нардепа Сергія Мартиняка.

Згодом цю ділянку віддали в суборенду ТзОВ «Луцькміськбуд», засновником якого є Тихін Павлюк – депутат Луцької міської ради у 2006-2010 роках від фракції БЮТ.

ТзОВ «Луцькміськбуд», каже директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький, зібрало усі дозвільні документи і виконало всі вимоги процедури початку будівництва в історичній частині міста, яке регламентується законодавством щодо охорони історико-культурної спадщини.
У 2012 році ТзОВ «Луцькміськбуд» уклало договір з ДП «Волинські старожитності» на проведення археологічних розкопок. Свого часу тут археологи відшукали гаманець зі срібними монетами та срібний посуд. Заступник директора заповідника Віктор Баюк каже, що в заповіднику не мають жодного висновку археологів.

Адже, згідно із законодавством, якщо археологи вважають, що розкопки завершені і можна будувати, то вони пишуть відповідний документ і починається будівництво, або ж складається акт про необхідність продовження археологічних розкопок. Жодного з таких документів у заповідника немає. А ось археологічні розкопки після 2012 року на ділянці не проводилися.
Натомість в обласному управлінні культури, якому і підпорядковується заповідник, переконують: позитивний висновок археологів вже давно є. І роботи можна було давно розпочинати.

Чому «заглохло» будівництво

Ймовірна причина, чому будівництво так і не розпочали – відсутність коштів. Саме так в усних розмовах службовцям пояснював ситуацію Тихін Павлюк. Однак на засідання комісії він сьогодні не прибув, пославшись на зайнятість. Та про комісію, він, вочевидь знав, бо вчора паркан навколо ділянки швиденько підлатали.

На тому місці мав бути збудований житлово-офісний центр. А підземелля забудовник обіцяв розчистити і відкрити для відвідувачів.

«Свого часу був виготовлений проект відтворення забудови. Це будівництво пройшло всю законну процедуру. І це вперше таке в Луцьку, що проект пройшов усі етапи – розгляд, коригування», - каже головний художник міста Ярослав Матвіїв.
Обурюється цією ситуацією й начальник міського управління культури Петро Троневич, який на момент зупинки будівництва працював в управлінні культури облдержадміністрації.

«Дослідження проводилися ще 30 років тому. Тут порушена технологія дослідження і будівництва. Треба було по стінах фундаменту тих підвалів зробити бетонний пояс і одночасно будувати і розкопувати підземелля. І це світова практика», - вважає він.

Саме ж будівництво зупинили, оскільки підземелля пропонували включити до списку пам’яток.

А Петро Троневич вважає: «Заносити підвали до пам’яток ніхто не буде. На чию відповідальність їх віднести? Якщо там житимуть люди – там побудують кав’ярню, чи ще щось, і буде доступ до підземель».

Власне, чиновник і краєзнавець переконують: третього ярусу підвалів там немає. Другий ярус – самозаконсервований, а перший вже зруйнований. Товщина стін у них – метр, а глибина – 6 метрів. Розташований він на материковій землі, обабіч рову Окольного замку, і якщо влаштувати фундамент точно по цьому підвалу, будинок буде хороший. А паралельно з будівництвом можна було б і відновлювати перший ярус, розчищати другий ярус підвалів. Поки ж другий ярус підземель він розкопувати не радив би, бо, якщо там нічого не буде збудовано, то і ці підземелля зруйнуються.

Руйнація дороги і будинку Косачів

Варто додати, що ділянка, яка огороджена – не вся підлягає забудові. Для того, щоб було де розмістити будівельні матеріали та техніку ТзОВ «Луцькміськбуд», надали в оренду й землю поруч, а саме – дорогу. Паркан майданчика розташований впритул до будинку Косачів. Від того паркану вже пішли тріщини по згаданому будинку. А дорожнє покриття теж зруйнувалося.
Термін договору оренди на ділянку для будмайданчика вже закінчився. До 25 травня ТзОВ «Луцькміськбуд» мало б прибрати той паркан, принаймні з дороги. Та підприємство проігнорувало відповідний лист, підписаний першим заступником міського голови Тарасом Яковлевим. Відтак, ймовірно, що паркан доведеться демонтовувати силами міськради.

Добровільна відмова

Що ж робити з ділянкою, яку виділили під саму забудову і де розташовані двоярусні підземелля? Термін договору оренди спливає за рік. Його можна не продовжувати. Але доведеться чекати.

А тим часом підземелля руйнується, майданчик закидають сміттям, а виритий котлован загрожує безпеці туристів.
Розірвати договір оренди можна лише в судовому порядку, посилаючись на руйнування сусідніх пам’яток та дороги. Однак це може зайняти теж тривалий термін, зважаючи на судову практику.

Тому члени комісії вирішили доручити земельному управлінню звернутися до орендаря (Марії Поцілуй) та суборендаря (ТзОВ «Луцькміськбуд») з проханням добровільно відмовитися від ділянки.

Якщо ж орендар погодиться, - по тому можна було б або законсервовувати цю ділянку, або ж виставляти повторно на аукціон, щоб знайти іншого забудовника.

Крім того, забудовника повторно попросять прибрати паркан та вагончик з дороги, у зв’язку із закінченням терміну договору оренди, та відновити дорожнє й тротуарне покриття, яке зруйнувалося за цей час. До слова, викопана цегла, де-факто є власністю того ж орендаря. А там зібрана цегла різних століть. Також забудовника проситимуть прибрати сміття з майданчика.
Та чи погодиться орендар повернути землю – питання залишається відкритим, оскільки жодних важелів впливу, фактично, міська рада не має. А прецедентів, коли забудовник сам відмовився від земельної ділянки в обласному центрі, (якщо такі взагалі є) навряд чи багато. Бо ж місто – не гумове, будувати фактично ніде і кожен метр міської землі – на вагу золота.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
йух Показати IP 26 Травня 2015 15:41
Одни и те же рожи в каждой новости.
та оренда Показати IP 26 Травня 2015 15:43
продавалася вже декілька разів. Ще рабан там мутив і відкупився.
робон Показати IP 26 Травня 2015 15:45
Зробіть там сквер для відпочинку
історик Показати IP 26 Травня 2015 15:49
Які офіси в заповіднику? Німці були в в Луцьку,то питали,що за бездар архітектор у вас тут?
дослідник Показати IP 26 Травня 2015 16:06
А жопастий данильчук хоч би руки з кишень дістав. Це елементарні звички культури. Бидло є бидло. Самовпевненого селюка трудно переконати.
До дослідника Показати IP 26 Травня 2015 18:08
Що селюк то селюк і батько в нього алк*ш, то чого міг навчити павла і взагалі він давно повинен бути на нарах.
Анонім Показати IP 27 Травня 2015 02:53
Шиба прийшов подивитись на чергові наслідки свого мерства? В "комплексі" з Старим базаром цей котлован є окрасою нашого міста!
Че Показати IP 27 Травня 2015 10:13
І хто ж туди сміття накидає?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus