USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Ковельщині завершується будівництво школи-довгобуду

20 Жовтня 2016 10:42
У приміських селах Білин та Вербка Ковельського району сільські школи і до сьогодні розміщуються в пристосованих приміщеннях дитсадків. Тому місць для повноцінного навчання школярів не вистачає. Через це значно менша кількість дітей відвідує і дошкільні навчальні заклади.

Саме тому в обох селах будують нові школи: в Білині таке будівництво на завершальному етапі, на Вербці - щойно заклали фундамент. В обох випадках для реалізації планів місцевої громади потрібна допомога держави, - повідомляє "Телевізійний центр Ковель".

Колишній довгобуд у Білині нарешті має чіткі обриси новобудови. Будівництво нової школи тут розпочали ще 5 років тому: проектно-кошторисну документацію виготовили за кошти місцевого бюджету. А генпідрядником будівництва визначили українсько-польське підприємство “Shynaka Україна”.

“В 2011 році на цьому місці був пустир і болото. Починали з відкопки котловану, водопониження. Працювали дуже потужні насоси для того, щоб посадити цю школу на фундамент. Будівництво продовжувалося кожен рік, не зупинялося. Але, по мірі фінансування, починалося в жовтні, а закінчувалося десь в грудні. І так ми дійшли в цьому році вже до фінішу. Маю надію, що ми фінішуємо вчасно. Бо всі у великому очікуванні...”, - каже директор СП “Shynaka Україна” Михайло Квятковський.

Минулого року за кошти обласного та районного бюджетів на об'єкті перекрили дах. Це дозволило будівлі перезимувати. Завершують будівництво за кошти державного фонду регіонального розвитку.

“Проектна потужність даної школи — 196 учнів. Загальна кошторисна вартість — 29 мільйонів. В цьому році з державного фонду регіонального розвитку виділили 19 мільйонів 900 тисяч гривень і 2 мільйони 211 тисяч виділили з обласного бюджету. Ми бачимо, що зараз відбуваються роботи: утеплення фасаду, внутрішні роботи, благоустрій. Тобто, в нас залишилося ще трохи більше 2,5 місяця і ми надіємося, що ми справимося...”, - говорить голова Ковельської РДА Віктор Козак.

Навчання учнів в Білинській ЗОШ сьогодні відбувається в пристосованому приміщенні дитсадка. Разом зі школярами в будівлі перебувають і дошкільнята.

“Наша школа — це реконструйоване приміщення колишнього дитячого садка, яке розраховане на 90 місць. А сьогодні в школі в нас навчається 164 учні. І, звичайно, не вистачає нам класних кімнат. Ті, які є на сьогоднішній день — переповнені. А є дуже тісні і маленькі. У нас двозмінне навчання: розпочинаємо о 8-ій ранку, а закінчуємо піввосьмої вечора...”, - каже директор ЗОШ села Білин Світлана Степанюк.

У Білині проживає багато молоді. В останні роки значно покращилася і демографічна ситуація у приміському селі.

“Все село наше чекає на відкриття нової школи. Бо зараз наші діти навчаються в приміщенні дитсадка. А село розвивається і кількість дітей збільшується...”, - розповідає Білинський сільський голова Ольга Лисюк.

Будівельники працюють над утепленням фасаду майбутньої школи. Активно ведуться внутрішні та сантехнічні роботи. Впорядковується територія довкола об'єкта.

“Всі роботи, які мали би бути згідно проектно-кошторисної документації, вони запаралелені. Працюють на об'єкті більше 50-ти людей. Маємо надію, що нам погода сприятиме, щоб ми закінчили зовнішні роботи своєчасно. Той об'єм фінансування, який виділений на цю школу, він дозволить закінчити її без додаткового залучення коштів”, - каже директор СП “Shynaka Україна” Михайло Квятковський.

Одразу після новосілля в Білині розпочнуть і реконструкцію садочка: сесія районної ради вже виділила 45 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації для проведення таких робіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus