USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Новостворені ОСББ у Луцьку шоковані діяльністю ЖЕКів

7 Червня 2016 19:00
Все більше лучан об’єднуються заради самостійного обслуговування своїх будинків, адже з 1 липня цього року закон, який скасовує монополію ЖЕКів, вступає в силу. І поки ЖКП міста готуються до змін у статутах, чимало ОСББ забирають будинки на свій баланс. Але цей процес, переконують голови ОСББ, не «безкровний», крім того, вони нарікають на численні перешкоди з боку комунальних підприємств, які донедавна обслуговували їх будинки.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном. Однак, що саме визначає цей закон сьогодні роз’яснюють нечітко. Так, уже відомо, що до 1 липня 2016 року українці мають час, щоб створити ОСББ та взяти управління в свої руки, або обрати того, хто буде керувати будинком. Якщо цього мешканці не зроблять, то тоді орган місцевого самоврядування призначатиме «управдомів» сам.

Урешті, після прийняття закону, чимало лучан вирішили створити у місті ОСББ, за станом на січень цього року в Луцьку їх вже нараховувалося 201. А до літа ці цифри ще збільшилися. У той час, коли міська влада декларує всебічну підтримку руху ОСББ в місті, голови об’єднань починають нарікати на спротив ЖЕКів. Причому, скарги на те, що ЖКП міста не надто сприяють об’єднанням, надходять чи не з усього міста і, практично, на всі комунальні підприємства. Лучани скаржаться, що під час передачі будинку комунальники не ліквідовують недоліки, передають не усі документи. А те, на що витрачалися кошти, які лучани щомісяця платили - взагалі з розряду фантастики.

Операція «Експлуатація»: за 26 років нові мережі стали аварійними

Оксана Конащук торік очолила ОСББ «Господар-4». Будинок на вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів, 4 був зданий в експлуатацію 26 років тому. За цей час, поки його обслуговував ЖЕК № 8 ЖБК, каже Оксана, будинок просто «вбили».
«ЖЕК взяв на свій баланс новий будинок, нічого в нього не вкладав, і за 26 років цей будинок просто «вгробили», причому капітально. А коли ми створили ОСББ і попросили ЖЕК виконати хоча б елементарні роботи: замінити крани, засувки, то ми чули одну відповідь: у вас борг, погасіть борг - тоді зробимо», - розповідає Оксана.
Коли ж у комунальників жінка попросила повідомити, за які роки назбиралися борги і чи робив щось ЖЕК, аби їх стягнути, то почула відповідь: «Яка вам різниця». А ось згідно з поданими документами останні три роки рівень оплати мешканців за утримання будинку складає більше 90%. Тож чималі борги (72 тисячі), очевидно, накопичилися не за один рік, припускає голова ОСББ.

ОСББ «Господар-4» створили у вересні, лучани хотіли з 1 жовтня забрати будинок на свій баланс, але не вдалося. Коли оглянули будинок зі спеціалістами – жахнулися.

«Коли прийшли електрики від фірми, яка хотіла нас брати на обслуговування, і відкрили щитові, то вони були шоковані. Вони сказали, що лише на заміну запобіжників і тумблерів треба 20 тисяч гривень. Лічильники електроенергії, які мають повірятися кожні 4 роки, не повірені з 2006 року. Виникає запитання, як так обслуговували будинок 26 років, що електромережі потребують таких вкладень? Чому не мінялися запобіжники вчасно? Інспектор енергонагляду написав на ЖЕК припис, а вони відписують, що в них все добре й нічого не треба міняти», - дивується Оксана.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ОДИН БУДИНОК РОЗДІЛИВСЯ НА ДВА «ТАБОРИ» - ПОДВІЙНІ СТАНДАРТИ ЛУЦЬКИХ ЖКП

ОСББ вже скаржилося на дії ЖКП до міської ради, до прокуратури, але все марно. Коли під час передачі будинку ОСББ подало акт-претензію з переліком недоліків – представники ЖЕКу не захотіли підписувати, бо, мовляв, «так сказало керівництво».
Єдине, на що погодилися комунальники, серед робіт, вказаних в акті-претензії – відремонтувати оголовки над вентиляційними каналами. У цьому документі комунальники зобов’язалися виконати ці роботи, та обіцянки не виконали. Бо після того, як передали будинок на баланс ОСББ, комунальники «умили руки», мовляв, у акті прийому-передачі будинку ОСББ претензій не виставило.

До слова, в будинку на 1 поверсі є невелике підсобне приміщення. Усі 26 років його займали сантехніки. Мешканці розповідають, що проводили сантехніки свій час в цій підсобці доволі весело: тут був диванчик, частенько свій день вони проводили за чаркою. Коли комунальників попросили виселитися, то вони не тільки не прибрали за собою, а й вирвали замок разом зі скобами.
«Жодних консультацій ОСББ не давати»

ОСББ «Господар-4» забрало будинок на свій баланс з 1 лютого. А напередодні, в грудні 2015 року, від ЖЕКу надійшов лист про те, що ОСББ має укласти з комунальниками договір на обслуговування з 1 січня, інакше будинок не обслуговуватимуть. ОСББ цього не зробило, а вирішило в січні прийняти на баланс будинок. Та в січні ЖЕК будинок не передав, бо звернулися до них в середині місяця, а передачу можуть здійснити наприкінці. І хоч договір на січень на обслуговування не був укладений, та гроші за утримання будинку цього місяця поступали на рахунок ЖЕКу, каже Оксана Конащук.

Коли ОСББ попросило надіслати інформацію про використання коштів за останні три роки та акти виконаних робіт, то актів ніхто не надав, бо це «конфіденційна інформація».

«Ще у вересні ми просили, покажіть документи на основі чого ЖЕК обслуговує наші будинки, але нам їх не надали. Річ у тім, що коли будинок здавався, у нас був один голова кооперативу. Потім він ніби передав свої повноваження, і договір з ЖЕКом підписувала інша людина. Я просила протокол зборів з підписами мешканців про обрання цієї людини головою кооперативу - примірник договору не дали. Виходить, що ЖЕК підписав договір з людиною з вулиці», - розповідає Оксана.

Напередодні передачі будинку ОСББ просило передати всю необхідну документацію, навіть підготували перелік документації, якої не вистачає. Згодом – отримали лист (не рекомендований), у якому вказано, «надаємо оригінали паспортів лічильників обліку», але в конверті, каже голова ОСББ, цих паперів не було.
«Я не знаю як з ними боротися і як на них впливати. 26 років вони брали гроші незрозуміло за що. Проконтролювати рух цих коштів не можна, бо вони кажуть, що це конфіденційна інформація. Надають тільки папери, де вказані виконані роботи і нормгодини. Вони брали кошти за те, що сантехнік прийде і перекриє кран… Наш ЖЕК обслуговує 54 кооперативні будинки і кожен з них вніс частку в їхнє господарство. Тож ми маємо право на певну частку, та нам відповідають, що це - приватна власність і ви нічого тут не маєте. Коли просимо показати статут ЖЕКу, нам вкотре відповідають: це конфіденційна інформація», - пояснює Оксана.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ЗМУСИТИ ЛУЦЬКІ ЖКП ПОВЕРНУТИ ГРОШІ ЗА НЕНАДАНІ ПОСЛУГИ

Під час перехідного періоду теж не обійшлося без казусів: мешканці будинку вирішили встановити тепловий лічильник. На той момент будинок ще обслуговував ЖЕК. З-поміж підготовчих робіт треба було встановити розетку, яка входить у вартість проекту. Але натомість електрики з ЖЕКу 2 тижні ходили до голови ОСББ і вимагали заплатити за цю розетку. Оксана навіть вирішила поскаржитися першому заступнику міського голови Тарасу Яковлеву. Але він під час прийому навіть документів не глянув і запитав, чому таку дрібницю не можна вирішити без втручання. Урешті, електрики ходили доти, поки керівник фірми, яка встановлювала лічильник, не приїхав до ЖЕКу і не вчинив скандал.

Від працівників ЖЕКу за цей період Оксані багато довелося наслухатися, каже, і «шмаркачкою» називали, й «аферисткою». А коли прийшла до паспортистки запитати про відсутню картку приписки і зустрілася з керівником ЖЕКу, то в кабінеті довелося почути вказівку «жодних консультацій ОСББ не надавати».

Так і не добившись ремонту від ЖЕКу, ОСББ забрало будинок на свій баланс. Але здаватися, каже, не збирається. Вона шукає ще колег, яким ЖБК № 8 також відмовляється привести в нормальний експлуатаційний стан будинок, надсилає відписки, не передає документів і готові подати позов до суду.

З формулюванням «без зауважень» не згідні

Будинок по проспекту Волі, 21 обслуговував донедавна ЖКП № 3. Але з весни він уже на балансі ОСББ. Голова об’єднання Маргарита Ліхачова розповідає, що будинок зданий в 1960 році. Від роботи ЖЕКу мешканці цього будинку теж не задоволені.
«ЖЕК нічого не робив. Якщо подивитися, в під’їздах – нічого не зроблено, а в актах пише, що проведений косметичний ремонт. А, насправді, зношені системи водопроводу, каналізації, димовентканали - все у жахливому стані. Ми з ініціативною групою провели візуальне обстеження. Подивилися підвал – виявили, що комунікації в жахливому стані. Засувка на воду не мінялася з 1960 року.

В ЖЕК прийшли, вони кажуть: «Так, треба замінити». А хто, коли мінятиме? Все уже ляже на плечі ОСББ. А що робили за ці роки? Зайшли на дах, коли оглянули теплову розводку, яка йде по даху, то виявили, що труби не ізольовані. Відповідно, йдуть тепловтрати, а люди ж платять за тепло», - розповідає про проблеми свого будинку Маргарита Ліхачова.

Коли ОСББ забирало будинок на свій баланс, то отримали лише декілька документів, серед яких – технічний паспорт. Але чимало документів, як паспорти на ліфти, електромережі – відсутні. В акті обстеження стану житлового будинку, оформленому ЖЕКом, пишуть, що будинок – заледве не в ідеальному стані: покрівля, підвали, комунікації «без зауважень», а ось ОСББ пише, що з цим формулюванням не згідні. На тому й розійшлися.
В згаданому будинку на першому поверсі розташовані різні магазини та компанії. Всі вони якимось чином підключилися до будинкових мереж: електрощитових, каналізації, водопроводу. Але, приміром, лінійних схем про підключення цих організацій до щитової – немає, є тільки на одне приміщення. Як решта підключалися, чи немає там небезпеки для мешканців будинку у зв’язку з такими підключеннями, як локалізувати аварійну ситуацію – невідомо. Тепер з цим має розбиратися ОСББ. Хоча ЖКП мав би ці схеми підключення мати: якось же організації платили за комунальні послуги, за електроенергію. Представники фірми, яка готова взяти будинок на обслуговування електричних мереж, заявили, що з цими підключеннями доведеться розбиратися не один місяць. А ситуація в будинку з їхніх слів, найгірша в місті.

Про плату за комунальні послуги від цих організацій – окрема мова. В ОСББ не знають, скільки платили ці офіси за використання будинкових мереж – в документах, наданих ЖЕКом та обчислювальним центром є дані лише про надходження від мешканців. Куди йшли гроші від першого поверху – невідомо, як невідомо й розмір цих надходжень.

Щодо використання плати за утримання будинку – теж окремі питання. Приміром, в кошторисі за 2013 рік вказана сума на поточний ремонт конструктивних елементів. Ці роботи були недовиконані, і, згідно з документами, кошти, які мали б бути використані на ремонт, пішли на оплату праці.
«І це за перші півроку, а ЖЕК нас скільки обслуговував? За ці гроші можна було щось елементарне зробити. Тепер усі проблеми наші. Напередодні передачі будинку нам нічого не відремонтували, технічної документації немає. Коли я отримувала будинок і казала про документи, яких немає, то вони відповіли: «Нема то й нема». У них ставлення таке, як ніби я до них додому прийшла і хочу забрати щось їх особисте», - обурюється голова ОСББ.

Тепер же документи ОСББ має виготовляти за свої гроші. Чому технічної документації на будинок немає – в комунальній установі знизують плечима. І ніхто не несе відповідальності за таке халатне ставлення.
«Нам головне гроші списати»

Ігор Славницький очолює ОСББ «Гулака-Артемовського, 1». Їхній будинок також обслуговував ЖКП № 3. Усіх документів на цей будинок також немає.

«Коли ми прийшли з актом, нам дали технічний паспорт, написаний від руки, тоненьку папку зі справою і 2 акти прийому-передачі, в яких не були вказані недоліки. Жодних техпаспортів на ліфти, мережі немає. Наш будинок раніше обслуговував 10 ЖЕК. І у нас живе жінка, яка працювала там. Вона під час зустрічі в очі говорила, що власноруч всі необхідні документи передала в ЖЕК №3. Головний інженер це підтвердила, але зараз, каже, документів нема», - розповідає голова ОСББ.
Оглядаючи разом з працівниками ЖЕКу, мешканці виявили низку недоліків, склали відповідний акт і в конторі пообіцяли за 3 місяці недоліки усунути. Але без жодних письмових гарантій.
«Але інженер з експлуатації потім сказав так: «Ми місяць існуємо, а потім нас реформовують. Можете шукати, але нічого ми не робитимемо», - переповідає розмову Ігор Славницький.

За цим будинком, традиційно, значиться борг за надані послуги. Але парадокс: роботи, які оплачували мешканці з власних кишень, не враховуючи плати за утримання будинку, записані, як ремонт, виконаний ЖЕКом. До прикладу, вказано в документах, каже Ігор Славицький, що у 2009 році за кошти, які надійшли від мешканців, був відремонтований дах. Насправді, гроші на ремонт даху мешканці збирали самі й перекривали дах.
В актах, наданих ЖЕКом, пише, що всі вікна засклені. Натомість мешканці, коли зібралися оглянути будинок, нарахували, що не вистачає 32 скелець. В актах вказані 22 метри квадратних відмостки – її стільки тут не знайдеш, заледве 4-6.
«Але ж кудись гроші ці пішли. Натомість нам написали перевитрати 45,8 тисячі гривень. Пише в актах, що очищено 300 метрів квадратних даху. Але над першим під’їздом - гора будівельного сміття вище людського зросту», - розповідає чоловік.

Усіх актів виконаних робіт за останні три роки немає, є лише декілька. Усі вони виконані одним почерком, без підписів замовника. На листи з вимогою надати документи, відповіді ніхто вчасно не надав.
Коли переглянули список виконаних робіт, знайшли немало таких, які взагалі не виконувалися, або ж вартість була завищена. Підвали мешканці чистили самі, та в ЖЕКу – інша інформація.
«У сусідньому будинку робили відмостку в дощ. Коли комунальникам зробили зауваження, хто ж в таку погоду так працює, то отримали відповідь: «Нам, головне, гроші списати», - каже Ігор Славницький.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧОМУ В ЛУЦЬКУ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ МОНОПОЛІЯ ЖЕКІВ

Зі слів голів ОСББ, подібні проблеми: відсутність документів, відмова ЖЕКів привести будинки в нормальний стан, заяви про борги від населення, - майже в усіх об’єднань, які наразі створюються. І мало кому вдається відвоювати будинок спокійно і без боротьби.

Інформкампанія за місяць до змін і все «без великих проблем»

Тим часом, вся країна готується до 1 липня, коли Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» в частині управління багатоквартирними будинками, вступить в силу. У Луцьку вже готуються внести зміни до статутів ЖКГ, аби вони змогли взяти на себе функцію управління житловими будинками, де не створені ОСББ. Свого часу перший заступник міського голови Тарас Яковлев визнав, що реформи не доведені до кінця і алгоритм їх поки невідомий. Для того, щоб ввести в дію можливість проведення прозорого комплексу з відбору управлінських компаній після 1 липня, не розроблена методика і досі немає законодавчих підстав. Тому депутатам міськради пропонуватимуть на перехідний період дозволити ЖКП здійснювати послуги з утриманння будинків, доки не будуть визначені управлінські компанії на конкурсних основах.

До слова, законодавці заборонили ЖКП брати кошти з першого липня за утримання будинку. Відповідно, мають відбутися загальні збори мешканців, щоб ті вирішили, чи надалі створювати ОСББ, чи підписувати контракт із комунальниками. А ЖЕКи просять депутатів визначити, чи вони залишаться організаціями-виконавцями послуг з утримання будинків і укладатимуть договори з ОСББ, чи управлінськими компаніями, які братимуть на себе надання послуг з прибирання, благоустрою.

І лише за місяць до вступу в дію закону в мережі з’являються інформаційні матеріали, надруковані за ініціативи міської ради про зміни в управлінні будинками, які мають відбутися цьогоріч. Лише у травні директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрій Крась повідомив, що вони націлилися провести пропаганду реформи. «Через тиждень проведемо серйозну агітацію щодо створення ОСББ. Чому запізно? Бо досі не все врегульовано у законодавчому комлексі», - зазначив посадовець.

У самих ЖЕКах постійно скаржаться на борги населення, переконують, що вони працюють відкрито й прозоро. А в міській раді на заяви про те, що ЖЕКи не передають усю документацію, відповідають, що «таких великих проблем немає і все вирішується».

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: ЖЕКИ САБОТУЮТЬ СТВОРЕННЯ ОСББ, - ГОЛОВА ОБ’ЄДНАННЯ У ЛУЦЬКУ

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, своєю чергою, продовжують воювати з ЖЕКами, переконуючи, що комунальні підприємства не використовували гроші на потреби їхніх будинків.

Якщо ж говорити про витрати ЖЕКів на будинки, то варто зауважити: з 1991 року в платежах немає такої статті як капремонт: тобто мешканці сплачують за поточне утримання і жодної копійки не передбачається на модернізацію. Крім того, згідно з офіційною інформацією, 78% коштів, які сплачуються ЖЕКам, витрачаються на адміністративні витрати (зарплата), 20% - на поточне обслуговування і 2% на послуги.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
110 Показати IP 7 Червня 2016 19:21
Романюк, ск..на, коли ти вже нажерешся?
Лучанин Показати IP 7 Червня 2016 19:57
Нехай ОСББ на старих будинках зроблять хоча б 10% від робленого Жеками а тоді розпинаються. Жек має на обслуговування десятки будинків. Має сантехніка, електрика і хоч якусь техніку. Які роботи може зробити ОСББ за кошти з одного двох будинків (5-10 тис.грн)? Всі гроші підуть на зарплату директора і бухгалтера. А ремонти мереж людям прийдеться виконувати з власний рахунок, ще й по завищеним цінам - бо через монополіста-ОСББ.
Адекватний до Лучанин Показати IP 8 Червня 2016 12:06
коментар було видалено
Для Лучанина до Лучанин Показати IP 5 Серпня 2016 18:28
Ви коли небуть бачили, щоб хтось собі працював в убиток? Чи робив просто так? Коли ЖЕКу кажеш прозвітуйтесь за потрачені кошти, то він відгавкується), що то його таємниця і жодних виконаних робіт тільки аварійні.
лучанин Показати IP 7 Червня 2016 20:20
жеки розпочали а ОСББ довершать цю розруху кмунхозу. Держава кинула комунгосп. Жеки мали більше коштів і могли ними маніпулювати. Тепер ОСББ це будинок, збори мізерні від платні за утримання будинку, та щей запрлати невеличкому персоналу і що останеться на утримання???????????????? У цій державі всі "європейськ"і починання розбиваються об тупу , бездарну структуру української "державності".
Анонім Показати IP 7 Червня 2016 22:42
ОСБЕБЕШНИКИ не спеціалісти. Всі настоюють на декомунізації. ОСеБеБе найяскравіша комунізація. Вождь пролетаріату казав: "Приде час, коли кожна кухарка буде керувати ....". "голови" ОСеБеБе практично всі не спеціалісти комунальної справи і жінки. Це засвідчуе і цей кухарський опус. ОСеБеБе базуеться на обмані людей. ЖЕКи і МЖК буде. І ми не збираемося відмовлятися від їх обслуговування. На пряму це будк дешевше. А ОСеБеБе це посередник. І ви будете платити у два рази більше. Брати собі на зарплату і оплачувати спеціалістам ЖЕКів і МЖК. Люди думайте.
Лучанин Показати IP 7 Червня 2016 23:42
Зверніть увагу: на відписках третього жеку голові оссб Гулака-Артемовського,1 стоїть підпис Закревського. І такий самий підпис Закревського стоїть в авторах листа від осбб Інтернаціоналістів,4 до восьмого жеку. Якого милого чоловік, який, який показав своє "керування" в третьому жеку, тепер намагається керувати в осбб?
Лучанин1 Показати IP 8 Червня 2016 09:08
Лучани ще пошкодують,що повелися на цю приманку.
лучанка Показати IP 8 Червня 2016 09:19
Люди не ведіться на поводку в аферистів.ОСББ-це афера.Правду пишуть в еоментах,вони ніякі спеціалісти, а просто рвачі грошей.Нічого вони не організують,нічого не зроблять,а гроші собі будуть брати по 10-20 тисяч.З якими слюсарями і електриками вони укладуть договори? Де ті слюсарі зараз? Назвіть хоч одного,вони всі повмирали, або зістарілись. Де вчать на слюсарів чи електриків у Луцьку.А,що вміють ці організатори? А нічого.на ОСББ навіть аварійна служба не виїзджає. А дзвониш в ЖЕК прийдуть і вночі. Якщо ЖЕК підеш і посаржися, прийдуть, а до цих ОСББ ні до кого не достукаєшся-це приватники і вони чхали на людей.Уже поробили з цими лічильниками.Вибрали мурло,яке керує лічильникоми так крутить,що 3-кіинатні квартири холодно, а не йде на контакт навіть з людьми.Отак буде і з ОСБББ.Не ведіться і не йдіть ЖЕКТ були є і будуть.Держава відмиває руки від ОСББ
Лучанин Показати IP 8 Червня 2016 13:15
Шановна пані з В.Інтернаціоналістів Ви хочете все на халяву і вже.В Вашому дворі все є, поклали авфальт ,зробили майданчик для дітей.Кошти знаєте які???????????????Ото ж сидіть і не шляйтесь по Жеках і конторах,і не пишіть мемуари,вони нікому не потрібні
лучанин Показати IP 8 Червня 2016 16:00
Шановна голова ОСББ Воїнів Інтернаціоналістів інколи думайте,що ви пишите,я бачу всю вашу роботу,яка зроблена на будинку. як були в жеку то хоть щось робилось,а ви тільки дурні листи пишите,а ми два дні сидимо без світла,без води. Де ж ваша робота,адже вона тільки на словах і на вашому рахунку це то точно видно.
Ого скільки тролів Показати IP 8 Червня 2016 16:32
В мене ОСББ. Покладена бруківка в дворі, є дитячий майданчик, пофарбовані коридори в будинках. До ОСББ був х*...
Олександр Показати IP 8 Червня 2016 16:40
Як голова ОСББ зауважу, ОСББ - це благо для активних мешканців. А для пасивних - як пощастить з іншими мешканцями і з правлінням.
Анонім до Олександр Показати IP 9 Червня 2016 01:10
А пасивных будут выселять,ещё год два в связи с подорожанием енергоносителей встанет вопрос общего утепления дома замены старых труб ,,придётся брать кредиты в в банке и платить каждой квартире кто не не сможет тот или в любешов или продавай,управляющий на откатах от строительных работ купит себе ещё несколько хатенок и как успешний осбб и там станет головой .
Небайдужа Показати IP 8 Червня 2016 20:24
Я живу у будинку, де створено ОСББ: в дворі і під'їзді порядок, прибиральниця постійно прибирає, в дворі посаджені квіти, кущі, траву вчасно косять, лампочки в під'їзді завжди горять, двір освітлюється, дитячий майданчик в належному стані, голова правління завжди йде на контакт з мешканцями, всі ключові питання вирішуються на загальних зборах мешканців. Коли йдеш платити за квартиру не шкода платити гроші на утримання будинку. Для порівняння, приходжу до батьків у будинок, який обслуговує ЖЕК: в під'їзді стіна сиплеться, "козирьок" при вході до під'їзді обвалюється, якщо хочеш. щоб на твоїй площадці було світло лампочки вкручуй сам, дитячий майданчик (який був зроблений за кошти жителів) з того часу як його зробили навіть не фарбувався, качелі, які зламались також не поремонтовані. Я вже не кажу про стан, труб, даху, комунікацій і тому подібного. А гроші кожного місяця в ЖЕК платяться немалі....
? до Небайдужа Показати IP 8 Червня 2016 23:56
Запитайте скільки вже мають квартир,побудованих власних будинків деякі керівники ОСББ.
Небайдужа до ? Показати IP 21 Червня 2016 23:41
Голову ОСББ вибирають самі мешканці, якщо їх не влаштовує діяльність голови ОСББ, то вони можуть його переобрати. А як вже правильно писали вище, в нас люди пасивні, вони не хочуть відстоювати власних інтересів, в тому то і є причина всіх наших бід!!!
Лучани Показати IP 9 Червня 2016 08:44
А ми вже готуємо документи на підписаання з 3 ЖЕКом на обслуговування нашого будинку! І 100 % не прогадаємо! А ви ОСББ ешники керуйте, побачимо як накнруєте!?! Колгоспи розвалили-Накерували? Села зпоїли і все! СССР розвалили- і що взамін? Розруха! І ще вам панове українці, спостерігаючи 26 років за вами, прийшов до висновку - просто ви не господарі!!! Недаремно ставили колись всіх керівників великих заводів - Росіян!!! Тепер я зрозумів чого!!!
Небайдужа до Лучани Показати IP 21 Червня 2016 23:46
Згадайте "золоті слова" професора Преображенського з фільму "Собаче серце", про розруху: "Что такое эта ваша разруха? Старуха с клюкой? Ведьма, которая выбила все стекла, потушила все лампы? Да ее вовсе и не существует. Что вы подразумеваете под этим словом? ... Это вот что: если я, вместо того, чтобы оперировать каждый вечер, начну у себя в квартире петь хором, у меня настанет разруха. Если я, входя в уборную, начну, извините за выражение, мочиться мимо унитаза и то же самое будут делать Зина и Дарья Петровна, в уборной начнется разруха. Следовательно, разруха не в клозетах, а в головах."
Для Лучанина до Лучани Показати IP 5 Серпня 2016 18:37
Запам"ятайте собі раз на все життя - "Власність підрозуміє - ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ!" Якщо її немає, то й будете ходити по тим, хто її вам покаже те, що ви хочете почути.
оксана Показати IP 11 Травня 2017 15:46
Ще краща ситуація по вуд О.Гончара ,3.Квартири з меньшою площею будуть сплачувати комунальні послуги за м.кв по найвищих тарифах встановлених ОСББ ,а ті квартири у яких найбільші площі будуть сплачувати за найменшими тарифами.ДЕ ПРАВДА ?,обманом створюють ОСББ,а тоді диктують не логічні рішення.Наприклад :є квартира № 1 до 75 м.кв де прорживають 2 жильці, і є квартира № 2 понад 75-100-200 квадратів і проживають 5 і більше мешканців,то квартира № 1 будуть сплачувати в рази більше по 2,40 /м.кв,а квартира № 2 по 1,40/м.кв..А де податок на багатство.Чим більша квартири тим більша сума оплати послуг,більше мешканців проживає ,більше сміття викидають і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus