USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Турбота» по-старогутівськи: у коридорі роздягаються, в їдальні навчаються

16 Лютого 2017 18:47
Неззаперечна істина, що про суспільство судять по тому, наскільки щедротно воно ставиться до дітей, давно стала мантрою для багатьох чиновників. Та вона нерідко дає збій, коли йдеться про якусь окрему юну особистість чи дитячий заклад.

Село Стару Гуту, що в Старовижівському районі, попри відсутність роботи, покидати в пошуках примарного щастя люди не поспішають. Тому з давніх-давен і донині, щоб бути господарем своєї долі й міцно стояти на власній землі, тут кожна родина старається збудувати власний дім. А якщо з’являються молоді сім’ї, то додається в селі й діточок.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№54).

– Нині у нас налічується 170 хлопчиків та дівчаток дошкільного віку, 28 цьогоріч підуть до школи, – радіє старогутівський сільський голова Василь Вавринюк. – От тільки дитячий дошкільний навчальний заклад упродовж тривалого часу не може задовольнити прохання всіх охочих відвідувати садок.

А все тому, що збудований в 1971 році у вигляді так званого фінського будиночка, він розрахований на 13 малюків, хоч вихованцями дошкільного закладу нині є 24 маленькі старогутівці, і то лише ті, кому незабаром іти до школи.

– У 1980 році ми зуміли добудувати приміщення садочка, – розповідає Василь Степанович. – Але це не розв’язало проблеми. Із 2009 року в які тільки двері не стукали щодо реконструкції чи будівництва дитсадка, та все марно. Лише в 2013-му, як здавалося, вдалося нарешті зрушити камінь з місця. Тоді ж виготовили проектно-кошторисну документацію. Відповідно до неї, вартість робіт становила більш як 10 мільйонів гривень. Це при тому, що саме будівництво дитсадка обходилося в 4,6 мільйона гривень, решта коштів потрібні на спорудження очисних споруд, пожежної водойми, ігрових майданчиків тощо. Але влада категорично сказала: ні, дорого. Запропонували інший варіант, запозичений у Ківерцівському районі. Згідно з ним, вартість робіт становила всього 5,5 мільйона гривень. І це тодішній владі не сподобалося. Розібрали старий клуб, хотіли окремі матеріали з нього пустити на добудову дитсадка – теж не отримали схвалення.
Отож, старогутівська малеча нині роздягається в коридорчику при вході у приміщення, де холодно, тут же розташовані й комірчини, де дітлахи зберігають одяг та взуття. А одна з кімнат слугує вихованцям дитячого дошкільного закладу і їдальнею, і навчальним класом. У малесенькій ігровій яблуку ніде впасти, коли збираються всі 24 дитини.

– Та найгірше, що в добудові один «бальок» лопнув, другий – на черзі, бо дерево хоч і оброб­лене, але де тримається, а де й ні, – бідкається сільський голова. – І з Адміністрації Президента, і з Верховної Ради відповідь однозначна: у зв’язку з нестачею коштів ні реконструкція, ні будівництво неможливі. А зараз, коли в країні війна, то й поготів.

Старогутівські молоді сім’ї, які мріють про те, щоб їхні діти відвідували садочок, ладні були б із цим змиритися, але вони ж бачать, як з кожним роком, незважаючи на АТО та економічні негаразди, зростають витрати і на утримання адміністрації нашого гаранта, і на зарплату народним обранцям, силовикам, суддям, чиновникам та не можуть ніяк зрозуміти, чому в цьому позитивному для багатьох можновладців процесі не знаходиться місця майбутньому української нації – їхнім дітям.
– Попри виготовлену про­ектно-кошторисну документацію, у плані інвестиційних програм на 2017 рік капітальний ремонт дитячого садка в Старій Гуті не передбачено. Щоби втілити такий сміливий проект у життя, цьогоріч на сесії районної ради забрак­ло одного голосу. Місцеві владці не планують цих робіт і в наступному 2018 році. Як прогнозують, надії варто покладати хіба на рік 2020-й. Люди в Старій Гуті бояться, що до того часу приміщення дошкільного закладу прос­то розвалиться, – долучається до розмови депутат Старовижівської районної ради, виходець зі Старої Гути Василь Романюк, який лобіює це питання уже впродовж кількох років.

– Хоч і зважає на проблеми сільської малечі місцева сільська рада, – каже завідувачка дитсадка Анна Бабій, – та тільки капітально відремонтувати дитсадок через скромний бюджет, звичайно, не може. Жаль, що в селі не всі охочі можуть отримувати дошкільну освіту.

А все через те, що в дитсадку – як у тій казці про рукавичку: дуже тісно, а може стати ще й небезпечно. Дивись, розійдеться по швах, поки дорослі дяді, що декларують турботу про дітей, вирішуватимуть, коли вже нарешті розкошелиться бюджет на користь малюків, а не можновладців.

Наталія ЛЕГКА

Фото автора

Старовижівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Штефан, Луцьк Показати IP 17 Лютого 2017 09:24
Був я там. Глухеньке сільце, де школа знаходиться у колишній куркульській хаті. Добудували трохи - і ось вам і храм освіти. Роботи нема. Сільський голова - поліцай, суддя і прокурор. Люди там хороші і щирі. Аж занадто. В.Гунчику саме на такі села і потрібно звертати найбільшу увагу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus