USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні прогнозують рекордний обвал цін на нерухомість

13 Січня 2017 16:32
Експерти з нерухомості прогнозують обвал цін на житло - як на вторинному ринку, так і в новобудовах - ще на 10%.

Зокрема, в Києві цьогоріч можуть з'явитися квартири по 15 тисяч доларів, інформують «Вести».

«У країні нестабільна економічна ситуація. Людям нецікаві інвестиції в нерухомість, багато хто воліє купувати долари в очікуванні чергового зростання курсу валют », - говорить аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

З його слів, складна ситуація з ринком нерухомості спостерігається як на вторинному, так і на первинному ринках, тому цілком ймовірно, що до кінця року в столиці можна буде придбати непогану однокімнатну квартиру за $ 15 тисяч.

А зі слів експерта Миколи Спиридонова, на вартість нерухомості буде впливати і політична ситуація в країні. «Під час нестабільної політичної ситуації багато людей з грошима виїжджають на ПМЖ з країни, намагаючись швидко продати квартири за ціною в півтора-два рази нижче ринкової, що впливає на кон'юнктуру ринку», - говорить Спиридонов. Також на ринок нерухомості можуть вплинути політичні катаклізми.

«Під час політичних негараздів падає попит і ціни моментально просідають. Тому в разі виникнення «третього Майдану» або проведення дострокових виборів ринок нерухомості відправиться в часи 90-х, коли трикімнатну квартиру в Києві на вторинному ринку можна було придбати за $ 10 тисяч», - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерти припускають, що до кінця року доларові ціни на нерухомість можуть знизитися до 10%, але в гривні ціни будуть рости. «У порівнянні з 2014-2015 роками, в 2016-му темпи падіння вартості нерухомості в доларах знизилися з 25% до 11% в рік. Думаю, що тенденція збережеться, і цьогоріч ціни впадуть ще на 10%. Гривневе зростання цін буде залежати від курсу долара, але не менше, ніж на 5% », - коментує аналітик Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас.

Як розповів гендиректор девелоперської компанії New City Developers Денис Седаков, найдешевші квартири в новобудовах зараз стартують від 400 тис. грн. «Це в основному однокімнатні квартири-гостинки площею до 30 квадратних метрів у віддалених районах столиці. При цьому самі будинки ще не побудовані, а здати їх планують до кінця 2018 року і пізніше. Чим ближче до введення в експлуатацію, тим більше вони будуть дорожчати », - каже Седаков.

Журналісти відшукали найдешевшу на сьогоднішній день квартиру в новобудові, причому будинок вже зданий в експлуатацію. Це житло площею 25 квадратних метрів біля парку «Феофанія» на вулиці Метрологічній у Голосіївському районі. Її вартість - 450 тисяч гривень.

З найдорожчих квартир первинного ринку - п'ятирівневий пентхауз на бульварі Лесі Українки загальною площею 1075 кв. м. За нього хочуть $ 2,8 млн. Але там зовсім немає ремонту, а обійдеться він у копієчку. Також продається квартира в 417 кв. м. на Грушевського за $ 5 млн. Але, зі слів ріелторів, продавці елітної нерухомості охоче йдуть на торг і часто вдається скинути 20% від початкової вартості.

Втім, незважаючи ні на що, будівельники будуть продовжувати зводити нові об'єкти. За даними АФНУ, в 2017 році на ринку Києва має з'явитися 1 млн нових квадратних метрів житла. За словами Сергія Костецького, у девелоперів просто немає іншого вибору як починати нове будівництво - за рахунок нових інвесторів вони зможуть добудовувати розпочаті об'єкти.

«Забудовники часто переносять терміни введення будинків в експлуатацію, а кількість проданих квартир в них становить не більше 50%. Тому вони змушені починати нові будівництва для залучення коштів. В іншому випадку цей будівельний бульбашка лусне », - каже Костецький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Микола Показати IP 13 Січня 2017 17:26
Розкажіть, будьласка, щось про Луцьк.
Покупець Показати IP 13 Січня 2017 18:56
А у Луцьку майже найдорожчі ціни та ще й недобросовіснв забудовників !!!) Зажерлись...
Данило Показати IP 13 Січня 2017 21:31
Так звідки такі високі ціни в Луцьку? Де Луцьк, а де Київ та Львів...
Ігор Показати IP 13 Січня 2017 23:02
Ну раз прогнозують, значить будуть рости
Анонім Показати IP 13 Січня 2017 23:49
Все через те, що немає толкових менеджерів при владі, які не побояться робити якісь зміни! Чому б не будувати самій міській раді а не виділяти земельні ділянки лівим забудовникам які ставлять захмарні ціни! Робочу силу брати з центрів зайнятості, техніку в жеків тай будувати! Теж саме і про громадський транспорт в місті, якщо не вміють підприємці надавати достойні умови перевезення і чесно показувати заробіток то потрібно самій державі цією прибутковою справою займатись!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus