USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Фестивалі в Луцьку пропонують винести за межі замку

2 Липня 2015 14:37
У Луцькому замку пропонують обмежити проведення фестивалів. Нібито гучна музика негативно впливає на стіни будівлі. Утім організатори розважальних заходів попередньо переконували: норм гучності музики під час заходів дотримуються.

Про це стало відомо під час засідання робочої групи з питань збереження та розвитку історичного середовища Луцька сьогодні, 2 липня.

Зі слів членів робочої групи, законодавством визначені межі критичного навантаження на пам’ятку, де й написано, скільки одночасно людей можуть перебувати в стінах будівлі. Натомість організатори останнього фестивалю, який тривав на території Замку, переконують, що дотримувалися пропонованих норм.

Окрім того, зі слів представника Комітету захисту національної спадщини Ігоря Левчука, в замку можуть перебувати одночасно менше тисячі людей. Утім під час фестивалю їжі, який відбувався в Луцькому замку цими вихідними, каже він, ці норми, нібито, були порушені.

Згадали під час засідання й фестиваль «Ніч у Луцькому замку». Тоді гучна музика з колонок руйнувала стіни замку, про це, кажуть, є відповідні висновки.

«Це в 16 столітті замок був фортифікаційною спорудою. Але його стіни після того реконструювалися. Тепер же вони мають тріщини», - зауважують краєзнавці.

А краєзнавець Олег Виноградов додав: між В’їзною і Владичою вежами в стіні – тріщина, яку зафіксували ще у 60-х роках минулого століття. І з кожним роком вона збільшується.

Відтак, вони зауважили: замок може витримати спокійну акустичну музику з мінімальним підсиленням. Але не гучні звуки з колонок.

Розкритикували члени робочої групи й фестиваль вуличної їжі. Адже, зауважили вони, в центрі - розкопки церкви Іоанна Богослова, а поруч було кладовище. Відтак, не зовсім коректно на такому місці розпивати спиртні напої і їсти ковбасу.

Власне, зауважили під час засідання, краєзнавці, подібні заходи варто винести за межі замку і організовувати в старому місті. Крім того, вони поцікавляться в адміністрації заповідника, скільки коштів з грошей, виручених за квитки, перепало замку і буде спрямоване на реконструкцію. Адже, приміром, з коштів, сплачених за вхід на фестиваль «Ніч у Луцькому замку», адміністрація заповідника не отримала ні копійки.

Натомість лучани, які відвідали фестиваль їжі, переконані: якщо дотримуватися норм, подібні фестивалі варто проводити. Це з їх слів, залучає відвідувачів і викликає додатковий інтерес до пам'ятки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 41
Оксана Показати IP 2 Липня 2015 14:41
У багатьох європейських містах проведення сучасних заходів в історичних місцях - нормальна практика. Не перебільшуйте.
22 до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 14:54
це навіть тупому ясно, що замок не місце для таких фестивалів жерти ковбасу на кладовищі це брєд
Оксана до 22 Показати IP 2 Липня 2015 16:09
Якщо для вас подібний захід це лише привід для "жерти ковбасу", а Луцький замок - "кладовище", то, звісно, так. Пропоную вам спробувати подивитись на захід як на цілком сучасний європейський тренд, який абсолютно органічно можна поєднати з історичністю для того, щоб це було цікаво, модно, акуратно і стильно. Сподіваюсь, вам це вдасться.
лучанка до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 17:14
який тренд? бухати горілку з ковбасою на даху церкви - це тренд?
Оксана до лучанка Показати IP 2 Липня 2015 17:38
Ну кожному, звісно, своє, але я зараз про фестиваль вуличної їжі. Можливо, для вас це новина, але це справді тренд, який вигадали не в Луцьку і навіть не в Україні.
Юля Ващук до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 22:29
Оксана,одна тріщина у стіні замку після таких попойок та обжираловок коштує державі більше ніж зароблять на 50 таких фаст-фудівських ярмарок(бо це точно не фестиваль).Я це знаю,бо сама працювала колись у культурі.Може ви така багата,то дайте грошей на ремонт замку.Але я думаю,що навряд дасте:)
Оксана до Юля Ващук Показати IP 3 Липня 2015 07:17
А скільки грошей особисто ви принесли в бюджет замку? І вас бентежить саме цей фестиваль чи взагалі всі заходи, які в ньому відбуваються? Інші на тріщини не впливають?
Корінний лучанин до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 14:58
Назвіть ці історичні місця, а не кажіть загальними фразами та ще й гучно заявляти "у багатьох європейських містах"... В історичних замках цих міст, ви бачили щось подібне.. В Чехії в замках це взагалі заборонено! Там і фотографувати в середині замку заборонено! Так що не трактуйте по своєму.
Оксана до Корінний лучанин Показати IP 2 Липня 2015 15:51
Прошу дуже - уже кілька років в Замку Буда в Будапешті проходить Пивний фестиваль. Пивний, уявляєте??))
ас до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 16:24
нашим полiшукам не можна в чай заварку кидати, подивiться рiвень культури засмiтять все, а туалети як 1380 роцi пiд кущик коли зявляться чистi туалети тодi i проводьте фестивалi a замок Любарта все пережив а цей перiод не переживе
Оксана до ас Показати IP 2 Липня 2015 17:02
Пробачте, але саме цей фестиваль показав зовсім інше - я не бачила п'яних, я не бачила бруду і сміття, хоча була до самого вечора. До чого тут рівень культури? Давайте ще всі театри позакриваємо, бо в нас начебто рівень культури не той?
ас до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 21:50
до речi в театр ходять в джинсах,але добре що ходять. ви напевно молода людина i можливо не бачите те що бачу я.смiття зранку вжахнуло б вас. люди якi пють горiлку з пластикових стаканiв не можуть были культурними взагалi
Анонім до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 20:36
Там стоїть сотня БЕЗКОШТОВНИХ туалетів...у нас всі " ходять" до вітру під стіни,де не попадя.
Оксана до Анонім Показати IP 3 Липня 2015 07:19
От прямо так і всі? Тобто всі ці тисячі лучан, які побували на фестивалі, обпилися горілки і пішли підливати стіни замку? Ви при здоровому глузді?
Яна Мала до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 15:02
Шановна Оксана!Я якраз працюю в турагенстві і була вже в багатьох країнах світу.Не треба людям брехати.В багатьох країнах Європи вас взагалі не пустять навіть на поріг такого замку з вашим фестивалем фаст-фуду.Да і який це фестиваль?Проста ярмарка ковбасників та десятка барів та ресторанів.І перетворювати родовий замок волинських князів у харчевню фаст-фуду не можна.Бо це аморально!Молодці краєзнавці що взялися за це питання.
Оксана до Яна Мала Показати IP 2 Липня 2015 15:55
Ну ви, мабуть, були і в Будапешті, тож мусите знати, що в Будайській фортеці, вона ж - історичний замок угорських королів - час від часу проводять такі заходи, як, приміром, міжнародний фестиваль вина, пивний фестиваль, а також різноманітні концерти. Як аморально, чи не так?))
Оксана до Яна Мала Показати IP 2 Липня 2015 16:10
І, мабуть, вам варто було б навіть вибачитись, бо ваше неповне володіння інформацією не виправдовує ваше звинувачування мене у брехні.
Оксані до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 16:29
У Європі частіше всього замки у приватній власності,відповідно власник обирає чи достойний той чи інший фестиваль його замку,в основному всі дійства відбуваються біля замку, все ж потрібно з повагою ставитися до пам'яток архітектури і не перетворювати на балаган.
Оксана до Оксані Показати IP 2 Липня 2015 17:05
Ну не кажіть уже дурниць, замок Буда точно не у приватній власності)) Більше того, він у Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а бачте, сучасні заходи там проводять...
Роман до Оксана Показати IP 2 Липня 2015 22:42
Оксана,ви хоч закони власної держави почитайте,бо соромно за Вас.Там усе чітко написано,де можна проводити такі попойки,а де ні.І на заході за рекламу алкоголю і алкогольних брендів в місті де відпочивають батьки з дітьми зразу можна за грати попасти.Давайте краще ми в вас таку попойку вдома проведемо.Я можу особисто це організувати:)І барбекю і шашлики і ковбаси на відкритому вогні в вас дома пожаримо.Повірте стільки людей я вам наведу,що ви ще довго власну оселю ремонтувати після цього будете.От тоді і напишете як вам гарно було:)
Оксана до Роман Показати IP 3 Липня 2015 07:22
Будь ласка, посилання на конкретний закон, якщо вам уже так соромно. Я навела конкретний приклад проведення такого ж заходу в Європі, теж у замку, але це ніхто не прокоментував. Думаю, адміністрацію замку ніхто не силував давати дозвіл на проведення, так? І дуже смішно, коли ви називаєте захід "попойкою". Якби ви там були, ви б зрозуміли, що це була далеко не попойка. А якщо ви там не були, а собі так стверджуєте просто, то про що взагалі говорити.
Олег Показати IP 2 Липня 2015 15:04
Нашим людям завжди щось нетак і неслід слухати меншіст на мою думку це просто заздрість
Інна до Олег Показати IP 2 Липня 2015 15:36
це не фестиваль, а ярмарок. Ніч в замку це дійсно була візитівка Луцька, і вона один раз в рік, а це пожирання фастфуду в замку точно не прикрашає Луцьк
Олесь Показати IP 2 Липня 2015 15:21
Маячня. Просто "представнику комітету" левчуку пкче проведення будь яких заходів у замку. Захисник старого міста....... від людей! Повторююсь, але переконаний- Замок повинен ЖИТИ. Старе місто має функціонувати яяк урбаністична структура! Туди повинні ходити люди. У вихідні. З дітьми... У Парк, У Замок... Гуляти по Старому місту. Але- взагалі - гуляти - проводити час там-(у старому місті) здебільшого ніде і ніяк.... Там нічого немає- (Я про життя) - ні крамничок -кав"ярень, ні клумб- фонтанів- лавочок- зелених зон, що милують око, Ні вклодоріжок, з прокатом ні вуличних виставок- продажів художників... чого туди ходити? Там дитині морозива купити ніде. І туалетів- ( пробачте ) немає... хіба у замку... якийсь... Як там провести час? Дивитись на обідрані фасади та неприбране сміття? Витрішки продавати? До костьолу? Може там орган грає? ...Ні? У корону Вітовта- супер-дорогу, ....до будитнку Голованя біля смітників, по розбитій дорозі без тротуарів? Тому концерти , джазові фестивалі, навіть такі "фести"- це добре. Це рух. Це життя. Хоч яке. Може колись Старе місто наповниться туристичними "смаколиками".благоустроєм, зеленню, "містом майстрів"- з гончарами - ковалями.... щоб цікаво було, щоб дітям показати, щоб емоції вирували.. - там Як в Парку будуть гуляти мами з колясками,та малими дітьми... Коли і влада, всілякі "туристичні відділи мерії" - з супер-пупер планами- і самозакохані "активісти -моралісти" типу левчуків- зрозуміють- старе Місто буде туристичною родзинкою, коли стане Луцькою зоною відпочинку. Разом з парком. Без ринку- торжища. З автостоянками,( доречі вони - авостоянки, там колись були). Тоді і туристи будуть їздити . Самі. Як у Каунас, Ригу, Венецію, Дцубровнік. Для моралістів- противників фестивалів плебейської їжі у замку- Знаменитий пивний Фест у Баварії проходть взагалі, прости Господи , в монаситрі. Туристи їдуть з всіх усюд... Гроші везуть І залишають там. .... Кінчайте звиздіти, самопіаритись, критикувати. Зробіть щось. Хоч щось! Запропонуйте.. Відкрийте кафе- дитяче, придумайте- організуйте якусь розвагу, зробіть прокат самокатів -ввелисопедів.... зробіть-(організуйте) хоч щось..... А ви все-бла-бла -бла...."всепрпало"!!! То хоч людям не заважайте! Не подобається- зробіть краще... І все.
Джулія до Олесь Показати IP 2 Липня 2015 22:29
Погоджуюся з Вами-фести та інші заходи нагадують лучанам про архітектурне чудо-замок Любарта, а іншим відкривають Луцьк. Але щоб Луцьк жив з одного туризму...Це вже з галузі фантастики.
Микола Показати IP 2 Липня 2015 15:28
Комусь з чиновників не перепало в карман з фестивалю вуличної їжі. Не поділилися. тепер піднімається галас, що руйнується історична памятка. Чому раніше про це не повідомляли..."Ніч у Луцькому замку" проводилося не один раз, а тут після "ІІ фестивалю вуличної їжі" - така інформація!
Рома Показати IP 2 Липня 2015 15:39
бо всі так звикли думати, що треба поділитись, а здоровий глузд не включають. Замок не для таких фестивалів, невже тяжко це зрозуміти. Один раз в рік це як виключення ,а кожне велике свято це проводити то справжнє неподобство
інтелігент Показати IP 2 Липня 2015 16:32
"фестфуд" в замку всеодно що в спортивному костюмі до ресторану прийти,майте совість!
катя Показати IP 2 Липня 2015 16:49
нарешті хтось заборонить це бл*дство з ковбасами і водкою? чи Романюк думає, що в цьому його рейтинг?
каті Показати IP 2 Липня 2015 17:56
то, видно, Оксана там в долі від того ковбасного фестивалю-ярмарку, а Романюк при чому тут? не дозволив би - затравили б що не підтримує , дозволив - тоже погано.... зрештою, там є цілий колектив заповідника на чолі з директором Рудецьким, чого вони криком не кричали, що ця територія для якихось заходів історичної тематики, а не пожирання ковбаси!!!!!
Оксана до каті Показати IP 2 Липня 2015 18:32
Ну звичайно, я в долі! І я, і мер, і всі організатори, і ще й адміністрація замку, всі ми в долі. Всі ми дуже розжилися на цьому фестивалі!))) А ви, до речі, чому "криком не кричали", поки ми всі наші долі ділили?))))
ффф Показати IP 2 Липня 2015 18:24
мене дивує, що ще є хтось кому не ясно. що такі фести в замку не доречні, чи це всі коментарі пишуть організатори фестивалю їжі? Звісно, вам вони дуже доречні, але згідно якого закону ви берете гроші за вхід і як вони ідуть в бюджет міста? скільки заплатили за оренду того замку ?
Оксана до ффф Показати IP 2 Липня 2015 18:30
Ви такий молодець, так щиро обурились на сторінці "Волинських новин"... Місту від цього вашого вчинку, мабуть, дууууже велика користь. Думаю, жодних проблем немає в тому, щоб з'ясувати в організаторів та в адміністрації замку, як вони вирішили фінансовий момент заходу. Але ж для цього треба зробити трохи більше, ніж просто написати коментар на сторінці))))
Яна Мала до Оксана Показати IP 3 Липня 2015 12:36
коментар було видалено
вишодибіли? Показати IP 2 Липня 2015 22:43
Десятьом тисячам лучан фестиваль сподобався, а двом інтернет анонімам ні. Звичайно ж треба розстріляти всіх хто був на фесті бо там тільки аморальні і безсовісні люди були.
ас до вишодибіли? Показати IP 3 Липня 2015 11:03
десятьом тисясячам алк*шам! яким пора навчитись користуватись інтернетом в якому все є на You tube як у світі фестивалі проводяться в цивілізованих країнах
Оксана до ас Показати IP 3 Липня 2015 12:27
Ну ви ж розумієте, правда, що зараз ви просто берете і ображаєте людей, які там були? Там були цілі родини з дітьми, а тепер ви називаєте їх алкашами. Вам би не інтернет, а книжки почитати.
Анонім Показати IP 3 Липня 2015 12:08
А що Державі попало від роботи ГЕНДЕЛИКА під відкритим небом? Ліцензію на право торгівлі Спиртними напоями купили? За торгові місця в Історичному Місті заплатили?Налог за виручку,налог на зарплату -ПЛАТИЛИ? Які фіскальні служби взагалі це контролюють?
Оксана до Анонім Показати IP 3 Липня 2015 12:28
Ви чекаєте відповідь на своє запитання тут? Є набагато простіший спосіб - зверніться до міської ради, до адміністрації замку, до організаторів зрештою. Думаю, вони дадуть вам змістовну відповідь. Не репетуйте в інтернеті, а РОБІТЬ хоч щось корисне.
день Показати IP 4 Липня 2015 04:43
Шо????????? Взагалі ід**ти???? Чи п*льнуті???? Ті хто це стверджує абсолютні неуки. Якщо би ви знали закон поширення звуковоі хвилі і вплив тиску акустичних хвиль на обєкти, то навіть розмови б не виникало б! Прокиньтесь, це вам сниться! Хтось хоче більше бабла за всі фести, що проходять в замку. Чесно ви б шось робили, а не маячнею займались!!!! Я в шоці
колорит Показати IP 21 Березня 2016 13:06
Друзья, есть определенные разрешения по по звуку, в таких сооружениях... но вопрос в другом, может просто вам ничего не нужно? может вам нравится быть дома, и просто сидеть и всех гадить онлайн? менеджер по туризму, вот хочется спросить, ты действительно во всех странах побывала? на всех праздниках? тебе нужно поехать в Испанию, на фиесту, и послушать, как там все гудит, когда города празднуют... и да, за свои слова, ручаюсь... а вот ко всем остальным, вопрос уже прозвучал, и хотелось бы услышать ответ.... И еще, все сооружения, сами по себе разрушаются, даже дома, если за ними не глядеть, и вовремя не ладить. Удачи!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus