USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

500 років Реформації: як відзначатиме Волинь

12 Лютого 2017 19:05
У 2017 році по всьому світу відзначають 500-річчя руху Реформації. Україна не стоїть осторонь та долучиться до низки заходів, спрямованих на підвищення рівня духовності й освіченості громадян. Таку ініціативу підтримано й на державному рівні указом президента Петра Порошенка та відповідним розпорядженням уряду.

Про це йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини №5 (53).

ІЗ ЧОГО ПОЧАЛАСЯ РЕФОРМАЦІЯ?

31 жовтня 1517 року молодий монах Мартін Лютер приніс до дверей Замкової церкви у Віттенберзі (Німеччина) список, що налічував 95 власних тез, та прибив його до дверей. Так зазвичай робили, аби почати дебати. Серед основних тез були наступні: людина «рятується» лише своєю вірою, а не церковними обрядами та індульгенціями, єдиним авторитетом є Біблія, а не церква, і те, що Біблія має бути доступною людям. У тогочасній Німеччині богослужіння велися латинню, яку не розуміла більшість населення. Мартін Лютер висловив протест, який був спрямований проти практики продажу індульгенцій – грамот про повне або часткове «відпущення» гріхів, що їх видавала католицька церква. Така практика викликала спротив у населення.

Утім Лютер не очікував, що його промова стане поштовхом, який спровокує глобальні зміни у Європі та всьому християнському світі. Процес набув не лише релігійного, а й соціального характеру, вплинув на економічний, науковий та політичний розвиток. Попри те, що Реформація спричинила розмежування у християнському світі, внаслідок цього процесу суттєво піднявся культурно-освітній рівень жителів Європи. Адже виникла потреба збільшити кількість приходських шкіл та університетів. Окрім цього, Реформація сприяла зміні старих феодальних стосунків на нові капіталістичні, що призвело до розвитку промисловості, наукових винаходів.

В Україні поширення протестантизму почалося із західних земель, в тому числі з Волині. Перші громади у 30-40-х роках XVI століття заснували європейські лютерани, кальвіністи, чеські брати й антитринітарії, які оселялися на українських етнічних землях, рятуючись від переслідувань католицької влади. Уже в першій половині XVII століття на українських теренах було понад двісті протестантських громад. У цей час протестантизм активно сприяв національно-культурному піднесенню України через розвиток освіти, науки, книгодрукування, утвердження самодостатності рідної мови, пропаганди віротерпимості та свободи совісті. На сьогодні протестантизм – друга за кількістю громад християнська течія в Україні.

ЯК ВІДЗНАЧАТИМЕ ВОЛИНЬ?

Волинська область не стоїть осторонь відзначення 500-річчя Реформації. Серед найцікавіших заходів виокремимо наступні:

• 24 лютого. Форум для істориків та освітян Волині «Реформація – рух, що змінив світ» за участі доктора богослов’я, історика та автора книги «Популярна історія християнства. Двадцять століть у дорозі» Сергія Саннікова (Палац учнівської молоді, Луцьк).

• 17 березня. Форум для управлінців, науковців, державних службовців, депутатів та впливових людей «Через духовну реформацію до відродження країни» (Волинський облмуздрамтеатр імені Тараса Шевченка).

• 10-15 квітня. Благодійно-соціальна акція «Чисте серце – чисте місто» на території всієї області, де представлені протестантські громади.

• 18 квітня. Пасхальний концерт за участі оркестру та хору Келвіна Джонса (США) (Волинський облмуздрамтеатр імені Тараса Шевченка).

• 28 квітня-2 травня. Ретріт для поранених воїнів АТО, які проживають на Волині.

• 8-20 травня. Тиждень молоді та сім’ї. У програмі: флешмоби, творчі вечори, спортивні змагання, семінари, майстер-класи, концерти, хода за здорову сім’ю, конкурси, День матері та День батька, дитяча програма «Країна здоров’я».

• 5 червня. Обласний творчо-просвітницький міжконфесійний фестиваль «Назустріч Реформації» (Луцьк, Театральний майдан).

• 1 жовтня. День милосердя. Під час акції кожна громада спільно з органами місцевого самоврядування визначає набувачів допомоги й через посильні пожертви надає цю поміч.

Довідка:

П’яту частину релігійних організацій Волині становлять протестантські громади. Найбільші їхні співтовариства об’єднують євангельських християн-баптистів (ЄХБ), церкви християн віри євангельської або п’ятидесятників (ХВЄ), трохи менші – адвентистів сьомого дня та єговістів.

Підготувала Тетяна ГРІШИНА.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лом Показати IP 12 Лютого 2017 19:58
А коли день відзнаки падіння рівня життя, зменьшення населення і області і країни? Отака у нас вийшла реформа.
православний Показати IP 12 Лютого 2017 21:51
А Україна, і Волинь зокрема, яким боком до Реформації? Скоро почнемо відмічати ще день подяки в США та розгром Великої армади. Чокнулись зовсім.
Я до православний Показати IP 13 Лютого 2017 10:59
Одним з "боків" є те, що ми вміємо читати і писати, це наслідок Реформації. І якщо реформ в Украіні чекати лише від влади, то дійсно придеться відзначати дні падіння рівня життя і зменшення населення. Але якщо реформи почнуться зі змін в твоєму і моєму серці та в серці кожного волинянина і українця, то є надія на позитивні зміни. Рушійною силою прогресу є не матеріальні , а моральні складові.
Андрій до православний Показати IP 22 Травня 2017 09:21
Грубо кажучи, після реформації з'явились всі оці свідки Єгови, баптисти і т.д., яких є багато в Україні і на Волині зокрема, от вони це свято і відзначають
Православний до я Показати IP 13 Лютого 2017 21:42
Видно, тебе точно навчили читати штунди з Реформації... Якщо ти не в курсі, на Русі грамота була і навітьпростолюдини читати вміли ще в 10-му столітті, коли в коханій европі не тільки про Реформацію не думали, а навіть блохоловок ще не придумали. За загальну,і навітьвибіркову грамотність, не доводиться говорити. Поважав би свою землю і свій народ, нещасний ти і безграмотний манкурте.
59 Показати IP 14 Лютого 2017 13:47
До православного... Неправда про освіченість простолюдинів. Тому що нащадки вищевказаних простолюдинів ведуть себе по хамськи відносно опонентів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus