USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Польщі – понад 300 занедбаних українських кладовищ

5 Лютого 2017 13:31
На Волині ледь не в кожному районі поляки мають свої товариства та бережуть й популяризують свою культуру. Натомість в Польщі понад 300 українських кладовищ – занедбані.

Про це йшлося під час засідання комісії громадської ради при Волинській обласній державній адміністрації з питань законності, взаємодії з правоохоронними органами, оборони та національної безпеки, ЗМІ, боротьби з корупцією, міжнародних відносин та проектної діяльності.

Як розповів історик, краєзнавець Сергій Годлевський, створивши культурний «десант» і закріпивши відповідальність за кожним великим населеним пунктом Волині, впорядкувати кладовища можна за два роки.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНЯНИ ВПОРЯДКУВАЛИ ЧОТИРИ КЛАДОВИЩА У ПОЛЬЩІ

«Щодо догляду за місцями поховань українців на території Люблінського воєводства Республіки Польща, оскільки це питання нерезонансне, то ним особливо й не займаються. А ви знаєте, що майже в кожному райцентрі області є зареєстровані товариства польської культури. Натомість на Холмщині живуть українці за національністю, вони люблять Україну, визнають себе українцями, а от держава для них нічого не робить.

Я мрію про такий український десант із людей ста, щоб виїжджали одразу на 10-20 точок і впорядковували кладовища. Спочатку важко, бо вони занедбані, а далі буде легше – лише підтримувати порядок. І це можливо зробити за два роки. От, у нас є 20 адміністративних точок на Волині (міста та райцентри), й кожен бере під свій контроль по 15-16 захоронень, а їх є 365. Тому тут потрібно лише, щоб одна людина це проконтролювала, при потребі я готовий взяти на себе таку відповідальність», - наголосив краєзнавець.

Він додав, що окрім його бажання вирішити ситуацію, має бути ще воля обласної влади, зокрема управління внутрішньої політики та відділу міжнародних зв'язків.

ЧИТАТИ ЩЕ: У НЕСВІЧІ ВІДНОВЛЮЮТЬ СТАРИЙ ПОЛЬСЬКИЙ ЦВИНТАР

Зауважимо, що в Луцьку є 5 вулиць, які названі на честь видатних польських особистостей. Втім, у місті Холм, Люблінського воєводства, де народився Президент УНР Михайло Грушевський, досі не можуть дійти згоди та встановити пам'ятник.

«У нас механізмів мало, тому це потрібно вирішувати самій владі, має бути чітка національна позиція», - підсумував краєзнавець Сергій Годлевський.

Учасники комісії зібрали озвучені пропозиції щодо вирішення питання по догляду за місцями поховань та мають передати їх голові облдержадміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus