USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На екранах замість червоного квадрату глядачі побачать кулак

6 Листопада 2012 15:52
Звичні для українців візуальні позначки: зелений кружечок, жовтий трикутник та червоний квадрат замінять на піктограми, що відображатимуть зміст відеопродукції. До прикладу, програми та фільми, у яких міститимуться сцени насилля, пропонують позначити зображенням кулака.

Про це повідомляє сайт «Комерсант-Україна».

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підготувала проект нового маркування медіаконтенту на телебаченні. Новинка замінить уже існуючу систему – зелений кружечок, жовтий трикутник і червоний квадрат.

Так, проект представили на засіданні міжвідомчої робочої групи. До її складу увійшли представники влади, вчені, керівники телерадіокомпаній, громадські діячі та ЗМІ.

Як повідомила один із розробників проекту, заступник директора Інституту соціальної та політичної психології АПН Любов Найдьонова, нові символи замінять діючу на телебаченні систему маркування - зелений кружечок (програма для широкого перегляду), жовтий трикутник (перегляд неповнолітніми дозволений в присутності батьків), червоний квадрат (передача тільки для дорослих). На думку Найдьонової, існуюча система є неефективною, оскільки «через неоднозначність критеріїв визначення у ній допускається багато помилок».



Згідно з новою системою маркування, у лівому нижньому куті екрану глядачі побачать два кола - один із зазначенням вікового обмеження (6, 9, 12, 16 років), інший - з піктограмою, що відображатиме наявність небезпечного контенту.

До слова, телепродукт пропонують сортувати за сімома категоріями - виходячи з наявності в ньому сцен насильства, жорстокості і смерті; жахів і катастроф; сексу; споживання наркотиків, алкоголю і тютюну; нецензурної лексики та кримінального жаргону; дискримінації. Зокрема, фільми зі сценами насильства позначать круглою піктограмою з зображенням кулака або людини в центрі мішені, фільми жахів - зображенням гарбуза - атрибуту свята Хелловіна; фільми зі сценами сексу - гендерними символами; вживання наркотиків - листом марихуани.



Також заступник директора Інституту соціальної та політичної психології наголосила на тому, що програми, заборонені до перегляду дітям до 6 років, не варто демонструвати до 21:30, 9 і 12 років - до 22:00, 16 років - до 22:30, 18 років - до 0:00.

Процес маркування пропонують частково автоматизувати. Експерт буде завчасно переглядати фільм і відповідати на питання, викладені у спеціальній комп’ютерній програмі, про його зміст. За результатами опитування, програма присвоїть телепродукту ту чи іншу піктограму.

Однак, експерти, запрошені на засідання робочої групи, розкритикували нову систему. Мовляв, такі зображення є складними для сприйняття. «Символи, що позначають сцени сексу, будуть незрозумілі мешканцям маленьких міст і сіл. А з приводу листа марихуани в колі, я би подумала, що це - лист каштану, символ Києва», - пояснила психолог, директор міжнародного гуманітарного центру «Розрада» Валентина Бондаровська.

Зі слів заступника голови Нацради Лариси Мудрак, символи будуть затверджені до кінця року, після чого, в 2013 році, їх протестують на одному з державних телеканалів. «Реалізація проекту займе від трьох до шести років. Спочатку буде створена технічна база, а потім окремим законом буде затверджене кодування програм», - розповіла посадовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
1 Показати IP 6 Листопада 2012 16:05
Що робити коли телепродукт буде включати в себе всі категорії, дивитись на повний екран позночок?
123 Показати IP 6 Листопада 2012 16:45
Мені цікаво, а як позначити фільм "Крименальное чтиво"??? Він включає всі вище перечислені категорії...
Чеширский Кот Показати IP 6 Листопада 2012 20:19
Лучше не кулак, а сжатая рука с выставленным вверх средним пальцем.
ДК Показати IP 7 Листопада 2012 12:43
Проблема вирішується елементарно, достатньо викинути зомбоящик з хати, заодно і звільниться голова від інформаційного непотребу та сміття

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus