USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Французький мандрівник здолав 10 000 кілометрів і залишився в Україні

13 Лютого 2016 18:00
Учасник навколосвітньої подорожі на велосипеді з сонячною панеллю, який вирішив залишитися жити в Україні та допомагати українцям у боротьбі за свободу, завітав до Луцька.

Зустріч з французьким мандрівником Гійомом Аламі, який, здійснюючи навколосвітню подорож, вирішив залишитися в Україні, відбулася 13 лютого у кіностудії «Волинь» у Луцьку.

Попри французьке походження, мандрівник називає себе закоханим в Україну, залюбки носить вишиванку, активно вивчає нашу мову, бореться з русифікацією Києва та наполегливо допомагає українським військовим.

Яким чином винахідника, авантюриста та мандрівника з Франції доля пов’язала з Україною, Гійом Аламі розповів у Луцьку.

Навколосвітня подорож заради енергії майбутнього

Француз Гійом Аламі розповів, що офіційний старт його подорожі відбувся на заході Німеччини, це був як особистий, так і науковий проект, метою якого було тестування мобільної сонячної батареї. Так, існує проект «Sun Trip» (сонячна подорож), учасники якого у 2013 році здійснили подорож із Франції в Астану (Казахстан). Ця подорож відбулася влітку, коли вистачає сонячного світла, а Гійом вирішив здійснити таку подорож взимку. Він пояснює, що ніхто практично не тестував систему сонячних батарей та мотору в такий період. Гійом запитував, чи зможе його хтось супроводжувати, адже, наприклад, в Сибіру існує небезпека не так з боку людей, як з боку диких тварин. Тоді на нього дивилися, як на божевільного, - визнає мандрівник. Втім, авантюрист, мовляв, повинен бути божевільним. Таким чином, він зрозумів, що взимку сонячного світла бракує для вироблення необхідної потужності для живлення електричних приладів. Це дозволяє йому сказати, що, якщо в Україні хтось встановлюватиме сонячну панель на дах будинку, взимку вона не працюватиме, адже є крига, ожеледь, сніг та інші перешкоди.


Для того, щоб здійснити подорож, він тренувався у Франції протягом чотирьох місяців в горах, де бігав та ходив, здолавши 10 тисяч кілометрів під час виснажливих тренувань. Під час подорожі, що стартувала 20 жовтня 2013 року у західній частині Німеччини, перетнувши цю країну, він заїжджав до столиць, презентуючи свій проект (наприклад, у Варшаві). У розпорядженні мандрівника були сонячна панель та причеп, обладнання, яке потрібно було протестувати в зимовий період.

Передбачалося здійснити подорож навколо світу. Так, після Німеччини, Польщі та України маршрут пролягав би Росією, Казахстаном, Сибіром до Владивостоку, через увесь Китай та Австралію, Канаду, США, щоб показати людям, що вони можуть подорожувати самотужки, маючи з собою власний «будинок». Мандрівник зауважив, що не можна сказати, що він подорожував наодинці, адже щодня він знайомився з людьми і це було справжнім задоволенням.


Метою була не просто подорож навколо світу, а передусім вивчення звичаїв та традицій, культури різних країн, пізнання самого життя. Свобода мандрівника на велосипеді полягала в тому, що він мав паспорт, необхідні візи та завдяки цій автономності міг перебувати у різних містах, самому собі готувати каву та їжу та ділитися ними. Коли ділишся такими простими речами, не знаючи мови, це, мовляв, дозволяє налагодити контакт з людьми.


Перший візит до Луцька і закоханість в українську мову

У Луцьку, як зізнається Гійом, він просто почув спів під час шоу «Шукаємо таланти» і зайшов до Палацу культури. Його дуже гостинно та гаряче прийняли у нашому місті. Саме у Луцьку, як визнав француз, він зрозумів, що таке українська мова, і потім протягом всієї подорожі це відгукувалося у його серці. Тобто, подорож вже не була суто науковою, щоб дізнатися, як працює система сонячних батарей – тепер мандрівник хотів відкрити для себе, хто ці люди, чому вони настільки гостинні, чому «коли на вулиці мінус 20 градусів, у них гарячі руки, вони завжди готові поділитися канапкою, салом».

Продовжуючи подорож Україною, він зустрічався з простими людьми. Наприклад, працівниками ДАІ (як зауважує Гійом, вони не були корумпованими, а просто хотіли познайомитися та навіть обійнятися з мандрівником). Одна родина у Фастові дуже просто його прийняла у своєму господарстві і він залишався у них протягом двох тижнів. Щоразу після зустрічі з людьми французу складно з ними розлучатися, навіть якщо знайомство тривало лише годину.

Згодом Гійом Аламі поїхав у Київ, де на в’їзді у місто зустрів міліціонерів, які, як не дивно, проводили його на авто до самісіньких барикад. На Майдані охорону іноземцю забезпечили козаки, тут він зустрічався з англомовними людьми та вирішив лишатися у столиці України. Мандрівник відчув, що означає українське слово «свобода», «коли всі – діти, старі люди, сильні та не дуже збиралися, усі були без зброї, співали – все це перед цілими рядами «Беркуту»», це все відбувалося без жодної краплі страху і тоді він вивчив та зрозумів ще один український вислів – «разом - сила».


Візові проблеми та українське кохання

У Києві на мандрівника чекала неочікувана перешкода – він не зміг добитися отримання російської візи для продовження шляху. Це трапилося, тому що на його велосипеді були символи Франції, Євросоюзу та великий український стяг. Гійому не дали візу, щоб перетнути невеликий шматок Росії на шляху з України у Казахстан, але у Києві він зустрівся із майбутньою своєю дружиною Юлією.


«Хтось мене запитував, чи я залишаюся в Україні тому, що покохав свою дружину. Я відповідав, що перед тим, як закохатися у дружину, я полюбив Україну. Для мене складно сказати, чому я люблю Україну, можливо, через звичаї, культуру, традиції, людей. Я хочу жити в Україні, щоб показувати, що я люблю цю країну, відчувати її. Це я відчув ще до того, як зізнався в коханні своїй дружині – першою фразою було «я люблю Україну»» ,- розповів Гійом Аламі.

У Франції лишилися батьки мандрівника та діти від попереднього шлюбу. Вони не здивувалися рішенню Гійома, адже той завжди був авантюристом.

Дружина французького мандрівника, киянка Юлія Сироїд-Аламі розповіла, що познайомилася з чоловіком на Майдані, де допомагала перекладати з французької. Усіх тоді здивував зовнішній вигляд Гійома – він був у яскравій помаранчевій куртці та штанях, а його вражаючий велосипед з сонячною батареєю помічали звідусіль. Мандрівник розповідав технічні подробиці, які неможливо було б зрозуміти без знання французької. Одружилася пара 13 жовтня минулого року, свідомо напередодні козацького свята Покрови. Раніше одружитися заважала тривала процедура оформлення документів. Жінка зізнається, що в Україні подружжя лишилося жити, адже любить Україну.


Цікаво, що під час бурхливих подій на Майдані мандрівник лишав там під наглядом друзів свій незвичний велосипед, вирушаючи у вимушені поїздки в Євросоюз. Однак під час найдраматичніших подій 18-20 лютого велосипед згорів внаслідок потрапляння «коктейлю Молотова».


Від мандрівника-дослідника до борця за свободу України

Від Німеччини до України відстань становить приблизно 3800 кілометрів. Для того, щоб перетнути Німеччину, йому знадобилося три тижні – це доволі швидко. Приблизно стільки ж часу вистачило на перетин Польщі, а в Україні що більше він намагався щодня просуватися вперед, то менше кілометрів долав.

Мандрівник залишився тут під час Революції Гідності, щоб підтримати Україну. На Майдані, маючи свій французький статус, він зміг ставати перед бійцями «Беркуту» та пояснював їм англійською, що перед ними народ, який просто хоче свободи і це було правдою, адже перед бійцями були їхні дружини, батьки, діти. Результатом переконування стало те, що один з беркутівців через декілька днів впізнав француза, знявши шолом та уніформу та перейшовши на бік народу. В Україні він відчув, що може врятувати навіть злих на перший погляд людей, відчув, що означає давати любов, і це вдалося мандрівникові саме на Майдані.


Через особливості візового режиму, Гійом міг перебувати в Україні протягом 90 днів кожні півроку, тож він мусив здійснювати поїздки на територію Євросоюзу та назад. Як згодом пояснив йому один зі священиків у Києві, 18-20 лютого 2014 року під час кривавих подій на Майдані француз перебував у вимушеній поїздці в Європу, а не на барикадах і саме цей недолік візової системи врятував йому життя. Священик пояснював, що це доля, тож французу потрібно ще щось важливе здійснити в Україні.

Нова місія французького мандрівника в Україні

Протягом подорожі на мандрівника чекали мери низки міст, адже проект був цікавим та дозволяв би подорожувати, використовуючи сонячну енергію. Наразі мандрівку довелося скасувати, адже життям француза стала Україна. Для того, щоб допомогти українським солдатам, які рятують державу, проживши рік в Україні, він зміг здавати кров. Разом із дружиною він виготовляв маскувальні сітки для армії. Для дієвої допомоги військовим він знайшов державну організацію, яка навчає техніки надання першої медичної допомоги під час військових дій. «Один навчений солдат рівноцінний десяти врятованим життям воїнів на полі бою», - наголошує Гійом Аламі. Завдяки цій організації можна надати фінансову допомогу, що дозволить солдату оплачувати лише 50% від вартості навчання.


Дружина Юлія працює на французьку компанію, займаючись перекладами, а її чоловік працює над новим соціальним, благодійним та науковим проектом. Оскільки він винахідник, планує використати свої вміння для допомоги людям з інвалідністю. Закоханий в Україну француз продовжує активно вивчати українську мову, веде боротьбу у Києві за те, щоб телебачення, радіо, офіційні установи та рекламні джерела не використовували російську. Подружжя часто відвідує Львів, де українську мову Гійома розуміють значно краще, ніж у Києві.


До Луцька француз сьогодні повернувся вперше з часів своєї подорожі часів Майдану і планує провести у місті декілька днів, зокрема відсвяткувати з коханою День святого Валентина та зустрітися зі знайомим священиком кафедрального костелу Святих Петра і Павла.

Павло ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
000 Показати IP 13 Лютого 2016 23:24
зустрічав його ще дорогою у київ дійсно була щира розмова розповідав про дружину у франції і те як скучає за нею холодно було пригадую думав куди ти прешся пройдисвіт чого тобі вдома не сидиться в таку негоду а тут вже у вишиванці і жінку поміняв крутий чувак
свідомий до 000 Показати IP 14 Лютого 2016 11:40
явний синдром казкаря
Zarobitchanyn Показати IP 14 Лютого 2016 08:56
Vony vzhe u Francii narobyly shcho zhinka cherez migrantiv po vulici proity ne mozhe - migrantiv kucha, to teper i v nas evrointegraciyu hoche zrobyty!
лучанка Показати IP 14 Лютого 2016 16:36
Дуже люблю дивитись французькі фільми, якщо їх показують по телебаченню. У французів і українців надзвичайно схожі характери, побут.
Лучанка-2 Показати IP 15 Лютого 2016 14:39
Чудовий щирий чоловік

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus