USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Капранови у Луцьку заспівають «кобзареп» і «кобзаблюз»

26 Лютого 2015 19:07
Брати Капранови, українські письменники та видавці, а віднедавна ще й музичні виконавці, приїдуть у Луцьк 4 березня зі своєю новою концертною програмою «Любіть українок».

Віталій та Дмитро розказали, чим дивуватимуть лучан. Вони вигадали два нових жанри – «кобзареп» та «кобзаблюз».

«Кобзареп» з’являється тоді, коли грати на кобзі і при цьому читати реп. «Кобзаблюз» виник, коли музиканти заспівали «Думи мої, думи» Тараса Шевченка під ту ж таки кобзу. Бо блюз – це коли добрій людині сумно.





А ще є «босанова» – теж український жанр, який брати для себе відкрили нещодавно. Вони щоразу перевідкривають нові грані національної музики, переспівуючи українських виконавців, серед яких популярні нині Kozak System та не менш відома Марічка Бурмака. До слова, остання вела на телеканалі ТВІ передачу «Музика для дорослих». Саме справжньої музики для дорослих, якими є і композиції Капранових, не вистачає українському слухачеві - тому, який вже вийшов із віку дискотечних пісень і водночас не опустився до рівня шансону.

Брати Капранови виконують не завжди авторські пісні. Здебільшого беруть поезію талановитих, але маловідомих обласних поетів, і кладуть її на власну музику. Справа у тому, переконані виконавці, що у більшості областей повно прекрасних поетів. Їхня ж біда – відсутність читачів, окрім близьких та рідних. Беручи чужі тексти зі згоди їх авторів, вони просувають, по-перше, самих авторів, а, по-друге, популяризують українську літературу та культуру.





Саме акцент на українськості і роблять виконавці не лише у своїй музичній програмі «Любіть українок», а й у письменницькій діяльності, ба навіть у розмовах у повсякденному житті.

Віталій та Дмитро також презентують у Луцьку дві свої книги – «Мальовану історію України», видану ще у 2013-му році та «Веселих свят», яка побачила світ у 2014-му. Перша – це найкоротша і водночас найдоступніша історія України від зародження нації і до 1991-го року – з коміксами, малюнками, безліччю картинок та мінімум тексту – так-що читати її насправді весело та цікаво.

Друга – «Веселих свят» – розказує про українські свята та традиції – із рецептами страв до кожного празника, поясненнями, як зробити дитячі іграшки з дерева чи глини, якими бавилися наші прадідусі та прабабусі.

«Мета цієї, останньої, книжки, – наголошують Капранови, – не нав’язати якісь звичаї – бо ж у різних регіонах України вони відрізняються і всі врахувати неможливо, – а зробити так, щоб хлопчик чи дівчинка, які прочитали її, прийшли до своєї бабусі чи дідуся і запитали: «Бабусю, дідуню, а чи правда, що ви робили так і так? А якщо по-іншому, то як це було?».

Також гості охоче поділилися планами на майбутнє – вже восени вони планують видати книгу під робочою назвою «ЗАБУДЬ-РІЧКА». З нею ж і поїдуть у презентаційний тур містами України. А цей візит – така собі «прелюдія», як жартома сказав один із братів – «прелюдія» – від того, що відбувається «на людях».

Усіх зацікавлених та нетерплячих закликали заходити на їхній сайт, де вже можна почитати три уривки з роману. Розповіді, в якій троє чоловіків волею долі потрапляють на Другу світову під одним іменем – Степан Шагута. Один служить у Червоній Армії, другий - в УПА, третій - у дивізії «Галичина». В наш час (2010 і далі) двоє нащадків Степана Шагути намагаються розібратися, хто насправді був їхнім предком. Бо кохають одне одного.

Щодо аудиторії, то Брати Капранови зізналися, що найбільш вдячні читачі у них - в Луцьку та Рівному. Причини, чому так, вони й самі не знають, але дуже тішаться такій любові.

Якщо говорити про слухачів, то їх найбільше вразили бійці в Пісках, для них вони в окопах давали міні-концерт. З одного боку, на війні немає часу на культурне життя, нашим воїнам просто не до слухання пісень, а, з другої, в усі часи бійці на фронті – чи то сучасні, чи то вояки УПА або ж січові стрільці охоче складали пісні та співали їх.

Відверто кажучи, частково саме тому й живе українська пісня, українська культура та література. Підтримати її лучан запрошують 4 березня о 19:00 в Палаці Культури міста Луцька, де й відбудеться концерт справжніх та щирих українців – Братів Капранових.







Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 26 Лютого 2015 19:57
то мої улюблені співаки!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus