USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Квіти, активна молодь та привітні люди: Луцьк очима юних гостей міста

2 Травня 2015 18:26
Містом квітів, дітей, привітних людей та духу історії назвала Луцьк молодь із різних регіонів України, яка відкрила для себе місто завдяки проекту «Твоя країна».

Про це йшлося під час прес-конференції «Туристична привабливість Луцька очима молоді», що відбулася у рамках проекту «Твоя країна» 2 травня у Луцьку.

Як повідомила активістка луцького осередку Фундації регіональних ініціатив Оксана Федорук, учасників проекту закликали висловити свою думку щодо того, чим місто є туристично привабливим для молодої людини. Ідея такого проекту виникла наприкінці 2013 року, коли організатори (зокрема, громадський діяч із Харкова Євген Демченко) прагнули відкрити країну для молоді, аби юні українці зі сходу їхали на захід, а із заходу – на схід, руйнуючи стереотипи про міста.

Торік у квітні Луцьк відвідала молодь із Харкова, Донецька, Миколаєва, Дніпропетровська. Молоді люди тоді визнали, що були приємно вражені та переконалися, що те, що вони бачать по телебаченню, відрізняється від того, що насправді. Зі слів Оксани Федорук, проект дає учасникам можливість проявити себе, висловити свою думку в ефірі радіо та телебачення. Також учасників закликають долучатися до громадської діяльності. Цьогоріч до Луцька завітали не лише мешканці східних регіонів (з Донецька, Дніпропетровська, Харкова та Запоріжжя), а й із заходу України (зі Львова).
Під час відвідин Луцька гостям з інших областей показували не лише Замок Любарта, а те, що бачив не кожен лучанин, наприклад, підземелля (не під костелом Петра і Павла, куди ще нещодавно водили туристів, а під колегіумом єзуїтів), кіностудію «Волинь» тощо.

Координатор проекту у Луцьку Мар’яна Метельська розповіла, що учасників відібрали з-поміж багатьох охочих вперше відвідати Луцьк. Представники молоді з усіх куточків України перебуватимуть у Луцьку протягом трьох днів. Протягом першого дня їм розповіли про громадську діяльність, зокрема, відбулася зустріч із громадською активісткою Марією Доманською, яка розповіла про свій досвід громадської діяльності та її переваги.

Окрім огляду архітектурних об’єктів, гості мали нагоду безпосередньо поспілкуватися з лучанами, розпитати їх про місто та зафільмовані коментарі згодом презентувати організаторам проекту.

Виявилося, що враження гостей про Луцьк часом дозволяють зауважити те, що не помічає пересічний лучанин. Так, Луцьк називали містом квітів, дітей, зеленим містом з безліччю скверів та парків. Сьогодні учасники проекту зустрілися із керівником кіностудії «Волинь» Борисом Ревенком, а завтра відвідають фестиваль вуличної їжі. Складаючи програму перебування, організатори намагалися поєднати для гостей Луцька приємне з корисним, аби вони не лише побачили місто, а й познайомилися з лучанами та відвідали цікаві тренінги.

Про свої враження від перших двох днів перебування у Луцьку розповіли молоді люди із різних регіонів України. Так, харків’янка Крістіна зазначила, що місто відрізняється від Львова, який вона відвідувала раніше. Луцьк, на її думку, більш спокійний та дружній до гостей, а також тут багато активної молоді та вуличних музикантів. Дівчині сподобалися люди, у яких вона брала коментарі: вони розповідали про те, як люблять місто. Вона зауважила, що мешканці заходу України більш привітні, ніж мешканці сходу, адже у Луцьку на запитання про те, як потрапити на певну вулицю, перехожі не лише пояснювали шлях, а й розпитували про її місто, політичну ситуацію у ньому та розповідали про своє життя.

Гостя з Донецька Даша зізналася, що її завжди приваблювала Західна Україна, хотілося зруйнувати стереотип про те, що тут вороже налаштовані щодо російськомовних. Вона розповіла, що організатори проекту ставляться до учасників, як до рідних, до того ж, їй вперше пощастило виступити у прямому ефірі на радіо. Дівчина повідомила, що охоче відвідає Луцьк ще раз.
Марія зі Львова після участі у проекті зрозуміла наскільки мало знає Україну та таку близьку область як Волинь. У неї існував стереотип про те, що Луцьк – маленьке спокійне місто, яке нічим не зможе здивувати її після Львова. Тепер дівчина визнає: для того, щоб повністю познайомитися із Луцьком, недостатньо трьох днів, адже місто – «сукупність розваг та історії». Марія раніше не здогадувалася про існування волинського кінематографу, також їй випала нагода послухати у костелі органну музику.

Гостинність та насиченість міста здивувала львів’янку Олю. Мешканець Житомира Андрій був вражений зустріччю з Борисом Ревенком, якого назвав багатогранною та цікавою людиною. Також він оцінив архітектурні пам’ятки, а луцькі катакомби взагалі вважає окремим пунктом. Із тим, що на травневі свята студенту варто відвідати інше місто та розширити світогляд, погодився гість із Переяслава-Хмельницького Михайло, якому пощастило побачити «і Луцький замок і луцький дощ».
Тетяна із Черкас зауважила, що у неї був стереотип щодо того, що побачивши Львів, вона побачила все. Проте дівчина переконалася, що історична енергетика живе у таких містах, як Луцьк. Їй сподобалося поєднання багатьох цікавих об’єктів на невеликій території, архітектура та інтернаціональність міста, переплетіння історичних епох та душевна теплота місцевих мешканців, які завжди допоможуть та підкажуть. Вона зазначила, що спілкування із мешканцями інших міст допомагає розширити світогляд.

Валерія із Запоріжжя не знала, що очікувати від подорожі, та спочатку боялася, що враження будуть жахливі. Однак вона тепер називає Луцьк чудовим містом із привітними людьми.
Мешканець Дніпропетровська Іван зазначив, що наразі Львів йому подобається більше, ніж Луцьк, але він має ще день для того, щоб змінити думку. Він наголосив, що краще гуляти під дощем у Луцьку, ніж дивитися на дощ із вікна своєї оселі.

Директор департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації Іван Мирка побажав молодим гостям Луцька подорожувати якнайбільше, адже туризм не повинен обмежуватися одним регіоном.

Він зазначив, що на Волині, через малу суму державних коштів на розвиток туризму, вирішили популяризувати туризм усіма можливими методами, залучаючи волонтерів та колег із інших областей, публікуючи інформацію про Волинь на інформаційних сайтах усіх областей західного регіону.

Насамкінець, Оксана Федорук зауважила, що цей проект дозволяє не лише познайомити із Луцьком мешканців інших регіонів, а й по-новому відкрити для себе рідне місто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Україна!!! Показати IP 11 Травня 2015 05:56
Молодці. Але напевно вже такої як перша ТК більш ніколи не буде, вона була не банальною, найщирішою і найбажанішою!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus