USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанка показала світу свої «Екзекуції». ФОТО. ВІДЕО

11 Квітня 2013 17:25
Луцька поетеса Софія Стасюк презентувала у Луцьку свою поетично-прозову збірку «Екзекуції», видання якої чекала 5 років.

Захід відбувся у приміщенні Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки 11 квітня.

Лауреат II і V конкурсів «Неповторність», член Національної спілки письменників України Софія Стасюк розповіла, що книга «Екзекуції» уже не перша у її творчому доробку. Так, в 2006 поетеса видала свою першу збірку «Температура тиші», за яку вже наступного року її нагородили літературною премією імені Олеся Гончара.





Щодо назви, яка викликала у людей багато різних думок, пояснила просто: мистецтво – не забавка, а творчі люди від своєї творчості часто страждають.
«Що таке для митця мистецтво? Мабуть, це не забавка, яку можна дістати і гратися нею у будь-який час. Є випадки, коли письменники, пишучи свої твори, хворіли, з ними ставалися якісь містичні речі, до них приходили душі померлих… І, можливо, багато хто з цих митців хотів би позбутися цього, такого дару чи кари Господньої. Бо це часом переслідує і заважає жити життям нормальної людини. І тому ці творчі муки я назвала словом «Екзекуції». Я не скажу, що моя книга дуже якась весела, вона вміщає поезію і прозу більш такого трагічного світовідчуття. Власне тому й така назва», - розповіла дівчина.




Окрім того, Софія Стасюк зауважила, що назва виникла «сама собою». Мовляв, ще й книги не було, а вона вже знала, що збірка буде називатися «Екзекуції».
Як розповіла поетеса, до «Екзекуцій» увійшли римовані вірші, верлібри, прозові твори-замальовки і міні-роман, який умістився на декількох сторінках. Саме у цій книзі Софія Стасюк зробила перші спроби писати прозу.
Дівчина зазначила також, що написала збірку ще у 2008, утім, її видання очікувала 5 років. Тож, до книги увійшли більшість віршів, написаних ще за шкільною лавою і лише декілька творів теперішнього періоду.
Оскільки поетеса довго чекала книгу, була перерва у творчості. «Були такі періоди, коли я не писала взагалі, а бо ж з періодичністю один вірш в рік», - розповіла Софія Стасюк.
Та цих 7 років не минули даремно. «Змінилося те, що стало більше досвіду, після університету почала працювати журналістом. Люди, з якими я знайомилася протягом цього часу, надихали мене на написання нових поезій», - поділилася поетеса.
Під час зустрічі поетесу вітали із виданням збірки багато творчих людей. Так, поет, гітарист, композитор Олександр Хмільовський виконав композицію «Іспанська пристрасть». Окрім того, на зустріч запросили письменників Надію Гуменюк, Володимира Лиса, Віктора Вербича та Наталію Гранич.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Аня Показати IP 11 Квітня 2013 20:03
Коли читаю подібну інформацію завжди дивуюсь....Ні слова про видавця цього твору ні про тих ,хто продавати буде.Взагалі ніколи не бачила ,щоб були присутні представники книжкових магазинів на подібних заходах.А ці магазини в Луцьку є? Відкрила довідник ,ніби є.........
Лучанка Показати IP 14 Вересня 2013 23:37
Надто багато метафор у "Екзикуціях". Ніби метафорний пронос, вибачте, але дійсно...Абсурд! Поезія ніби не жива..як і проза! Софіє, оживіть власне слово!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus