USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мандросвіт: Польща автостопом – як це було

17 Грудня 2014 19:00
13 днів, проїхали 1582 кілометри, везли нас 13 водіїв, відвідали 8 міст, витратили 188 злотих (70% на продукти, 30% решта витрат) - поїздка "За півроку до Марокко" стартувала. І нехай нас спіткали деякі неприємності, досвід - штука неоціненна.

Автостоп

Загалом, автостоп у Європі ще трохи працює, хоча він уже й не такий популярний, як був років 10 тому. Жагу імпровізації й пригод геть витісняють дешеві автобусні перевезення, авіа-лоукости і бла-бла-кар (такий сервіс, коли незнайомці їдуть кудись одним автомобілем і разом оплачують бензин). Але водії ще розуміють, що значить піднятий вгору великий палець і табличка з назвою міста в іншій руці, тому підвозять і грошей за це не просять.

Оскільки в Польші розвивається мережа автобанів, де заборонено знаходитися пішоходам, то дуже допомагає вебсайт HitchWiki, де можна знайти зручні позиції для автостопу.

HitchWiki – це така собі мапа світу, вкрита зеленими та червоними точками. Зелена точка – хороший автостоп, червона – автостоп неможливий. В Польщі зелені точки зазвичай розміщені на автобусних зупинках та заправках. Цим сервісом варто користуватися, якщо не бажаєте застрягнути на кілька годин десь на автобані. Хоча, іноді й HitchWiki підносить сюрпризи. Приїздиш на точку – а там реконструкція, і доводиться самотужки шукати кращу позицію. Треба бути до цього готовим.

Громадський транспорт

Громадський транспорт у Польщі зроблений, як то кажуть, для людей. Автобуси, трамваї і тролейбуси ходять згідно з чітким розкладом. Цей розклад можна подивитися на сайті jakdojade.pl, там само можна прорахувати свій маршртут із точки А в точку Б по хвилинах. Сервіс сам покаже, де і як пересісти. На кожній зупинці є електронне табло з номером і часом прибуття наступного автобуса. Містами їздять також нічні автобуси, тому можна почуватися вільно у своїх планах на вечір.

Вартість проїзду в громадському транспорті залежить від конкретного міста і від тривалості поїздки. Є квитки на 40 хвилин, на годину чи на добу. Врахуйте, що автобуси в Польщі досить комфортабельні, зупинки там чітко оголошуються або пишуться на табло. Тож, і коштує проїзд дорожче, ніж в Україні. Квитки можна купувати у водіїв чи в будь-якому магазині. Звісно, куплений квиток можна не компостувати і їздити по ньому кілька разів (ми таке практикували в Познані), але тоді пильнуйте контролерів, бо штраф - біля 120 злотих гарантовано.

Ще один зручний варіант пересування по містах у Польщі – оренда велосипеда. Це порівняно недорого, а велокультура в Польщі значно вища, ніж в Україні – майже в кожному місті є велодоріжки та окремі світлофори для велосипедистів, а міста добре освітлені. Ризик потрапити в ДТП - мінімальний. За день у Варшаві ми наїздили біля 30 кілометрів, і майже не стомилися, бо ж не потрібно було стрибати з велосипедом через бордюри, як це доводиться робити в Україні.

Коучсерфінг

Каучсерфінг у Польщі також працює, хоча іноді й доводиться надсилати по 10-20 запитів на кожне місто. Але такі зусилля потім компенсуються зустрічами з надзвичайними людьми. Так, наприклад, у Любліні ми жили в соціальному центрі Cicha4, де збираються різні творчі люди, влаштовують виставки, перфоманси та інші заходи. Крім того, там діє безкоштовне кафе «Любов», куди будь-хто може прийти поспілкуватися з друзями, зробити собі кави або чаю. В центрі є також фріганська кухня, продукти для якої активісти центру збирають по смітниках біля супермаркетів. Ми брали участь у такому «шопінгу» і готували потім собі їсти зі знайдених таким чином продуктів. Це викликало резонанс серед читачів нашого блогу, тому ми присвятимо цьому моменту окрему статтю, де розкажемо, що таке фріганізм і чому це не так страшно, як може здаватися. Тож, каучсерфінг у Польщі може бути досить різноманітний, будьте готові.

Люди

Поляки в загальній масі здалися нам досить відстороненими і не надто привітними. Звісно, нам траплялися тільки хороші каучсерфери і водії, але не чекайте, що до вас отак просто підійдуть на вулиці і запитають, чи потрібна вам допомога, як це буває в Німеччині чи в Нідерландах. Хоча, звісно, це залежить від ситуації і вашого настрою.

Мова

Аби порозумітися з поляками, можна не вчити польську мову. Достатньо змішати українські та російські слова і додати до них «пше» та інші шиплячі звуки. Старші люди ще трохи пам’ятають російську зі школи, а молодші непогано говорять англійською, бо всі іноземні фільми в кінотеатрах Польщі показуть в оригіналі, лише з польськими субтитрами.

Їжа

Досить бюджетно харчуватися можна в Польщі в супермаркетах мережі “Bedronka”, там дешевий хліб, сир, натуральні йогурти і м’ясні вироби. Вегетаріанцям у Польщі вижити не складніше, ніж в Україні, можна протриматися на самих лише молочних продуктах. А взагалі, ціни в польських супермаркетах не перевищують українські.

Гроші

Навіть притому, що курс української гривні стрімко падає, Польшу можна об’їздити всю, навіть не маючи великих заощаджень.Якщо ви готові подорожувати автостопом і жити в місцевого населення – вперед!

Ставлення до ситуації на сході України

Виявилося, поляки дуже бояться, що Путін дістанеться й до них, якщо Україна здасться. Вони тішаться з того, що Західна Україна настільки патріотична і дає Путіну відсіч, тим самим убезпечуючи Польшу від вторгнення російських військ. Але спільний кордон з Калінінградською областю не дає їм розслабитися. Єдине, чим вони захистили себе від засилля росіян, то це заборонили іноземцям купувати нерухомість у прикордонних зонах.

Неприємності в дорозі

Ми ретельно готувалися до цієї тривалої мандрівки в Марокко, але всього не передбачиш. І вже в перший день подорожі у нас зломалася материнська плата в нетбуці. Ремонт обійшовся б дорожче, ніж новий нетбук. Тому треба бути готовим до непередбачуваних витрат, мати резерв на подібні випадки. А коли ми бути в Торуні, на три дні перестав працювати сайт Couchsurfing.org і ми не могли знайти, де зупинитися в наступному місті. Добре, що люди, в яких ми жили в Торуні, були гостинні і дозволили нам затриматися в них стільки, скільки буде потрібно. Ну і найнеприємніший момент, то це, звісно, курс гривні, через падіння якого ми втратили рівно половину своїх заощаджень. В такій ситуації дуже легко відчути себе людиною з країни третього світу.
Варшава на велосипеді
Варшава на велосипеді
Каучсерфінг буває такий
Каучсерфінг буває такий
..або такий
..або такий
Каучсерфінг у Познані з сім єю професора фізики
Каучсерфінг у Познані з сім єю професора фізики
Люблін на велосипеді
Люблін на велосипеді
Польський водій Кшиштоф завіз нас у музей
Польський водій Кшиштоф завіз нас у музей
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus