USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

МИ ЦЕ БАЧИЛИ: Ковельська колонія для неповнолітніх. ФОТОРЕПОРТАЖ

12 Жовтня 2013 09:40
Ковельська виховна колонія №201 працює ще з шістдесятих років минулого століття, і є однією з найкращих серед аналогічних закладів України. Що знаходиться по той бік пропускного пункту та високого муру дізнавались Волинські Новини.

Як тут живеться юнакам, які попри свій юний вік вже встигли не з чуток дізнатись про те, що таке високий паркан та колючий дріт, нам показав директор школи при колонії Володимир Кавюк. Хлопці потрапляють сюди за різні злочини: здебільшого, це крадіжки та грабіж. Але є й такі, хто відбуває покарання за найважчі злочини - зґвалтування та вбивства. Це, зі слів директора школи, педагогічно запущені діти без моральних цінностей.

Як живеться молодикам у стінах колонії
Пан Володимир розповів історію, яка сталась з ним нещодавно:
«Одна мама приїхала провідати свого сина, який тут сидить. Подивилась, як йому тут живеться, та й сказала: «Ну, одного сина я вже прилаштувала. Ще б другого до вас».
Як кажуть у народі, - і сміх, і гріх. Але, справді, скаржитись на умови перебування в’язням немає причин. Юнаки забезпечені чистим одягом, постільною білизною та регулярним харчуванням. Адже, чимало в’язнів - з соціально неблагополучних сімей, які навіть вдома не мають таких хороших умов.

Хлопці тут не тільки відбувають покарання, але й навчаються та працюють. Функціонує загальноосвітня школа та професійно-технічне училище, де юнаки можуть здобути одну з дев’яти спеціальностей: маляр-штукатур, автомеханік, токар тощо.



Ті, хто згодом бажає навчатись у вищих навчальних закладах, мають право здавати ЗНО. Результати, до речі, не такі вже й погані: наприклад, в 2011 році зі всіх навчальних закладів міста Ковеля школа при колонії зайняла друге місце у рейтингу.
Волинським Новинам чоловік розповів, що в’язні, які потрапляють сюди, мають різний рівень знань.

Зустрічаються і майже відмінники, але є й такі, з горем навчилися писати. Спеціально для них діє клас корекції знань, де з окремими «елементами» доводиться проходити програму початкової школи.

Що стосується дипломів про середню та середню спеціальну освіту, то вони нічим не відрізняються від тих документів, які видають у звичайних школах та ПТУ – в них не вказано, що учень закінчив навчальний заклад за колючим дротом.

Власне кажучи, школа не викликає враження тюрми. Візуально її неможливо відрізнити від звичайних ЗОШ, яких є безліч і у нашому місті.



Та навчальний процес тут дещо відрізняється від звичайного шкільного, адже, як би там не було, це - тюрма. Наприклад, половину лабораторних робіт з фізики та хімії учні не виконують, адже під час них в’язням потрібно використовувати гострі небезпечні предмети та різні реагенти. Окрім того, вчителів сюди відбирають особливо ретельно – тут працюють педагоги які мають 20, а то й 30 років стажу.

Але, як розповів директор закладу, ситуація не безвихідна. У наші дні існує безліч комп’ютерних програм, які моделюють всі ці досліди.

«Там і жабу можна розрізати, і все що потрібно», - зазначає директор школи.

До речі, є у школи і сучасний комп’ютерний клас, який з’явився тут завдяки старанням очільника області Бориса Клімчука. Щоправда, без доступу в Інтернет – зі зрозумілих причин.

А ось це один із експериментів дирекції школи. Вчителі вирішили зробити своєрідний синтез із кабінетів біології та хімії.

Приміщення, де колись був один із профільних кабінетів, перетворили на актову залу – раніше дирекція мала з цим проблему. Засудженим тут кожні вихідні показують фільми на проекторі, який порадувала закладу одна з благодійних організацій міста.

Школа при колонії має і свою світлицю – це кабінет народознавства. Його історія досить анекдотична, адже створили його за два дні перед тим, як заклад мала відвідати комісія з Києва.




Справа в тому, що колишній начальник під час наради у столиці розповів керівництву, що є у ковельському виправному закладі для неповнолітніх такий кабінет.
«А ми тоді лише фантазували над його створенням», - пояснює Володимир Кавюк.

Важко повірити, що ця кімната, яка повністю увішана іконами та картинами, є живою пам’яткою про тих, хто відбував тут покарання у різні роки. Адже, це роботи колишніх в’язнів.


«Ви собі не являєте, наскільки зла людина вишивала ці рушники. Скільки крові він нам попив… Але яким би він не був, пам’ять про нього залишилась», - згадує Володимир Миколайович, беручи до рук один з експонатів.

Зі слів пана Володимира, експонати часто забирають на конкурси та виставки. Та якби вдалось їх повернути назад, то рушниками та іконами були б завішані всі стіни школи.


Також, з допомогою однієї з львівських благодійних організацій вдалось відправити 30 робіт на аукціон у Канаду, де їх розкупили місцеві жителі. На ці кошти дирекція закладу придбала одяг та взуття для в’язнів.

Сам пан Володимир викладає в школі всі предмети, крім природничо-математичних. Закінчив чотири заклади, працював на різних управлінських посадах. На питання про те, чи не жалкує, що прийшов виховувати в’язнів, Володимир Миколайович твердо відповідає – ні.

«Наставляти на шлях істинний та виховувати – це завдання не лише педагога, але й кожної дорослої свідомої людини. Перевиховати цього неповнолітнього злочинця і зустріти на волі, дізнатись, що в нього є і сім’я, і робота, він гарно вдягнений та нормально розмовляє… Ось у такі моменти, розумію, що не дарма їм свій хліб», - сказав чоловік насамкінець.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
иван Показати IP 12 Жовтня 2013 14:18
в чому проблема ? чи самопиар пеницитиарной системи ? ще якась мама другого сина в клитку хотила опридилити и сама напевно залюбки там пристроилась : чт ви вже из глузду зийшли -та показувати треба молодих хлопцив дивчат яки своими руками и чесною працею свое життя облаштували- одружилися визовують дитей -разом видпочивають радиють-переживають-щоб их дити нестали вихованцями цоьго закладу
ЗМІ Показати IP 12 Жовтня 2013 16:51
Усю цю тюремну "розкіш" кожен з тих, хто там вісиджується, погодився б поміняти на суп з лушпиння картоплі, але на свободі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus