USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розповіли історію Луцької тюрми та її в'язнів. ФОТО

23 Червня 2012 16:33
Чергова екскурсія в межах проекту «Екскурсоводи у відпустці» була присвячена темі Луцької тюрми і її в’язнів, пам’ять яких волиняни вшановують 23 червня.

Розпочалася екскурсія традиційно о 18 годині, але не у сквері «Зоряний», а в обласному краєзнавчому музеї.

Провела захід Марія Філонюк - науковий співробітник цієї установи, правнучка українськього шевченкознавця, учасника національно-визвольного руху і політв'язня Миколи Куделі.





Марія Філонюк ознайомила учасників екскурсії з екпозицією «Шевченкова світлиця Миколи Куделі», а також матеріалами з фондів музею про історію Луцької тюрми і її в’язнів. Зокрема, екскурсовод розповіла, що список імен викарбуваних на стелі пам’яті в’язнів завдяки роботі працівників музею можна поповнити, принаймні, трьома десятками нових прізвищ.






На думку Марії Філонюк, поки влада мало дбає про увіковічнення пам’яті в’язнів Луцької тюрми, адже тут можна було б створити цілий меморіальний комплекс. Мріє науковець і про те, що в Луцьку з’явиться музей політв’язнів. Наразі ж визнає, домовитися з духовенстом навіть про те, щоб екскурсанти могли потрапити всередину приміщення колишньої тюрми, де зараз розташований Замковий монастир Різдва Христового, не вдалося.

Екскурсовод також скаржилася на те, що на Меморіалі вічної слави, яким екскурсія рушила до Старого міста, чомусь не знайшлося місця для поховань місцевих політв’язнів. «Тут є поховання поляків, євреїв й радянські, але не знайшлося місця українцям» - зауважила Марія Філонюк. Щоправда, констатувала, що влада дбає про впорядкування території Меморіалу, постійно оновлюючи його.





По дорозі до Театрального майдану екскурсовод розповіла про історію приміщення головного корпусу ВНУ імені Лесі Українки та привернула увагу екскурсантів до музею Волинської ікони, який, на її переконання, слід обов’язково відвідати.



Коли екскурсанти дійшли до Театрального майдану, почалася злива. Втім, вона не зупинила подорожувальників, вирішено було рухатися далі – до Старого міста, де й завершилася екскурсія.

Як повідомила організатор дійства, директор комунального підприємства «Центр туристичної інформації та послуг» Ліна Остапчук, наступна екскурсія запланована на п’ятницю, 29 червня. Проведе захід історик і краєзнавець Петро Троневич. Він покаже й розповість усім охочим про історію тієї частини Луцька, що зветься Старе місто.

Нагадаємо, проект «Екскурсоводи у відпустці» триватиме впродовж літа. Щоп’ятниці о 18.00 розпочинатимуться тематичні безплатні екскурсії з відомими людьми міста. Серед почесних екскурсоводів – історики, краєзнавці, а також музиканти, письменники, актори, журналісти, громадські діячі.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 23 Червня 2012 17:00
На цю ескурсію необхідно зводити жителів Любешівщини та Маневичів. Щоб знали ,чи голосувати за комуніку Мартинюка.
дід Шапокляк Показати IP 23 Червня 2012 18:30
А на Меморіалі вічної слави ЗАРАЗ ніхто і не похований, тільки пам"ятники стоять...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus