USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фестиваль Stare Misto 2013: як це було. АУДІОСЛАЙДШОУ

16 Червня 2013 08:00
Після перерви у Львів гучно повернувся грандіозний міжнародний фестиваль Stare Misto. Дійство відбувалося 8 та 9 червня на стадіоні «Україна». Уперше Stare Misto тривав 2 дні. Цього року гості фестивалю «відривалися» під музику гуртів з України, Білорусі, Росії, Німеччини, Іспанії, Аргентини, Сербії, Фінляндії, Великобританії.

ДДТ, Goran Bregovic, IAMX, The Subways, Leningrad Cowboys, Che Sudaka, Feedler's Green, Ляпіс Трубецкой, Kaiser Chiefs, Archive + дві українські групи: Epolets і Mufftrain.

Для чого люди їздять на фестивалі? – Ловити усмішки… Справді, можна з упевненістю вважати, що фестивалі – це невеликі кроки у літо, а також – можливості вперше по закінченню зими зустріти друзів із усіх куточків не лише України, а й країн СНД. Фестиваль – це не просто гучна музика зі сцени, а дійство, що стирає межі міст та країн, мов та уподобань, стереотипів та віку.
Фестивальний люд. Куточки світу
Люд скаче, підспівує та танцює хороводи. Демонструє неймовірні піруети та па у фестивальному відриві. Кожен ловить свої ноти та голоси зі сцени, кожен бачить старих, уже знайомих фестивальників та зустрічає нових. Кожен – це клітинка живої істоти під назвою фестиваль.
На «Старому місті» усі – географічно різноманітні. Звісно, це – львів’яни і луцький «десант», веселі тусовки з Житомира, Ужгорода, Рівного, Хмельницького, Києва. Знайомишся з цікавими молодими людьми, а вони, виявляється, з Нижнього Новгорода, Москви чи Бреста.
Старше покоління тимчасово забуває про свій біологічний вік і пускається у відрив разом із тими, хто в онуки годиться.
Тут усі: від юних шанувальників музики на руках у батьків до «прихіпованих» молодих компаній чи старших пар.

Як розповісти про фестиваль «Stare Misto 2013»? У декількох фразах: це шалений танок під Бреговіча і сльози під Шевчука, це ще не «обгорілі» на сонці обличчя, які бачитимуться протягом літа у різних куточках України , це: «О! Привіт! І ти тут!», та усмішки, які можна і треба ловити.
Музика. Найяскравіше
Ляпіси (гурт Ляпіс Трубецкой) - традиційно епічні - ні за що не відпускали публіку з-під дощу. Але, здійснивши разом тим самим своєрідний «шаманський» обряд, розігнали хмари, які уже почали активно «сипати» дощем із небесних відер.

Південно-американці Che Sudaka у кумедних костюмах примусили танцювати людей на цілому стадіоні ще засвітла. Вокаліст продемонстрував знання української мови, та запам’ятав поки лише «дякую», що його не лінувався щоразу повторювати зі сцени, уводячи публіку у дикий захват.
За годину на сцені виступили британці Archive. Їх електронні біти заворожили усіх присутніх за декілька хвилин. Діджей, три вокалісти, барабанщик, який наловчився грати стоячи, бас та гітара, зливаючись в одне ціле, зуміли об’єднати у собі щонайменше чотири стилі музики. Своєю чергою, музиканти з IAMX влаштували на сцені справжнісіньке драйвове театральне шоу.
Англійці Subways чудово вправлялися у знанні української мови без папірців та підказок. Музиканти запитували, як справи у публіки, та казали, що раді бути в Україні. До слова, ця шалена трійка взагалі побувала в Україні вперше. Вони не полінувалися й заспівали приспів своєї, певно, найпопулярнішої пісні «Rock’n’roll Queen» українською.
Фіни з Leningrad Cowboys «підірвали» розімлілих під сонцем фестивальників своїми мікшованими переспівами класики світової поп-музики та дивакуватими костюмами й зачісками. Після них люди вже були готові до очікуваних гостей з Англії – Kaiser Chiefs. Загалом організатори зібрали під одним «дахом» (а сцен було аж дві, щоб гурти могли виступати почергово на кожній із них, – «ВН») «вершки» європейської сучасної музичної культури.
Finita la concerta
Пісні Шевчука резонували голосами багатотисячної публіки, зливаючись в один: хтось «відривався» під сценою, хтось підспівував чи просто мовчки слухав. На стадіоні - своєрідна колективна інтимна лірика, притаманна фестивалям: наче б то й цілісна сутність, утім, кожен занурюється у найпотаємніші закутки власної душі.
Неймовірний драйв та водночас ліричність текстів і музики навіюють спогади, розуміння, відчуття долучення до чогось вищого.
А хтось дрімає на лавці чи думає про те, як дібратися додому. Сяяння вогників-світлячків від запальничок, телефонів, та ліхтариків, голоси тисяч перед сценою, які нібито відриваються від землі у музичному екстазі, завершальні акорди гітари, шум величезного фестивального «вулика», який не хоче «розлітатися» і вимагає музичного продовження…

Фестивалила ІВАННА МАРТИНІВ
Фотографував РОМАН ДОМБРОВСЬКИЙ




View Старе місто гео in a full screen map
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus