USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Хто продає лучанам наркотики: журналісти зробили «контрольну закупку»

6 Квітня 2016 12:20
Оголошення про продаж наркотиків у Луцьку – на стовпах, у маршрутних таксі... Легкий доступ до заборонених речовин вражає. Скористатися послугами тої чи тої організації вочевидь можуть навіть школярі! Лучани збентежені та б’ють на сполох.

Аби перевірити, що пропонують ділки, привернути увагу правоохоронців до проблеми та зрештою спільними зусиллями припинити свавілля у місті, журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини ініціювали масштабне розслідування. Ба більше – провели «контрольну закупівлю» пропонованих речовин та поспілкувалися із правоохоронцями з приводу інциденту.

Отож, кілька тижнів тому волинською інтернет-спільнотою почали ширитися гнівні повідомлення жителів обласного центру, що оголошення про продаж наркотиків вішають просто на стовпах та у маршрутних таксі. Зрозуміти сленг цих меседжів може навіть школяр: такий собі інтернет-магазин The Roshen пропонує своїм клієнтам синтетичні наркотики різних видів за найдоступнішими цінами.

Серед інших, до редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулась мешканка міста та попросила дослідити проблему. Відтак, журналісти взялись з’ясовувати ситуацію та перевірити на власному досвіді, чи реально придбати наркотики таким простим та доступним способом. Забігаючи наперед зазначимо: цілком реально. При чому, впоратись з цим «квестом» може навіть школяр. Але, про все по черзі.

Почім кайф для народу?

Зауважимо: купівля наркотичних речовин карається відповідно до чинного законодавства. Ми дещо ризикували своєю свободою та репутацією, замовляючи пробний зразок в інтернет-магазині. Але вирішили спробувати, зважаючи на те, що відповідно до пункту 4 статті 307 Кримінального Кодексу, особа, яка добровільно здала наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги і вказала джерело придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов’язаних із їх незаконним обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за незаконне придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів.

Отож, процедура доволі проста. Як цього й просить продавець, пишемо йому на пошту, вказавши логін від програми інтернет-зв’язку Skype. Наступного дня нас додає в контакти особа, яку запитуємо про асортимент у Луцьку. Відповіддю ми дещо «розчаровані» – хотіли придбати психоделічні марки, яких у наявності «поки немає». Хоча знаємо, що в інших містах реалізовують «психоделіку» та синтетичні наркотики. Зокрема – амфетамін, солі, ейфостріми, психоделічні краплі, марки, таблетки.

Після недовгих роздумів змінюємо рішення на користь амфетаміну. За півграма продавець просить 150 гривень, що для Луцька, зі слів «специфічної публіки», є досить адекватною ціною. Цікавимось якістю товару, на що продавець рекомендує ознайомитися з відгуками, давши посилання на тематичний форум (так, такий є!). Там знаходимо інформацію про те, що магазин працює на території Луцька з лютого 2016 року. Аби набити «клієнтуру», тут пропонують безплатно отримати зразки продукції за так званий «тріп-репорт» – відгук про те, що ви відчували після вживання речовини.

Ознайомившись із враженнями та нібито впевнившись у якості товару, погоджуємося замовити півграма наркотику. Нам дають реквізити до оплати – картку «ПриватБанку», зареєстровану на такого собі Олега Дерева. Відповідно до даних, які ми знайшли у відкритому доступі, ним може бути житель Дніпродзержинська 1975 року народження. Але про нього – згодом.
Оплативши покупку, отримуємо файл з описом, де знайти товар.


Такий метод торгівлі називається «закладкою» і має найбільший попит серед ділків. Адже в цьому випадку важко встановити та довести вину розповсюджувача. Що вже казати про організаторів бізнесу, які можуть курувати процес узагалі з-за кордону.

Як виявляється, пакунок вже очікує нас у трубі поблизу одного з будинків на вулиці Конякіна. Вирушаємо на місце і справді знаходимо приклеєний зверху в трубі невеликий поліетиленовий герметичний пакетик, у якому міститься рожева речовина, схожа на порошок...

Аби дослідити, що ж за речовину ми отримали та синхронізувати роботу із правоохоронцями, звертаємося до силових структур.


А от тут з’ясовуємо інше: придбати наркотичний засіб простіше, ніж здати його правоохоронцям.

Спочатку телефонуємо в Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр із проханням здати речовину на експертизу. Проте нам резонно зауважують, що зробити цього не можуть. Адже у випадку, якщо порошок справді виявиться наркотиком, нас арештують за його зберігання та купівлю. Відтак радять звернутись до новоствореного Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України. Проте через реорганізацію структури знайти потрібний відділ вдається не з першого разу.

Коли пошуки таки увінчалися успіхом, отримуємо нову вказівку: вже на місці нам радять зателефонувати на «102» та заявити про добровільну здачу наркотиків, що ми, власне, й робимо. З’являється слідчо-оперативна група, яка бере покази, фіксує факт передачі речовини та відправляє в лабораторію...

Відповідно до відкритих даних, вказаний магазин працює у Харкові, Луцьку, Одесі та Дніпропетровську. За час роботи встиг отримати безліч схвальних відгуків і навіть постійних клієнтів. Тому луцькі любителі «позависати» з ентузіазмом зустріли його відкриття у місті.

Магазин працює не лише методом «закладки», але й може відправити товар покупцю кур’єрськими службами «Інтайм», «Нова Пошта», «Нічний експрес» тощо.

Як стало відомо виданню з власних джерел у правоохоронних органах, особа, на яку оформлена платіжна карта для оплати покупок (Олег Дерева), найімовірніше, є підставною. Хоча про оборот магазину може свідчити той факт, що через картку за неповний місяць «проходить» понад 100 тисяч гривень. Наприклад, за 20 днів грудня банківську картку поповнили на 140 тисяч гривень.

До слова, ці ж реквізити для оплати покупок використовує ще один інтернет-магазин зі збуту наркотиків, який ми зі зрозумілих причин називати не будемо.

Чому організатори «невловимі»

Випадок із ділками, які використовують згадану вище карту для оплати послуг, – не перший у практиці волинських правоохоронців. Останнім, як стало відомо з власних джерел, був факт незаконного продажу на Волині, який наразі розслідують.

Щоправда, встановити організаторів такого бізнесу – справа не з простих. Адже «філіали» в містах відкривають наступним чином: особа вносить на картку певну суму, після чого отримує доступ до товару, який потім методом «закладок» реалізовує в місті. Отримуючи відсоток від продажів, місцевий «філіал» навіть не знає організатора, адже не контактує з ним безпосередньо. Той, своєю чергою, може керувати каналами збуту та закупівлі дистанційно з-за кордону. До слова, у Skype-профілі нашого продавця вказаний часовий пояс Італії. Це опосередковано може слугувати доказом того, що організатор перебуває далеко за межами Луцька. Подейкують, організовують такий бізнес навіть із тюремних камер...

Як стало відомо виданню з власних джерел, схожі прецеденти продажу наркотичних речовин на Волині правоохоронці вже фіксували (зокрема, у Ковелі та Нововолинську). Щоправда, тоді під виглядом амфетаміну довірливим покупцям залишали звичайний аспірин або штукатурку.

Утім правоохоронці кажуть: навіть упіймавши продавця «на гарячому», аби домогтися реального терміну для ділка, слід мати серйозну доказову базу.

Позиція правоохоронців

Корективи в роботу правоохоронців внесла переатестація. Зокрема, якщо на Волині у профільний департамент колишнього УМВС входив 41 працівник, то нині – лише 8 разом із керівником. «Не під запис» один з правоохоронців цього департаменту, який не пройшов переатестацію, розповів, що новоствореній структурі суттєво «обрізали» не лише штат, але й права. З його слів, нині правоохоронці не мають можливості робити контрольні закупівлі, прослуховувати потенційних злочинців або стежити за продавцями наркотиків.

Разом з тим, начальник 3-го територіального управління з обслуговування Волинської Житомирської та Рівненської областей департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України полковник Олексій Душейко під час візиту до нього запевнив, що новостворена структура працює з максимальною віддачою. Одна з останніх «гучних» справ – виявлення цілої підпільної нарколабораторії, яку лучанин організував на території Волинської обласної психіатричної лікарні №1.

Водночас, полковник Душейко визнає, що переатестація дійсно «підкосила ряди» правоохоронців, а законодавча база, яку «підганяють» у правове поле, дещо стримує роботу.

З його слів, схожа схема продажу наркотиків, яка почала діяти на Волині відносно нещодавно, «мігрувала» до нас із міст-мільйонників, де має попит уже не один рік.

Перешкоду в затриманні організаторів полковник Душейко частково вбачає у технічному аспекті. Адже інтернет-магазин працює і через так званий «дарк-нет» (анонімна мережа, – ВН). Проте переконує, що приклади успішних операцій щодо затримання організаторів збуту психотропних речовин таки є.

«Протидіяти продавцям наркотиків – реально, хоча і є складнощі з електронною технікою. Ми намагаємося взяти великі партії (наркотиків, – ВН)», – зазначає Олексій Душейко та додає, що робота триває, відтак правоохоронці докладуть усіх зусиль, аби знайти тих, хто труїть волинян.

Замість P.S.

Схема роботи інтернет-магазинів із продажу наркотиків настільки примітивна й проста, наскільки й анонімна для всіх учасників операції. Оголошення про продаж психотропних речовин розміщують просто на вулиці, а скористатися ним може будь-хто, адже все, що для цього потрібно, – певна сума. Утім через цю анонімність встановити продавця і головного постачальника – завдання не з легких, бо доводиться мати справу з новітніми технологіями.

Давні добрі методи оперативників – мережа інформаторів, робота під прикриттям тощо – можуть бути результативними у виявленні наркодилерів. Але через використання ділками підставних DNS-адрес, анонімайзерів та фіктивних проксі-серверів ці методи стають недієвими, тож узятися за встановлення організаторів збуту мала б новостворена українська кіберполіція. До того ж, як свідчить практика, онлайн-сервіси не поспішають видавати органам персональну інформацію користувачів або ж їхні ІР-адреси, які взагалі можуть бути підставними.

Редакція сподівається, що ця публікація спричинить достатній резонанс для того, аби на неї звернули увагу вищі поліцейські чини. Завдяки сучасним технологіям придбати наркотик стало як ніколи легко. Відчуваючи безкарність, наркодилери не приховують своєї роботи, відкрито рекламуючи послуги просто на вулицях обласного центру...
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 42
Коля Р. Показати IP 6 Квітня 2016 12:24
Да це все Петя з Києва кришує, палюбас і ця грьобана славна поліція!
пенсіонер до Коля Р. Показати IP 6 Квітня 2016 14:17
А зомбовані на піар патрульні поліцейські цього не помічають, Задниці від сидіння автомобіля не відірве. Кому потрібні такі поліцейські? Може замінити роботами їздити і мигати по місту багато розуму не потрібно
Анонім до пенсіонер Показати IP 6 Квітня 2016 16:40
>Департамент протидії наркозлочинності >патрульні поліцейські Л - логіка
Оак Показати IP 6 Квітня 2016 12:42
П*дари!! А взагалі легалізація маріхуанни вирішить багато питань!
Правда до Оак Показати IP 9 Квітня 2016 08:58
Ага вирішить питання щоб твої діти ходили накуреними
Марья Иванна до Оак Показати IP 22 Квітня 2016 12:39
Давно пора легалізувати маріхуанну!!! По статистиці під дією маріхуанни трапляється набагато менше пригод, ніж під дією алкоголю!!!
Лучанин Показати IP 6 Квітня 2016 12:45
До реформувались. Шпига ти хто! Аваковвввв хатія біжіть К чорту матері.
В темі Показати IP 6 Квітня 2016 12:54
По місту активно ходить ще й так званий "спейс"... є випадки вживання серед неповнолітніх.
ТОЧНО В ТЕМІ до В темі Показати IP 6 Квітня 2016 13:59
> ім`я "В темі" > "спейс"
Ну ви даєте Показати IP 6 Квітня 2016 13:35
Ну ви даєте! Взяли та й зробили рекламу!
Ау Показати IP 6 Квітня 2016 13:45
Як ч***о схоче, то хто його спинить?
Мем Показати IP 6 Квітня 2016 14:45
А з наркотиками то що зробили?:) Прийняли їх на експертизу?
Мем Показати IP 6 Квітня 2016 14:49
То де наркотики поділи?:) Взяли їх на експертизу?
=) до Мем Показати IP 6 Квітня 2016 15:54
Так, скоро буде результат)
Вася Показати IP 6 Квітня 2016 14:58
А чи не могли б волинські Холмси провести розслідування про "діяльність" Мольфарки Надії Іванівни з Луцька? Адже її реклама на кожному стовпі... оце було б круто!
мєнт Показати IP 6 Квітня 2016 15:07
По суті все написано правильно...про реформу прокричали, а на виході тільки "селфі"...як не мають нормальні опера можливості працювати...ногами таку "тєму" не виходиш...а бариги користуються моментом... Звертаюся до придурків які кричать що всіх кришують мєнти: обдовбався - сиди вдома із закритою "хлєборєзкою"!!! А тим хто хоче легалізацію маріхуани - починайте зі своєї сім'ї: дітей, дружини, батьків!
Волинянин до мєнт Показати IP 6 Квітня 2016 16:13
Красавчік!
Читач до мєнт Показати IP 6 Квітня 2016 17:56
Трішки не згоден... Травичку ще роки два назад зовсім не проблема було дістати. Зараз за точки трішки взялись, купити стало важче, і то часто підпихають "спайс",
Патріот Показати IP 6 Квітня 2016 15:42
Одним словом докричались........ Хотіли зробити все і зразу а на виході тільки розвалили все да і в то й департамент ,як мені відомо від ментів, вже і йти ні хто не хоче, бо це як зслання.... Так шо треба думати спочатку а потім кричати шо мжнти кришують наркоту.
)) Показати IP 6 Квітня 2016 17:05
за доступ до карти покарання несе працівник банку який надав цю інформацію. газетушка - за розголошення. така інформація надається лише по офіційному запиту і аж ніяк не газетному....і то за рішенням суду..... це навіть не розслідування - це інструкція як купити стаф той чи інший. криво. невдало. недбало. традиційно як завжди робить вн.... якби справу довели до кінця, спіймали того хто продає, суд довів - тоді можна писати, пишатись, вішати нагороди на свому городі.... це тупо пшик...
дубль один до )) Показати IP 7 Квітня 2016 00:48
піди зроби краще, ідіот як на мене, журналісти зробили більше, ніж правоохоронці планують робити.
Сергій до )) Показати IP 8 Квітня 2016 12:50
Який доступ до карти, до чого тут працівник банку? Ти чудо в пір'ях! Вводиш в Приват24 номер карти одержувача (в меню де здійснюється переказ коштів) і з'являється П.І.та П. одержувача! Ти з якої глушини приїхав? А журналісти молодці - тему дослідили, закупівлю провели, половину справи для поліціянтів-невдах надали! Так тримати!
Іван Показати IP 6 Квітня 2016 17:26
Клас, тепер всі школярі вивчили схему купівлі наркоти. Праффесіонали
))))))))) Показати IP 6 Квітня 2016 17:55
труть коменти ізверги!)) не хочуть постити вн відгуки про свій провал ) то не розслідування! то сміх. крім розголошення руху коштів по карті (шо по суті заборонено без офіційного запиту) нічого толком нема. нікого не зловили. нікого не посадили. дали інструкцію покрокову дітям. ше й підставили працівника банку, який злив інфу. його за таке звільняти вже треба
дубль два до ))))))))) Показати IP 7 Квітня 2016 00:46
ще раз тобі повторюю) розумнику. такі справи не можуть дослідити до кінця ні сбу, ні мвс. журналісти зробили максимум, і тобі, телепню, наголосили - є проблема! вирішуємо разом!
Свідомий Показати IP 6 Квітня 2016 18:09
Ті нові м**ара шелупонью займаються, а реальних злочинців не помічають
Очевидець Показати IP 6 Квітня 2016 22:57
Нові поліцейські працюють добре. Я сам бачив як патрульні затримали чоловіка який підсцикав дерево. що це Вам не робота. Це суспільна екологічна небезпека.
патрульний до свідом Показати IP 6 Квітня 2016 23:09
помічаю ваші коментарі в різних постах. якщо ви такий герой і патріот то чому самі не візьметесь за поліцейський і просто бєспрєдєл в нашому місті? от реально дивують люди які тільки в коментах і можуть геройствувати! не подобається...організовуємо зустріч і нормально по людськи виставляємо один одному претензії як цивілізовані люди...діалог це сила скажу вам
Лучанин Показати IP 7 Квітня 2016 06:44
В-нас--на-ДПЗ-за-ЗЕБРОЮ-торгують-без-новітніх-технологій-з-машини-з-рук-в-рукі.
Вельми цікава до Луч Показати IP 7 Квітня 2016 11:36
Це точно?Бо маю великий інтерес до цієі теми-маю наркомана в хаті і живу на ГПЗ.До речі,хочу звернутись до всіх хто тут репетує ,що написавши про це зробили рекламу наркоторговцям:заспокойтесь-кому треба було ,то й і так знають де шукати,а от таким мамам,як я дещо прояснили ситуацію ,чим дуже допомогли.Як то кажуть :"проінформований-значить озброєний".Хто мав таку проблему з близькими мене зрозуміють.Журналістам-велике дякую!Своє "розслідування" я вела майже одночасно з Вами .
намокраН Показати IP 7 Квітня 2016 16:25
трип-репорт От Журналистов...???
Громада Показати IP 8 Квітня 2016 01:30
Як би я взнав що моя близька людина приймає це, не дай Бог дівчина...я б мабуть сів за грати,но її відправив би в інвалідний візок, це ж всі спідозніки після цього всього, не дай Бог зустріти таку людину яка приймає.
Хайзенберг Показати IP 8 Квітня 2016 16:31
Метамфітамін не синій =(
Вася Показати IP 10 Квітня 2016 20:50
спасибо за наводочку. бегу закупаться.
прикол Показати IP 21 Квітня 2016 15:59
Журналіст ризиковий))) дістає голими руками наркотик, залишаючи свої відбитки
Мiсцевий нарк Показати IP 25 Квітня 2016 06:23
Я користуюся послугами цього магазину та знаю хто робить цi закладки i напишу тут iх призвища бо вони обкарадають нас. Закладки робить Влад Бебаляс та Микола Олексiэв чи якось так. Оце вони повиннi в цьому двiженii. Iнфа 100% бо я бачив як вони це роблять, шов за ними та знимав газок який вони клали.
лучанка Показати IP 30 Квітня 2016 09:54
Але чи їх заарештують і їм подібних?!Це під питанням?!А ви діти не вживайте цієї гидоти і не губіть своє життя,життя дається один раз!!!
dimon Показати IP 22 Липня 2016 08:51
Цікаво, як вони потім цю налічку з картки знімають?
Наркоша Показати IP 22 Липня 2016 16:06
Статті подібного роду - та сама реклама. Навіщо це публікувати, щоб такі як я ,знаючи про такі магазини лише у великих містах, вже знатиму,що можу скористатися послугою в Луцьку. Так, ще й на 100% буду впевнений,що не буде "кидка",оскільки автор демонструє реальнесть продажу -купівлі. ДЛЯ КОГО ЦЯ ІНФОРМАЦІЯ чи ДЛЯ ЧОГО? !!!
Надія Показати IP 5 Вересня 2016 09:02
Народ виш хотіли всі в європу , а там легально все на ринках, кафе,кіосках продають.В аптеках. Вот тепер і в нас буде легально.І бюджет в кармани пороха
Ринат Показати IP 16 Листопада 2016 13:30
Это всё план ШАТУН!!!
darkweb_nomad Показати IP 18 Листопада 2016 07:50
Поздравляю аффтара с проведённым расследованием :) Вам посчастливилось наткнуться на селлера-долб**ба, таких милиция берёт очень быстро. Сейчас объясню. Видите ли, тут специфичный бизнес - того, кто прячет клады поймать практически нереально, если не устраивать облавы из упразднённых ныне ППСников, карта оформлена на "дропа" (подставное лицо), но эти селлеры зачастую элементарно палятся на обналичке - камеры банкоматов и близлежащие фиксируют внешний вид, а ПО банка позволяет оперативно подать сигнал о снятии денег с конкретной карты в конкретном месте. Впрочем, так им и надо - их аресты сродни естественному отбору, когда ид*оты отсеиваются в первую очередь)))))) Не были бы такие ленивые и/или тупые, чтобы организовать оплату в криптовалюте - жопу бы себе прикрыли гораздо прочнее))) Такие вопиющие косяки безопасности обычно характерны для так называемых "солевых" барыг - тех, кто застал период "легальных солей и миксов". Часть из них со временем обезопасило свои процессы и риски и вышло на более высокий уровень этого бизнеса. Часть долб**бов, в основном пронюхавших свои мозги "альфой", работают по старинке. Рано или поздно их ловят и сажают. А, возможно, и не сажают, а просто выпускают обратно, дают работать и сливают оттуда нужную инфу. Поэтому таких барыг нормальные потребители веществ считают "стрёмными" и не связываются. Оттого и отчаянные попытки привлечь как можно больше "потребителей" - агрессивная и наглая реклама. Если бизнес использует максимум анонимности и неукоснительно следует правилам безопасности, вероятность поймать организатора практически нулевая. Очень много аналитической работы могут дать зацепки, но не факт, что результат. Однако даже этот объём аналитической работы будет крайне сложен для нынешних полицейских, которые сейчас или совсем зелёные, из новых, или старые опера, привыкшие ловить барыг на районах, принимая пользователей и раскручивая цепочку снизу вверх. В Даркнете снизу вверх не работает технологически :) Так что Вы можете сколь угодно исходить слюной или пеной, но рынок торговли веществами в даркнете очень даже жив, и в основном очень даже неуловим))) Смиритесь и принимайте это как данность))) Закажите себе медицинской марихуаны, которую недавно разрешили 4 штата США и ряд стран, в Торе очень хорошие сорта натуральных шишек можно купить по хорошей цене. И не будьте ханжами в отношении вопроса "веществ"... А долб**ба Вы практически в одиночку поймали :) Неплохо для новичка))) Идите в полицию и настаивайте на следственных действиях - рынку постоянно требуется естественный отбор))) P.S. Один знакомый рассказал :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus