USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

29 липня: події, факти, дні народження

29 Липня 2015 00:00
День народження 29 липня відзначають директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Іван Кубіцький (на головному фото) та представник Громадянської мережі ОПОРА Михайло Шелеп.

Окрім того, сьогодні свято у співзасновника компаній iHookah та Revol в Луцьку Віталія Васильєва. Друзі бажають йому невичерпного натхнення й оптимізму, любові в серці, тепла в душі та драйву у житті. Нехай збуваються найсміливіші мрії, а кожен день приносить більше приводів для посмішок.


Також сьогодні іменинник – Павло Хвень, власник ПП «Хіта», яке займається ремонтом та технічним обслуговуванням офісної та електронно-обчислювальної техніки. Його вітають найближчі, бажають успіхів у роботі, і неодмінно відчуття, що та приносить задоволення! А ще – знаходити час для рідних, посміхатися та знати, що найкраще – все ж попереду! До привітань приєднується і Костя Вакуленко, зичить бути лише попереду, але знаходити час і для відпочинку!


Окрім того, день народження сьогодні відзначає заступник директора Центру «Ковельгеодезія» Галина Кошелюк. Друзі передають їй найщиріші вітання, бажають справжнього жіночого щастя, яке буває лише тоді, коли купаєшся у любові рідних тобі людей. Нехай радість буде невичерпною, роки - незліченними, а життя - яскравим, насиченим і змістовним!

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає здоров’я, успіхів у роботі та благополуччя. Мирного неба, світлих ідей і впевнених кроків.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Алевтина, Афіноген, Валентин, Ізмаїл, Мануїл, Павло та Юлій.

Наша хроніка:

Торік 29 липня у Луцьку поєднали Волинь та Святу землю. Відвідини Єрусалима надихнули «художника правди» на створення серії картин на волинсько-біблійну тематику.

2014 року у цей день редакція розповідала, що через сміття відпочивальники не їдуть на Світязь. Тоді на волинські озера приїхало відпочивати на 30% менше людей, ніж у 2012 році.

Окрім того, у 2013 році українець поставив рекорд на Чемпіонаті світу. На змаганнях з водних видів спорту 21-річний плавець з Дніпропетровська у кваліфікації спершу встановив новий рекорд України у запливі на 50 метрів батерфляєм, а у півфіналі перевершив і його.

Також Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що українські цукерки заборонили в Росії. Росспоживнагляд ввів заборону на поставки в Росію продукції компанії Roshen – одного з найбільших виробників кондитерських виробів в Україні.

Народилися:

Цього дня народилися словацький політик, поет, філософ і лютеранський священник Ян Коллар, німецький поет Сімон Дах, український громадський та церковний діяч, митрополит (предстоятель) Української греко-католицької церкви у 1901-1944 роках, граф Андрей Шептицький (у миру – Роман Марія Олександр), італійський політичний, державний і військовий діяч, лідер фашистської партії, диктатор Беніто Муссоліні, радянський актор театру й кіно Павло Кадочников, румунський футболіст і тренер, головний тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу, іспанський автогонщик Фернандо Алонсо, українська гімнастка, абсолютна чемпіонка світу з художньої гімнастики Ганна Безсонова.

Сталося:

1776 — останній український Кошовий отаман Петро Калнишевськийвідправлений на Соловецькі острови, де провів в ув'язненні 25 років.

Петра Калнишевського утримували у казематі №15. «Порційних грошей» виділяли 1 карбованець на добу (що в 40 разів більше, ніж іншим в'язням). На заощаджені гроші він відремонтував свій каземат, а наприкінці життя купив Євангеліє вартістю 2435 карбованців і подарував його монастирю. У 1792 році Петро Калнишевський переведений в одиночну в'язницю біля Поварні.

Коли кошового перевезли з Прядильної камери в інше приміщення, то від нього залишилося в камері більше як на два аршини нечистот. Просидівши в тюрмі такий довгий час, він здичавів, став похмурий і втратив зір; в нього, як у звіра, виросли великі пазурі, довга борода і весь одяг на ньому, каптан з ґудзиками розпався на лахміття і звалювався з плечей.

Указом нового імператора Росії Олександра Павловича від 2 квітня 1801 року він був помилуваний за загальною амністією й отримав право на вільний вибір місця проживання. За своїми літами (йому йшов 111 рік) і станом здоров'я залишився ченцем у монастирі, де й помер на 113 році життя 12 листопада (31 жовтня) 1803 року.

Похований Петро Калнишевський на головному подвір'ї Соловецького монастиря перед Преображенським собором.

1907 — створена Всесвітня організація скаутського руху.

В Україні існує велика кількість скаутських організацій. Частина з них є місцевими чи регіональними, і лише декілька — всеукраїнськими. Всеукраїнською скаутською організацією є Пласт, такими ж є Січ і Всеукраїнська молодіжна громадська організація СПОК. Саме між цими трьома організаціями тривалий час була конкуренція за вступ і право представляти Україну у ВОСР.

Наприклад, Пласт впродовж всієї своєї історії намагався стати частиною світової скаутської організації. Проте, до 1991 перешкодою цьому була відсутність самостійної, незалежної держави — адже кожна організація-член ВОСР повинна представляти якусь країну. Але й після 1991 року Пласту цього не вдалося зробити — йому, в першу чергу, закидали його патріотизм, який не дозволяє молоді з цілої України асоціювати себе з цією організацією, та непоширеність по всій території України. В 1999 році Світова скаутська конференція в Каїрі прийняла рішення, що Пласт не може претендувати на членство у ВОСР через вище перераховані причини.

У 2005 році СПОК подав свою заявку на членство у ВОСР, проте 8 країн виступили проти цього (згідно з статутом ВОСР достатньо 5 % голосів країн-членів, щоб організація не могла претендувати на членство в світовій організації) і тому й СПОК втратив шанс буди одноосібним представником України в світовій організації.

За посередництва представників Всесвітнього скаутського бюро в 2005 році в Україні відбулась спільна нарада представників Пласту, СПОКу та Євразійського бюро, на якій було прийнято рішення про створення нової організації, яка б дозволила Україні стати членом ВОСР. Створити цю організацію мали б представники Пласту, СПОКу та Січі.

Офіційно організація була створена на з'їзді в 2007 році. Її назва — Національна організація скаутів України (НОСУ).

В липні 2008 року на 38-й Всесвітній скаутській конференції в Кореї НОСУ була офіційно прийнята в Всесвітню організацію скаутського руху.

1948 у Лондоні розпочалися XIV Літні Олімпійські ігри.

Це була перша Олімпіада після Другої світової війни. Лондон здобув право проводити Олімпійські ігри в 1944 році, але війна цьому завадила.

В спортивному плані героїнею Олімпіади стала легкоатлетка з Нідерландів Фанні Бланкерс-Коен, яка виграла 4 золоті медалі в спринтерських дисциплінах. Зробила вона це в 30 років, будучи матір'ю двох дітей, за що отримала прізвисько «Летюча домогосподарка».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
аа! Показати IP 29 Липня 2015 00:37
Кто здесь! Виталик! С днем рождения, дорогой!
Виталик до аа! Показати IP 1 Серпня 2015 03:07
Ну ничего себе :) Спасибо - аа! (есть два предположения, кто это)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus