USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Що робитимуть із ковельською лікарнею залізничників

6 Березня 2015 08:31
Оскільки питання про передачу вузлової лікарні станції Ковель на баланс обласного бюджету не вирішене на рівні держави, говорити про реструктуризацію закладу надто рано, - вважають в облраді.

Так, Ковельський міський голова Олег Кіндер під час зустрічі з депутатами облради переконував їх, що медичний заклад потрібно взяти на баланс області. Адже, якщо кошти на зарплату працівниками не виділять з обласного бюджету вже у наступному місяці, обласна влада зможе отримати «пішу ходу декількох сотень працівників у Луцьк».

Наразі в лікарні обслуговується населення 16 районів області, у ній функціонують терапевтичне відділення на 60 ліжок, хірургічне відділення на 30 ліжок, поліклінічне відділення, денний стаціонар на 10 ліжок. Колишній адміністративний корпус відключили від опалення для економії енергоносіїв, тому що адміністрація тепер працює в лікувально-оздоровчому корпусі лікарні. Загальна площа земельної ділянки, на якій розташована лікарня, - 4,3 гектара. Головний лікувальний корпус має площу 2400 метрів квадратних, поліклініка – 3300 метрів квадратних, адміністративний корпус – 330 метрів квадратних. Щомісяця на опалення приміщень використовують до 100 тисяч метрів кубічних газу. Для встановлення котлів на альтернативних видах палива розробили проектно-кошторисну документацію, проте Львівська залізниця не виділила кошти на твердопаливний котел (потрібно було 300 тисяч гривень).



Після огляду відділень лікувального закладу депутати зустрілися із представниками колективу лікарні.

Головний лікар лікувального закладу «Вузлова лікарня станції Ковель ДТГО «Львівська залізниця» Наталія Віслогузова нагадала, що у зв’язку із прийняттям нового закону «Про бюджет» медичний заклад не фінансуватиметься з державного, а переданий на місцеві бюджети. У зв’язку із цим виникла проблема фінансування лікарні. На два місяці виділили кошти з міського бюджету Ковеля, а подальша доля закладу наразі - невідома. Також стоїть питання реорганізації закладу, що турбує працівників лікарні, які хвилюються за свої робочі місця (у закладі працює 297 осіб).

Так, раніше йшлося про те, що поліклінічне відділення фінансуватиметься з міського, а інші – з обласного бюджету (з облаштуванням хоспісу та, можливо, реабілітаційного центру).



Олег Кіндер зазначив, що після прийняття бюджету, став бити на сполох, мовляв, як могли вирішити передати на утримання міському бюджету такий заклад. З його слів, зустріч з нардепами на початках, коли він просив їх зустрітися з міністром інфраструктури, щоб дізнатися перспективи закладу, не була результативною. Він повідомив, що заклад обслуговує 3024 особи-мешканців Ковеля та району. За цією цифрою зробили перерахунок та виділили 1,98 мільйона гривень. Цих коштів, з його слів, вистачить не більше ніж на 2,5 місяця. Цього року планують дофінансувати заклад в обсязі 10,5 мільйона гривень. Паралельно, з облрадою та ОДА вирішуватимуть майбутнє закладу. На його думку, важливо, щоб під час сесії облради депутати дали згоду на прийняття закладу з державної в обласну комунальну власність, а після цього є проект прийняти на баланс міськради поліклінічне відділення (на його базі можуть відкрити центр медико-санітарної допомоги).



Голова облради Валентин Вітер зазначив, що у законі немає пояснення, яким чином має відбуватися фінансування таких закладів з місцевих бюджетів. Він запевнив, що не отримав жодного листа з Мінінфраструктури чи Кабміну про те, що робити із лікарнею у майбутньому. Він зауважив, що 8 мільйонів, яких не вистачає, аби забезпечити зарплатою працівників та сплатити за енергоносії, передбачено в бюджеті. Під час найближчої сесії облради виносять рішення про погодження прийняття майнового комплексу лікарні в комунальну власність облради. Це, однак, не означає, що лікарня автоматично стане обласним лікувальним закладом – для цього потрібна постанова Кабміну. Профільність закладу розглядатимуть, з його слів, вже після прийняття лікарні в обласну комунальну власність.



Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк повідомив, що ліжковий фонд області вдвічі більший, ніж у сусідній Польщі, тож у такій кількості ліжка на Волині не потрібні. У середньому в районі 45 ліжок на 10 тисяч населення, у Ковелі, навіть без урахування лікарні залізничників, – 64. Таким чином, район перенасичений ліжками. Обласний бюджет, з його слів, може фінансувати високоспеціалізовані ліжка, яких тут немає. Управління наразі рекомендує облаштувати у закладі хоспіс. Поки це далека перспектива, тож доводиться чекати на рішення Мінінфраструктури.



Своєю чергою, медики просили обранців громади захистити їхні інтереси та допомогти працівникам лікарні. Те, що інші медичні заклади міста можуть взяти на роботу 50 осіб, з їхніх слів, – не вихід з положення.

Насамкінець, голова обради пообіцяв допомагати працівникам лікарні, наскільки це буде можливо. Він запевнив, що облрада взяла на себе зобов’язання із забезпечення працівників зарплатою до кінця року. Після цього звертатимуться до Кабміну та Міністерства інфраструктури. Він наголосив, що це не остання зустріч депутатів із медиками щодо цього питання.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 6 Березня 2015 08:52
Поїздили по області,походили,подивились,повечеряли,випили-І нічого не зробили.Маємо те що маємо,на превеликий жаль.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus