USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

1 листопада: події, факти, дні народження

1 Листопада 2014 00:00
Сьогодні день народження відзначають художник, іконописець Сергій Радкевич (на фото), колишній гравець ФК «Волинь» Корнел Бута та журналістка Тетяна Джусь.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх з днем народження і зичить успіху та перемог на життєвих стежинах.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні - Міжнародний день вегана. Саме цього дня в 1994 році Веганське співтовариство відзначало своє 60-річчя.

Вегани - строгі вегетаріанці. Вони не лише виключають зі свого раціону м'ясо і рибу, а й будь-які інші продукти тваринного походження - яйця, молоко, мед. Вегани не носять одяг зі шкіри, хутра, вовни і шовку, і не користуються продуктами, які тестували на тваринах.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день редакція писала про карнавал монстрів у Луцьку. Тоді найепатажніша «нечисть» злетілася на свято Хелоуіну в один із закладів міста. Екслюзивний фоторепортаж дивіться тут.

Окрім того, видання розповідало, що «Китайська стіна в Луцьку» - у списку найнезвичніших споруд України. Житловий будинок у місті, розташований по проспектах Соборності та Молоді, має довжину 1750 метрів.

Також торік, 1 листопада, волинянин став кращим дерслужбовцем України. У Всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець» перемогу здобув Андрій Мороз.

А у 2012 році у Луцьку презентували фільм «Українська революція», в якому знявся лучанин. Дмитро Набитович зіграв вояка УНР.

У 2010 році лучани відсвяткували фестиваль борщу. Тоді сотні лучан зібрались на площі біля міського РАЦСу, аби досхочу посмакувати українським борщем.

Народилися:

1 листопада народилися італійський скульптор, ювелір, письменник Бенвенуто Челліні, французький поет, теоретик класицизму Нікола Буало, нідерландський композитор, органіст і педагог Йоган Вагенар, італійський скульптор, український актор Василь Яременко, український поет, фольклорист, етнограф Іван Манжура, кобзар Дем'ян Симоненко, волинський депутат Державної Думи Росії другого скликання Дем’ян Герштанський, український скульптор Володимир Луцак, американський торговельник, визнаний Книгою рекордів Гіннесса найуспішнішим торговцем, бо в період від 1963 до 1978 року продав 13 001 машин від дилера «Chevrolet», Джо Джирард, українська оперна співачка Зоя Христич, американський письменник («Червона відзнака доблесті», «Меггі: дівчина з вулиці», «Відкритий човен»)Стівен Крейн, український режисер, актор, народний артист України, художній керівник львівського театру імені Марії Заньковецької Федір Стригун, український поет і перекладач поезії Григорій Латник, український графік Олексій Кузьменко, український каноїст, олімпійський чемпіон Сергій Пострєхін, валлійський футболіст та тренер Марк Гьюз, український економіст Ігор Бураковський, український науковець Марія Доценко, засновник мистецької агенції «Наш Формат» Владислав Кириченко, рок-співак (Red Hot Chili Peppers) Ентоні Кідіс, українська скрипалька Мирослава Которович.

Сталося:

1512 — уперше відкритий для відвідувачів розпис Сікстинської капели, виконаний Мікеланджело.

1755 — столиця Португалії Лісабон повністю зруйнована землетрусом. Загинуло близько 32 тис. осіб, понад 100 тис. поранено.

1781 — в Австрії скасоване кріпацтво.

1814 — відкрився Віденський конгрес (по 9 червня 1815), скликаний з ініціативи Англії, Росії, Австрії і Пруссії після закінчення наполеонівських війн з метою відновлення монархії у Франції і закріплення нових кордонів у Європі.

1914 — у Канаді прийнятий Акт, за яким українці — вихідці з Австро-Угорщини — були поміщені в концтабори, де деяких з них утримували до 1920.

1918 — «Листопадовий чин» у Львові. Українці взяли владу в місті, невдовзі було проголошено західноукраїнську державу ЗУНР.

1927 — створений футбольний клуб «Динамо» (Київ).

1939 — Верховна Рада СРСР приймає закон про включення Західної України до складу СРСР із возз'єднанням її з Українською РСР.

1945 — Спеціальна комісія союзників оголосила, що Гітлер мертвий.

1950 — у грі НБА уперше виступив темношкірий баскетболіст (Чарльз Купер).

1955 — у СРСР дозволені аборти.

1991 — Чечня проголосила свою незалежність.

1993 — у Литві уведений візовий в'їзд для громадян країн СНД.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus