USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

22 липня: події, факти, дні народження

22 Липня 2014 00:00
День народження 22 липня відзначають народний депутат України, голова Волинської обласної організації ВО «Свобода» Анатолій Вітів (на фото), репортер Волинського інформаційного порталу Тетяна Полуектова.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників і бажає здоров’я, плідної праці і достатку. Нехай робота приносить задоволення, а кожен новий день - гарні новини.

Іменини за православним календарем святкують Олександр, Кирило, Андрій, Іван, Михайло, Панкрат та Федір.

22 липня у 2012 році помер Богдан Ступка.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день редакція розповідала, що російський фільм став кращим в Україні. Головний приз Одеського міжнародного кінофестивалю, Гран-прі згідно з результатами глядацького голосування, отримав фільм російського режисера Олександра Веледінського «Географ глобус пропив».

Окрім того, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, як луцькі гонщики змагалися в Білорусі. Представники двох країн боролися за звання кращих автогорщиків у Мінську.

А 22 липня у 2010 році редакція розповідала про ажіотаж на Світязі. Мешканці села на березі озера спорудили тимчасове житло типу гуртожитків і приймали на проживання від 10 до 100 гостей. Тоді на Шацьких озерах спостерігалась рекордна кількість курортників.

Народилися:

Цього дня народилися польський дитячий письменник і педагог, теоретик і практик Януш Корчак (Генрік Гольдшміт), німецький фізик, який виміряв енергію кванта, лауреат Нобелівської премії Густав Герц, український письменник, байкар, громадський і політичний діяч Сергій Пилипенко, українська актриса Марія Заньковецька, український маляр та графік Петро Холодний, французька співачка Мірей Матьє, американський письменник, кінорежисер Пол Шредер («Сині комірці», «Люди-кицьки»), російський естрадний співак, поет і композитор Олег Газманов («Ескадрон», «Морячка», «Москва»), український дзюдоїст Геннадій Білодід, російський реп-виконавець Кирило Толмацький (Децл), українська важкоатлетка Наталія Давидова, американська акторка, комедіантка, співачка Селена Гомес.

Сталося:

1819 — відбулася прем'єра вистави Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

Поштовхом для написання «Наталки Полтавки» для Котляревського стала п'єса «Козак-стихотворец»О.О. Шаховського, у якій було зображено тогочасне українське сільське життя. Але автор був погано знайомий з реальним побутом українців, тому допустився багатьох помилок, через що полтавці були дуже розчаровані у театрі. Тому Котляревський вирішив виправити це становище, написавши правдиву п'єсу.

Жанр твору, за визначенням І. Котляревського – «опера малороссийская у 2-х діях». У п’єсі» Котляревський вперше в новій українській літературі вводить образ жінки-страдниці - мати Наталки, Терпилиха, що своєрідно відображуються у її імені.

1922 — день заснування першого та найбільшого куреня старших пластунів «Лісові Чорти».

Історично пластовий курінь «Лісові Чорти», як і «Пласт», був побудований на принципі скаутинґу і від свого заснування до часу заборони польською владою українського скаутинґу у 1930 році та праці у підпіллі, «Лісові Чорти» були активні в політичних і суспільних організаціях, а також у військовій службі.

Взявши активну участь у спробі відновлення української незалежності в роки ІІ Світової Війни, «Лісові Чорти» емігрували — роз'їхалися по усіх країнах світу, де зараз існує українська діаспора: до Австралії, Аргентини, Англії, Америки, Бразилії, Канади, Франції, Німеччини.

Тут «Лісові Чорти» взялися до громадської і пластової праці, розбудувавши сильний фундамент для дальших поколінь пластунів на землях за межами України. Після проголошення незалежності України та відновлення діяльності «Пласту», відроджується й діяльність куреня «Лісові Чорти», до лав котрого прийняли пластунів зі Львова, Києва, Івано-Франківська та інших міст.

2011 — терористичний акт в Осло: вибух у центрі норвезької столиці біля резиденції прем'єр-міністра забрав життя семи осіб.

Дві години потому Андерс Беринг Брейвік влаштував бойню в молодіжному таборі Робітничої партії на острові Утея, застреливши 85 осіб.

На допиті 24 липня Брейвік зізнався, що головною його жертвою на острові мала стати колишня прем'єр-міністр країни Ґру Гарлем Брунтланн, яку в країні називають «матір'ю нації». Він збирався прибути на острів Утойя вранці в п'ятницю, коли Брунтланн виступала з промовою в молодіжному таборі, проте за деяких причин він не встиг цього зробити і потрапив на Утойя лише після того, як жінка поїхала з острова. Її промова тривала між 11:10 і 12:40 за місцевим часом. Після цього Брунтланн провела ще кілька годин на острові.

Відомо, що він придбав зброю і боєприпаси для своїх злочинів законним шляхом ще 2010 р. Дозвіл на покупку самозарядного карабіна «Ругер Міні-14» Брейвік отримав у вересні 2010 р. У своїй декларації, яка є своєрідним щоденником підготовки теракту, він написав:

«В якості мети використання в заяві я вказав «полювання на оленів», хоча і дуже хотілося написати правду - «страту культурних марксистів і мультикультуралістських зрадників категорії А і Б» просто, щоб подивитися реакцію».

Терорист також повідомляв, що придбати зброю за законом було складно, але йому допомогло тривале членство в одному з пістолетних клубів Осло. У січні 2011 року Брейвік подав заяву на ліцензію на напівавтоматичний пістолет «Глок-17» і незабаром її отримав. Також у в ході підготовки до війни проти «мультикультуралізму і культурного марксизму» він багато грав у комп'ютерні ігри. За допомогою всіляких симуляторів відточував свою бойову майстерність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus