USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

4 березня: дні народження, події, факти

4 Березня 2015 00:00
День народження 4 березня святкують заступник начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Волинської ОДА, начальник відділу інформаційної діяльності, преси та книговидання Віра Фамуляк-Зелінська (на фото) та народний депутат ВРУ Сергій Мартиняк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх і бажає міцного здоров’я, безмежного натхнення та достатку. Мирного неба і легких перемог.

Іменини за православним календарем святкують Федір, Дмитро, Максим, Богдан та Архип.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Думку історика про те, що бракує українцям впродовж століть Волинські Новини публікували минулого року у цей день. Декан історичного факультету СНУ імені Лесі Українки, кандидат історичних наук, доцент Анатолій Шваб вважає, що Україна давно б стала процвітаючою країною, якби ми всі вміли гуртуватися й домовлятися. Попри це, наш народ – нація з характером.

Читайте також історію майданівця з Волині, який затулив від кулі товариша, а вона дісталася йому.

У 2012 році видання писало, що на Волині школу розмалювали по-голландськи. У волинському селі Видричі, що у Камінь-Каширському районі, школу-садочок оформили у особливому стилі. Таке можна побачити лише в Нідерландах.

Народилися:

Цього дня народилися італійський композитор і скрипаль Антоніо Вівальді («Пори року»), український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, священик, автор Гімну України «Ще не вмерла Україна», численних церковних творів Михайло Вербицький, український інженер, учений, академік, фахівець у галузі електрозварювання і мостобудування, творець Інституту електрозварювання Євген Патон, український офіцер, генерал армії УНР Олександр Удовиченко, радянський співак, народний артист СРСР Іван Козловський, радянський поет, автор текстів багатьох популярних пісень Олексій Фатьянов («На солнечной поляночке», «Соловьи», «Где ж вы теперь, друзья-однополчане?», «В городском саду»), французький композитор, аранжувальник і диригент, автор музики до комедій із жандармом Луї де Фюнесом, автор пісні Chariot – переможниці «Євробачення-1962» Поль Моріа, шотландський автогонщик, чемпіон «Формули-1» Джим Кларк, американський кінорежисер, творець фільму «Лоліта» Едріан Лайн, український поет і композитор Володимир Івасюк («Червона рута», «Водограй», «Пісня буде поміж нас»), український кінознавець, генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі.

Сталося:

1386 – великий князь литовський Ягайло коронований у Кракові як польський король Владислав II Ягелло, що започаткувало династію польських королів Ягеллонів.

1750 – Кирило Розумовський обраний гетьманом України.

1849 – Буковина проголошена коронним краєм Габсбурзької імперії.

1877 – американський винахідник Еміль Берлінер створив мікрофон.

1880 – в американській газеті «Нью-Йорк дейлі графік» опублікована перша у світі репродукція фотографії.

1917 – у Києві з ініціативи Товариства українських поступовців постала Українська Центральна Рада (УЦР), що об'єднала представників головних українських політичних партій, військовиків, робітників, духовенства, кооператорів, студентства, громадських і культурних організацій.

1918 – Центральна Рада прийняла ухвалу про реєстрацію громадянства України.

1919 – Раднарком України ухвалив рішення про ліквідацію плати за навчання в початковій школі.

1950 – на екрани США вийшов фільм Волта Діснея «Попелюшка» – перший повнометражний анімаційний фільм, робота над яким тривала близько восьми років.

1952 – весілля голлівудських акторів Рональда Рейгана і Ненсі Девіс, які згодом стануть президентським подружжям США.

1963 – ЦК Компартії України ухвалив видати українською мовою «Загальну декларацію прав людини».

1966 – Джон Леннон заявив, що ансамбль «Бітлз» став популярнішим, ніж Ісус Христос.

1989 – створено українське товариство «Меморіал».

1990 – у СРСР відбулися перші вибори народних депутатів на альтернативній основі.

1999 – надійшла в продаж книга Моніки Левінскі «Історія Моніки» про її амурні стосунки з президентом США Біллом Клінтоном.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus