USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

5 травня: дні народження, події, факти

5 Травня 2016 00:00
День народження сьогодні відзначають керівник видавничого відділу «Ключі» Волинської єпархії УПЦ КП Дмитро Головенко, волинський гончар і музикант Валерій Ленартович (на фото), заступник мера Луцька Юрій Моклиця.

Також з Днем народження вітають кандидата філологічних наук, викладача Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Наталю Шульську. Бажають міцного здоров'я, творчих здобутків та сімейного щастя.



Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я, успіхів і достатку.

Сьогодні – Всесвітній день акушерки. Тож вітаємо акушерок із професійним святом. Також 5 травня – Міжнародний день боротьби за права інвалідів.

Іменини за православним календарем святкують Теодор, Лука, Платон, Віталій, Гаврило, Всеволод, иКлимент та Дмитро.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня фестиваль за участю силовиків Волинської області, волонтерів та переселенців відбувся в обласному центрі.

Як відкривали сезон у Луцькому зоопарку дивіться у фоторепортажі від Волинських Новин.

А у 2012 році у Луцьку крейдою малювали Європу.

Окрім того, видання писало, що гравець «Волині» опинився у 5-ці кращих Чемпіонату України. Нападник Майкон ‒ на 4 місці в загальному заліку.

Народилися:

5 травня народилися французький драматург, комедіограф, автор водевілів Ежен Лабіш («Солом'яний капелюшок»), німецький філософ і політик, основоположник теорії комунізму Карл Маркс («Маніфест комуністичної партії», «Капітал»), українська письменниця, дружина письменника Пантелеймона КулішаГанна Барвінок (Олександра Білозерська-Куліш), український письменник, композитор Сидір Воробкевич, польський письменник Генрик Сенкевич («Вогнем і мечем», «Пан Володийовський», «Камо грядеші?»), український літературознавець Леонід Білецький, український хімік, біохімік, гігієніст та епідеміолог Іван Горбачевський, український громадський діяч, письменник, поет, публіцист, один з ідеологів українського націоналізму Юрій Липа, режисер і продюсер Анатоль Литвак («Анастасія», «Дивовижний доктор Кліттерхаус», «Товариш», «Глибоке синє море», «Чому ми воюємо»), українська й радянська письменниця, громадська діячка Ірина Вільде, український письменник Анатолій Дімаров, український співак Микола Кондратюк, українська громадська активістка, активна учасниця Помаранчевої революції та подальших політичних подій в Україні Параска Королюк, також відома як баба Параска, народний депутат Ксенія Ляпіна, голова Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук), журналістка-публіцист, громадський діяч Лідія Коваленко, український футболіст та тренер Юрій Калитвинцев, українська фігуристка Тетяна Волосожар.

Сталося:

1836У Бельгії почала діяти перша в Європі залізниця.

Англійські інженери Джеймс Ватт і Джордж Стефенсон створили першу залізницю, по якій ходили паровози зі Стоктона в Дарлінгтон у 1825 р. Після цього почалося інтенсивне будівництво залізниць в Англії, континентальній Європі і Північній Америці як заощадливого і швидкого виду транспорту та зв'язку. Після Другої світової війни паровози були замінені електровозами і тепловозами. У той час, коли почали розвиватися інші види транспорту: автомобільний, повітряний та ін., залізниці перестали бути основним способом пересування на великі відстані. З 1970-х почалося інвестування швидкісних залізниць, в Англії почав експлуатуватися високошвидкісний дизельний локомотив, спеціальні лінії були побудовані в Японії і Франції. У багатьох країнах довжина залізничної мережі нині скорочується.

1915у Відні постала Загальна Українська Рада, загально-українська політична організація, розширення галицької Головної Української Ради. Загальна Українська Рада мала бути репрезентацією всього українського народу під час Першої світової війни, а тим самим також найвищим і єдиним українським представництвом в межах Австро-Угорщини. Персональний склад членів часто мінявся. Програма Загальної Української Ради: щодо українських земель під російським пануванням — самостійна українська держава, щодо українських земель Австро-Угорщини — територіально-національна автономія і об'єднання українських земель в один автономний край.

1921Коко Шанель у Франції вперше представила парфуми «Шанель №5». Незабаром новинка стала лідером продажів у світі.

За даними французького уряду об'єм продажу Chanel № 5 перевищує 100 мільйонів доларів США в рік.Коко Шанель бажала мати світлий очищений аромат, який би личив її виробам: «штучні парфуми, кажу я, штучні, як сукня, тобто, як тканина. Я ремісниця в моді. Я не хочу троянду чи конвалію, я бажаю мати парфуми з різними складниками». Вона замовила парфуми у Ернеста Бо, зустрівшись із ним на Лазурному березі. Бо приніс їй дві серії пляшечок, пронумеровані 1-5 та 20-24. Вона вибрала запах із п'ятої пляшечки. На запитання про назву, яку вона бажала б для своїх парфумів, Коко відповіла, що запускає колекцію 5 травня, в п'ятому місяці року, тож залишимо їм назву 5, яка принесе їм успіх. Chanel № 5 мав серед 80 своїх компонентів альдегід 2-метилундеканол. Це синтечний альдегід із запахом, що нагадує запах помаранча. Це було новинкою, оскільки на той час синтетичні інгредієнти не використовувалися в парфумерії.

1988Перша телетрансляція з вершини Еверест.

А в 1996 році шерпа Анг Ріта десятий раз підкорив гору без кисневих балонів. Його рекорд, через чотири роки, побив інший житель Непалу - шерпа Апа, що досяг вершини 11 разів. У 2001 році дивовижне сходження на Еверест здійснив незрячий американець Ерік Вейхенмайєр. До того моменту він уже підкорив всі найвищі гірські піки на всіх семи континентах. «Піднявшись на сім найвищих гір семи континентів, я сподівався показати людям, що цілі, які можуть здаватися недосяжними, насправді цілком досяжні», - сказав у своїй заяві Вейхенмайєр. 25 травня 2008 року 76-річний непалець Мін БахадурШерхан дійшов до вершини, ставши найстарішою людиною, що побувала на вершині Евересту. 22 травня 2010 вершину підкорив 13-річний американець Джордан Ромеро, який здійснив сходження разом з батьком. До цього рекорд належав 15-річній Мін Кіпа Шерпа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus