USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

6 липня: події, факти, дні народження

6 Липня 2015 00:00
День народження 6 липня святкує депутат Луцької міської ради Ірина Комлик та центральний захисник луцької «Волині» Темур Парцванія (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає здоров'я та мирного неба.

Зауважимо, якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні відзначають Всесвітній день поцілунків, який вперше вигадали у Великобританії. Він затверджений Організацією Об’єднаних Націй.

Наша хроніка:

Рік тому стало відомо про смерть провідної журналістки «Вісника+К» Марії Дубук.

Два роки тому у цей день на Волині обирали найкрасивіших хлопців. Найкрасивіших, найактивніших та найталановитіших хлопців розшукували у Ковелі.

А 6 липня у 2012 році в Луцьку показували шедеври зі скла. Незвичні та оригінальні вироби до обласного центру Волині привезли львівські умільці.

Цього дня у 2011 році редакція інформувала, що колектив барабанщиць з Волинського національного університету імені Лесі Українки здобув першість на XXVII Міжнародному фестивалі духових оркестрів.

Народилися:

Цього дня народилися російський імператор у 1825-1855 роках Микола І, шведський поет і романіст, лауреат Нобелівської премії Карл Густав фон Гейденстам, радянський воєначальник Павло Ротмістров, український політичний діяч, публіцист, один з ідеологів Організації українських націоналістів Степан Ленкавський, радянська акторка театру й кіно Тетяна Пельтцер («Солдат Іван Бровкін», «Аніскін і Фантомас», «Формула кохання»), американський учений, розробник водневої бомби Карсон Марк, комуністичний лідер Польщі у 1981-1990 роках, президент Польщі в 1989-1990 рокахВойцех Ярузельський, радянський та український футболіст і тренер Олег Базилевич, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, російський радянський музикант, засновник і керівник ВІА «Самоцвєти», батько співака Дмитра Малікова Юрій Маліков, російська й радянська оперна співачка (мецо-сопрано), солістка Большого театру Тамара Синявська, американський кіноактор, сценарист і режисер Сильвестр Сталлоне («Рокі», «Рембо», «Скелелаз»), американський політик-республіканець, 43-й президент США Джордж Вокер Буш, український громадський діяч, ветеран війни в Афганістані, голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, український політик, підприємець і управлінець, міністр праці та соціальної політики України у 2007-2010 роках Людмила Денисова.

Сталося:

1253Відбулася коронація Міндовга, першого та єдиного в історії Литви короля.

За даними деяких середньовічних джерел, в ньому текла кров Рюриковичів з Києва, а також деяких шляхетських родів Стародавнього Риму, які в часи падіння Західної Римської Імперії тікаючи від засилля варварів переселилися на Балтику.

Протягом 1230-1240 років об’єднав під своєю владою більшу частину литовських земель. Довгий час Міндовг вів війну з Данилом I Галицьким. Внаслідок змови литовських князів був убитий разом з двома синами.

1687Ісаак Ньютон опублікува у Лондоні знамениті Philosofiae naturalis principia mathematika, в котрих були викладені відкриття автора в галузі прикладної математики, астрономії та фізики.

Ньютон сформулював основні закони класичної механіки, відкрив закон всесвітнього тяжіння, дисперсію світла, розвив корпускулярну теорію світла, розробив (незалежно від Лейбніца) диференціальне та інтеґральне числення.

Узагальнивши результати досліджень в області механіки своїх попередників і своїх власних, створив фундаментальну працю «Математичні начала натуральної філософії», видану 1687 року.

Вона містила основні поняття й аксіоматику класичної механіки, зокрема поняття маса (якому Ньютон надавав великого значення як основному в механічних процесах), кількість руху, сила, прискорення, доцентрова сила і три закони руху (закони Ньютона): закон інерції, закон пропорційності сили прискоренню і закон дії та протидії.

Тут же даний його закон всесвітнього тяжіння, виходячи з якого, Ньютон пояснив рух небесних тіл (планет, їх супутників, комет) і створив теорію тяжіння. Відкриття цього закону знаменувало перехід від кінематичного опису Сонячної системи до динамічного пояснення явищ і остаточно затвердило перемогу вчення Коперніка. Він показав, що з закону всесвітнього тяжіння випливають три закони Кеплера; пояснив особливості руху Місяця, явище прецесії; розвинув теорію форми Земної кулі, відзначивши, що вона повинна бути стиснута на полюсах, теорію припливів і відпливів; розглянув проблему створення штучного супутника Землі тощо.

1957познайомилися Джон Леннон і Пол Макартні.

Один зі шкільних товаришів Пола Макартні на ім'я Айвен Воен грав у скіфл-гурті свого сусіда Джона Леннона, що називався The Quarrymen. 6 липня 1957 року за його запрошенням Пол прийшов на концерт гурту, який відбувся в саду парафіяльної церкви Святого Петра в районі Вултон. Там він познайомився з Ленноном.

Як потім згадував Маккартні, він примітив, що Леннон грав на гітарі як на банджо, і показав йому правильні гітарні акорди. Пол зіграв кілька популярних хітів — «Twenty Flight Rock» Едді Кокрена, «Be Bop a Lula» Джина Вінсента й свою власну пісню «І Lost My Little Girl». Леннона вразила майстерність гри Маккартні й те, що він знав слова пісень напам'ять і сам писав пісні. Через кілька днів Маккартні запросили грати в The Quarrymen, і він погодився.

Наступні місяці Маккартні й Леннон були цілком заняті тим, що вивчали один одного. Вони проводили разом увесь вільний час, удвох прогулювали школу i грали на гітарах дома у Пола. Їх з’єднало не тільки захоплення музикою й любов до жартів, але й те, що обоє пережили смерть матерів.

Нагод для виступів спочатку було небагато, i нові друзі в основному розучували пісні для поповнення репертуару. Пол надихнув Джона складати власні пісні, замість того, щоб переробляти чужі. Хлопці добре спрацювалися і вдвох придумували оригінальні мелодії та аранжування. Наприкінці 1958 року в їхньому авторському активі налічувалося вже біля півсотні пісень, включаючи ранні варіанти «Love Me Do» i «One After 909». Музику скіфл з її пральними дошками й бляшаними банками вони вже вважали несерйозною і дедалі більше схилялися до рок-н-ролу. Їхніми головними кумирами були Елвіс Преслі йБадді Холлі.

Перший виступ Пола в складі гурту The Quarrymen відбувся в «Клубі консерваторів» у районі Бродвей — тоді він незграбно виконав гітарне соло й після вирішив, що ніколи не буде соло-гітаристом.

Незабаром у Пола виникла ідея взяти в гурт свого друга Джорджа Гаррісона, і той приєднався до гурту як соло-гітарист у 1958-му. Джон, Пол і Джордж склали основу колективу. Склад гурту не був стабільним, його учасники часто мінялись — одні не ладнали з Джоном, іншим ставало нудно.

Гурт змінив безліч назв, включно зі Johnny and The Moondogs, Long John and The Silver Beetles, The Silver Beetles, поки в 1960 вони врешті не зупинилися на назві The Beatles («Бітлз») (сполучення англійських слів «beat» — римт, біт, і «beetles», жуки — наслідування назви гурту їхнього кумира Бадді Холлі — The Crickets, цвіркуни ).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus