USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

6 травня: дні народження, події, факти

6 Травня 2015 00:00
День народження 6 травня відзначають начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк (на фото), начальник територіальної державної інспекції праці у Волинській області Юрій Бондарчук, депутат Волинської обласної ради Юрій Лазаренко та волинський журналіст Костянтин Петрук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я, злагоди, достатку. Мирного неба і впевнених перемог.

Іменини за православним календарем святкують Валерій, Георгій, Анатолій, Єгор, Іван, Юрій, Лазар, Валерія та Олександра.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

У 2013 році Волинські Новини нагородили найкращих писанкарів. Як це було, дивіться ТУТ.

Читайте також, як декілька сотень років тому Колки оголосили столицею України. Так звана Колківська республіка — визволена від німців територія у 2,5 тисячі квадратних кілометрів із центром у містечку Колки, тепер Маневицького району - постала навесні 1943-ого року. На в'їзді до Колок установили табличку, що містечко оголошується столицею України до визволення Києва від нацистів.

А у 2011 році у Луцьку показали секретні матеріали про війну. Так, у Державному архіві Волині виставили ксерокопії розсекречених документальних матеріалів 1944 року.

Народилися:

Цього дня народилися один із лідерів Великої французької революції Максимільєн Робесп'єр, австрійський лікар-психіатр і психолог, засновник психоаналізу Зигмунд Фрейд, український політичний і громадський діяч, науковець і публіцист Мирослав Прокоп, білоруський радянський льотчик, Герой Радянського Союзу Микола Гастелло, український поет, політик, громадський діяч Микола Горбаль, британський політичний і державний діяч, прем'єр-міністр Великої Британії у 1997-2007 роках Тоні Блер, американський кіноактор Джордж Клуні (телесеріал «Швидка допомога», «Від смеркання до світання», «О, де ж ти, брате?», «11…», «12…» і «13 друзів Оушена», «На добраніч і щасти», «Прочитати і спалити»), український політик, народний депутат VI скликання від «НУНС» Олег Новиков, український футболіст Олександр Рикун.

Сталося:

1682указом короля Франції Людовіка XIV місцем перебування двору та головною королівською резиденцією став Версаль.

Версаль вперше згадується у 1083 році, коли у хартії абатства Сен-Пер-де-Шартр згадується Гуго Версальський. До 1678-го Версаль був невеличким селом з багатими дичиною лісами, що його оточували. Із офіційним перенесенням двору місто постійно розбудовується та зростає кількість його населення. На час смерті Короля-Сонце воно складало приблизно 30 000 осіб, і збільшуючись при всіх наступних королях сягнуло 50 000 перед Революцією. План міста був одним з найкращих у той час і став прототипом для будівництва, наприклад, Вашингтона. Під час революції, місто на короткий час було перейменовано у «Berceau de la Liberté» (від фр. Колиска Свободи). Весь післяреволюційний період Версаль поступово занепадає. Але завдяки перенесенню уряду Тьєра 1871 році у Версаль, через повстання Паризької комуни, місто знову набуває значимості і зберігає статус політичного центру до 1879-му, коли уряд повернувся до Парижа. Після цього місто набуває вже слави важливого туристичного центру, який зберігає і до сьогодні. Сьогодні, із ростом паризьких передмість і Версаль відчуває на собі економічний та демографічний ріст, будучи частиною Паризької агломерації. Його роль як судового та адміністративного центру була посилена у 60-70-х років ХХ століття, коли Версаль став центром західного передмістя Парижу.

1686підписано «Вічний мир» між Польщею й Московською державою.

Цей договір фактично завершив поділ України. Річ Посполита визнавала за Московським царством Лівобережну Україну, Київ, Запоріжжя, Чернігово-Сіверську землю з Черніговом і Стародубом та Смоленськ. Натомість польська держава отримувала 146 тис. крб. компенсації за відмову від претензій на Київ. Північна Київщина, Волинь і Галичина відходили до Польщі. Південна Київщина й Брацлавщина від містечка Стайок по річці Тясмин, де лежали міста Ржищів, Трахтемирів, Канів, Черкаси, Чигирин та інші, дуже спустошена турецько-татарськими і польсько-шляхетськими нападами, мала стати «пусткою», нейтральною територією між Московією і Річчю Посполитою. Польський уряд обіцяв надати православним свободу віросповідання, а російський уряд обіцяв їх захищати.

1994королева Великої Британії Єлизавета II та президент Франції Франсуа Міттеран урочисто відкрили «Євротунель» між Францією й Англією під протокою Ла-Манш.

Ідеї сталого сполучення через протоку існували ще в 1802 році, успіхом завершився організований Євротунелем проект будівництва в 1988 році. Витрати на проект на 80% перевищили заплановані, а його концесіонер, Євротунель, переоцінив потік транспорту і мав фінансові ускладнення. В 1996 році через пожежу було тимчасово зупинено рух. Нелегальні іммігранти, та біженці намагались використовувати тунель для потрапляння до Великої Британії, що викликало деякі дипломатичні суперечки щодо розміщення табору для біженців Сангате, котрий, однак, закрили в 2002 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus