USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

91-річний волинянин: «Нащадки бойових побратимів сьогодні розпинають Україну»

27 Липня 2016 22:17
Він досі згадує війну. Війну, яка зробила його інвалідом, як і тисячі сьогоднішніх патріотів, які воюють на сході держави. Ветеран Другої світової Феодосій Наумчук із села Мар’янівки Рожищенського району не може повірити, що «нащадки тих, з ким у далеких сорокових ділився останньою крихтою хліба, до останнього подиху стояли брат за брата, сьогодні розпинають мою рідну Україну».

19-річний Феодосій, наймолодший з братів Наумчуків, разом ще з п’ятьма хлопцями з їхньої колонії потрапили на фронт у квітні 1944-го. Спочатку місячні навчання у Татіщево Саратовської області, а згодом у складі І Прибалтійського фронту 32-ої проривної дивізії під командуванням Баграмяна дороги Латвії, Литви, Східної Прусії.

"Наступальні операції наших військ велися ціною тисяч солдатських життів, - згадує Феодосій Маркович. – Німець сидів в окопах, які копали наші полонені, мав кращі позиції. І строчив, строчив. А ми постійно чули наказ: «В наступ!». Не будеш бігти вперед, розстріляють свої. Так і воювали".

Пліч-о-пліч з Феодосієм Марковичем воював і його товариш, одноліток та сусід Володимир Кравчук. Хлопці як могли підтримували один одного. І можна лише здогадуватися, що було на душі у Феодосія Наумчука в ту хвилину, коли на його очах Володимир Кравчук підірвався на міні.

"Коли я повернувся додому, то розповів рідним Володимира, як і де він загинув. Вони навіть їздили на його могилу, - розповідає 91-річний ветеран. – Бо з п’яти хлопців, які йшли з села разом зі мною на фронт, повернулися лише двоє".

У важких та кровопролитних наступальних боях не оминула ворожа куля і молодого Феодосія Наумчука. У жовтні 1944-го кулеметна черга розривними кулями перебила йому ноги. Стікаючого кров’ю солдата разом з іншими важкопораненими бійцями вночі вдалося вивезти з поля бою та переправити у госпіталь міста Ретово.

Аби врятувати життя Феодосію Наумчуку, лікарі змушені були ампутувати йому ногу. Як згадує сьогодні 91-річний ветеран, медики майже не давали йому шансів на життя, більше того, навіть після операції відправили його у морг. А він вижив всупереч усьому.

Пізніше були госпіталі в Мінську, Рязані та Новосибірську. Саме у Новосибірську, у єврейському евакогоспіталі 1239, де Феодосій Наумчук і зустрів День Перемоги, йому виготовили американський протез, який багато років поспіль заміняв чоловікові ногу. Ще й донині береже дідусь пожовклий від часу папірець - довідку про поранення в боях за Батьківщину.
Коли Феодосій Наумчук повернувся в рідну Мар’янівку, вдома вже був брат Іван, повернулись з фронтових доріг і дядько Кирик з синами Володимиром та Федосем.

"Нелегко жилося у перші повоєнні роки, - говорить Феодосій Маркович. – Але долали голод і холод з надією, що у мирній країні все налагодиться. Знайома дівчина з Білорусі навіть кликала мене до себе, але я залишився в рідному селі, бо тут знайшов свою долю".

У лютому 1948-го Феодосій Наумчук обвінчався з місцевою дівчиною Устиною у церкві сусіднього Любча.

"Яке тоді весілля робили, як бідота була. До вівтаря йшов у військовій формі, в якій повернувся з війни. Та хоч і на протезі, проте з нареченою таки танцював", - згадує Феодосій Маркович.

Шістдесят три роки пліч-о-пліч в щасті та радості прожили Наумчуки. Двоє синів народили і виростили. Обоє тяжко працювали: і будинок зводили, і трудодні в колгоспі заробляли, і вдома господарство тримали.

Феодосій Маркович завжди був залюблений у природу рідного краю. І хоч мав першу групу інвалідності, та був завзятим мисливцем та рибалкою. До трьох десятків лисиць вполював, а як любили діти смакувати юшкою з риби, яку впіймав тато.

За отримані на війні тяжкі поранення ветеран отримав від держави легковий автомобіль, яким нині користується онук Олександр, який є опікуном дідуся і доглядає його разом з матір’ю Вірою Степанівною.
Відзначивши цьогоріч 91-ий день народження, Феодосій Маркович ще з легкістю цитує вірші польською мовою своїм шістьом правнукам. А от з онуком Олександром ветеран обговорює серйозніші теми, зокрема, новини про війну на Донбасі. Бо надто тривожить старенького те, що не змогла влада зберегти мир на Україні, який дався їм надто великою ціною, і сьогодні війна знову вбиває і калічить.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 28 Липня 2016 01:01
"Війну, яка зробила його інвалідом, як і тисячі сьогоднішніх патріотів, які воюють на сході держави Ветеран Другої світової" Так от, щоб ви знали. Сьогодні на сході є громадянська війна. А цей поважний чоловік є ветераном Великої Вітчизняної війни.
123 Показати IP 28 Липня 2016 06:04
Саме головне з розповіді ветерана так? Те, що ви винесли у заголовок...Подача матеріалу строго по методичці - тільки б обгадити ту сторону. Не може ветеран повірити і правий, бо не все так однозначно, як зараз уся ця війна подається в ЗМІ. І не тільки війна...
456 до 123 Показати IP 28 Липня 2016 08:18
Ще можеш написати два коментарі під імейками 321 і Мінона
юзько пилсудськый Показати IP 28 Липня 2016 07:22
маєте на увазі другу світову?
анонім Показати IP 28 Липня 2016 09:19
скажіть мені нерозумній .То в Турції переворот не вдався а у нас вдався? Так я розумію.Там заворушників кидають у тюрми за це.
Волиняка Показати IP 28 Липня 2016 09:26
Немає у нас громадянської війни! Є війна з одвічним ворогом - кацапським улусом. Якщо хтось із громадян України і воює за ворога, то він є колоборантом. Все. Крапка.
456 до Волиняка Показати IP 28 Липня 2016 12:13
Прид*рошний, а кримський улус то не одвічний ворог, і чубарових та джемілєвих у дупу цілуєте, бо вони побратими? А не вони рабів тягали на арканах і з України і з Росії? Тебе, хворенького, не через те місце родили.
Анонім Показати IP 28 Липня 2016 10:25
Нерозумний, Ви, Волиняка. Мабуть, не були там, де йде ця війна...
анонім до Анонім Показати IP 28 Липня 2016 12:43
так не була Ви не зрозуміли Я не про це . спершу ж був майдан? це не те що в Туреччині?
Волиняка Показати IP 28 Липня 2016 15:26
Ну подумайте, якщо маєте чим? Крим хто окупував? На Донбасі громадяни якої країни все це почали? Зброя, людський ресурс, боєприпаси звідки постачаються? Кадрові військові у 2014 році чиї зайшли на нашу територію???
сількор Показати IP 3 Серпня 2016 15:14
32 проривної дивізії не існувало в природі.І Баграмян безпосередньо нею не командував.В справці про пораненя написано що він красноармеец 32 стрелкового полка.Яка могла бути Східна Прусія 10 жовтня 1944 року. хіба що від манії величия. СЕНСАЦІЯ оказуется персонал евакуаційних шпиталів формувався по національному признаку раз ви пишете що еврейський евакуаційний шпиталь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus