USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Боротьба за Волинську митницю: кому дістанеться «золоте дно»?

7 Липня 2015 17:55
Останнім часом у засобах масової інформації з’явилося чимало публікацій про Волинську митницю, про призначення її начальника і кадрові питання керівної ланки. Сьогодні вимальовується картина, коли в одній структурі формуються два «ворожі табори». І що з цього вийде – поки що неясно. Бо кожен табір вже має свою групу підтримки і всіляко її використовує.

Нагадаємо, у 2014 році виконувачем обов’язків начальника Волинської митниці став Андрій Андрейків. Фактично одразу з ним почали конфліктувати волинські підприємці, звинувачуючи в хабарництві і подвійних стандартах.

В облдержадміністрації, своєю чергою, спершу пана Андрейківа всіляко підтримували за те, що той начебто «прикрив» незаконний бізнес за так званою «кузовною схемою», коли автомобілі ввозилися в розібраному вигляді, і вже в Україні збиралися.

По тому Андрій Андрейків поконфліктував з підприємством «АвтоВестГруп», не сприяючи розвитку бізнесу щодо інвестиційного проекту.

По тому на адресу усіх можливих інстанцій посипалися скарги на роботу Андрія Андрейківа. Його заслуховували на засіданнях комітетів Верховної Ради.

На початку 2015 року в ДФС заявили про розкриття схеми незаконного розмитнення автомобілів на Волинській митниці. Мовляв, за окрему плату деякі митники допомагали дешевше розмитнити б/в автомобілі.

Про це під час засідання комітету з питань протидії та боротьби з корупцією заявив заступник глави ДФС Анатолій Макаренко. А відносно керівника Волинської митниці (колишня Ягодинська) Андрія Андрейківа мало бути проведене службове розслідування і прийняте кадрове рішення, повідомляв він.

Додамо: Анатолія Макаренка вже у березні 2015 року звільнили за порушення присяги державного службовця.

Згодом, пана Андрейківа, за матеріалами у ЗМІ, заледве не призначили керівником Держмитслужби, як ставленика волинського нардепа-олігарха Ігоря Єремеєва (що митник, звісно, заперечує).

Тим часом, київські журналісти продемонстрували глядачам, як на Ягодині втілюють в життя схему з підставними документами і нелегальним ввозом автомобілів, за що отримали від Андрейківа звинувачення в необ’єктивності.

Згодом нардеп Дмитро Добродомов з ГО «Громадський рух «Народний контроль», який працює в комітеті Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, під час візиту до Луцька ситуацію на Волинській митниці назвав плачевною.

Та вже за місяць деякі нардепи думку про керівника митниці змінили, мовляв, не все так погано, як дехто зображав, а Андрій Андрейків подав чимало документів із пропозиціями, як змінити систему Держмитслужби.

Про це під час візиту на Волинь повідомив учасник того ж Громадського руху «Народний контроль», член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Андрій Антонищак.

По тому події навколо призначення керівника Волинської митниці почали розвиватися з надзвичайною стрімкістю. В ЗМІ з’явилася інформація, що начальником Волинської митниці намагаються повернути колишнього регіонала Романа Микитюка, який працював на Ягодинській (нині Волинська) митниці до відсторонення у зв’язку з корупційним скандалом.

Проти призначення Романа Микитюка, якого називають людиною екс-головного митника України Ігоря Калєтніка (комуніст, який втік до Москви), розпочалася масштабна кампанія із залученням народних депутатів та громадських активістів.

У той же час Андрій Андрейків 19 червня дає тривалу прес-конференцію, на якій розповідає, що на митницю намагаються повернутися «старі кадри», а Волинська митниця знову може стати «філією КПУ».

Крім того, він виніс на загал декілька схем, якими користуються українські підприємці, аби мінімізувати податки в бюджет. Зі слів очільника митниці, всі пропозиції зі змін до законодавства, аби ці схеми прикрити, подані до Верховної Ради і ДФС ще три місяці тому, але жодної реакції на них не надійшло.

Цією прес-конференцією Андрій Андрейків вирішив, вочевидь, зіграти ва-банк. Та от чи зіграла ставка? Бо вже з 22 червня виконувачем обов’язків начальника Волинської митниці призначений Дмитро Якобчук, якого називають «людиною Микитюка і Калєтніка», що він заперечує. А сам Андрій Андрейків залишається першим заступником начальника Волинської митниці.

На цьому пристрасті навколо призначення очільника Волинської митниці не вщухають. Бо вже за тиждень волонтери заявляють про блокування їх вантажів на митниці після призначення Дмитра Якобчука. Такі факти прес-служба митниці заперечує.

По тому волинські активісти, посилаючись на власні джерела на митниці, розповідають, що на керівні посади на митниці повертаються люди «Калєтніка-Януковича» і вимагають проведення прозорого кадрового конкурсу.

6 липня на сторінках видання http://lb.ua/ з’являється розлоге інтерв’ю Андрія Андрейківа, в якому той повідомляє наступне: «Можна говорити виключно на підставі фактів, які мають документальне підтвердження. Микитюк дійсно вносив на Якобчука подання на призначення заступником начальника митного поста Ягодин. Це дуже серйозна посада. З одного боку, це звичайна кадрова практика: хтось когось призначає, вносить подання. Але якщо громадські організації чи народні депутати, які знають місцеві особливості краще за мене, щось стверджують, значить, вони мають на це підстави. До речі, сам Микитюк, як і Якобчук, були призначені на посади Ігорем Калетником».

Сам Андрій Андрейків переконує, що кандидатури Дмитра Якобчука до ДФС не подавав.

Сьогодні, 7 липня, виконувач обов’язків Дмитро Якобчук провів зустріч з представниками волинського бізнесу.

Відтак, не обійшлося під час цієї зустрічі й без критики на адресу попередників, а підприємці, які відкрито ворогували з Андрейківим, тепер змінили тон. Але цікаво інше: під час виступів-запитань прозвучала фраза, що у 2014 році підприємцям не можна було домовитися з керівництвом митниці, а ось з Романом Микитюком працювалося комфортніше. Та й на співпрацю і діалог він ішов, хоча до того моменту про Романа Микитюка на зустрічі ніхто й не згадував.

Тож не дивно, що подібні формулювання волинських активістів обурили: адже зважаючи на те, де нині перебувають керівники минулого режиму, і яку ціну заплатили українці за «зміну влади», такі слова стимулюють реагувати як «бик на червону ганчірку».

Тож активісти запитали, чи готовий Дмитро Якобчук провести відкритий кадровий конкурс. Він же відповів, що це зробить, якщо така процедура буде передбачена нормативними документами.

А ось що він говорить з приводу своїх кадрових призначень: мовляв, він і сам працював на митниці за багатьох керівників, у тому числі й при Калєтніку. А ось щодо «старих кадрів», то на його думку, те, що люди, яких він призначає, колись перетиналися з одіозними людьми, на кшталт Клавдія Кутикіна чи працівниками МПП «Луцьк», яких засудили за неправомірну вигоду, не перекреслює їх професійні і моральні якості. А визначення «близькі стосунки» - дуже розмите поняття.

Що ж до визначень «зять Андрія Гіля», подруга «Клавдії Кутикіної», «екс-прес-секретар Романа Микитюка», «похресник Калєтніка», то це – не привід для сумнівів у їх компетентності. Та те, що цих людей він вирішив призначити, Дмитро Якобчук не заперечив.

«Посади, які пропонуються – визначаються не мною. Це номенклатура ДФС. У разі погодження ДФС, вони будуть призначені», - пояснив він.

Сам же Дмитро Якобчук повідомив, що термін покладення на нього обов’язків начальника завершується 21 липня. Ймовірно, що потім його таки можуть призначити очільником митниці вже без приставки «в.о.». Але сам він готовий пройти відкритий кадровий конкурс, за умови, якщо будуть відповідні законодавчі зміни.

«Я ще й не призначений на посаду, закінчується виконування обов’язків 21 липня», - пояснив він.

Натомість, відповідаючи на запитання, виконувач обов’язків начальника Волинської митниці розповів, які завдання поставило перед ним керівництво: «Задачі наступні. Наповнення бюджету, але так, щоб не страждав бізнес, щоб були відкриті відносини. І боротьба з митними правопорушеннями. Це дві основні задачі, які поклали на мене і на весь особовий склад. Ті люди, які працюють на митниці, готові це зробити».

Сам Дмитро Якобчук, схоже, не сумнівається у своєму призначенні, бо вже анонсував подібні зустрічі з бізнесом - проводити щомісяця, попри закінчення його повноважень виконувача обов’язків 21 липня.

Натомість він коментує і законодавчі ініціативи свого попередника Андрейківа: мовляв, вони вже напрацьовані, розглядаються, і «дай Бог, приймуться». А ось його ж перший заступник, і як з’ясовується, опонент Андрейків, заявляє про те, що людей, які напрацьовували ці пропозиції, відправляють у відпустки і погрожують звільнити.

Відтак, інтриги навколо Волинської митниці з підкилимних потрохи виходять в іншу площину – суспільного і громадського обговорення. Та от, наскільки це буде дієво – покаже час. Адже подібне обговорення не завадило голові Державної фіскальної служби Роману Насірову призначити своїм радником Геннадія Романенка, кума втікача Ігоря Калєтніка.

Натомість, інтерес до Волинської митниці не втратиться ніколи, бо це одна зі структур, яка адмініструє чималі суми до Держбюджету, а, отже, – велика спокуса для тих, хто хоче підзаробити не зовсім чесним способом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 7 Липня 2015 18:52
«зять Андрія Гіля», юра
Насиров почув нас Показати IP 7 Липня 2015 22:44
Постав микитюка і не слухай гузя
анонim Показати IP 7 Липня 2015 22:59
Ага голий, аж синiй, з контрабандистiв в начальники змiни митникiв. Кажуть ск*тина ще та. Але тесть "рiшае"
ЛЮСТРАТОР Показати IP 7 Липня 2015 23:41
РОМА, ДІМА ,КЛАВА …, ТА ІНШІ ДІЛКИ НЕ ПНІТЬСЯ БО ВСРЕТЕСЬ,ЦЕ Я ВАМ ГАРАНТУЮ ДЕМБЕЛЬ,САМ ПОЇДУ ДО ПРЕЗИДЕНТА І РОЗПОВІМ ПРО ВАШІ АФЬОРИ .МАЙДАН ВІДБУВСЯ НЕ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ вИ ЩУРІ ПРОДАЖНІ ПОВИЛАЗИЛИ З НІР,НЕ ДЛЯ ТОГО ПОЛЯГЛИ ВІРНІ СИНИ І ПАТРІОТИ УКРАЇНИ ЩОБ вИ ЗНОВ ЗНУЩАЛИСЬ З НАРОДУ І УКРАЇНИ СВОЇМИ КОРУПЦІЙНИМИ СХЕМАМИ.СЛАВА УКРАЇНІ !СЛАВА ГЕРОЯМ !СМЕРТЬ КОРУПЦІОНЕРАМ.
7,62 до ЛЮСТРАТОР Показати IP 8 Липня 2015 00:10
НАШ ПРЕЗИДЕНТ ПОЧУЄ КОЖНОГО, АЛЕ ВЧИНИТЬ ПО СВОЄМУ. ДОВЕДЕНО ВЧИНКАМИ.
Льоня Показати IP 8 Липня 2015 08:38
Наша митниця без правил, або вірніше кожен раз встановлює такі правила, які ій( в особі чиновників) хочеться. Якщо на транзитний транспорт представлено всі необхідні документи про неможливість його своєчасного вивезення, так як перебував на ремонті на СТО, то такий автомобіль проїжджав. Однак, через певний час уже митники почали категорично заявляти, що поломка авто не є вагомою причиною для відтермінування своєчасного вивозу авто. За іх ствердженням, ти повинен найняти лавету і здійснити виїзд авто. Невже вони рахують нас, українців, за ідіотів? Вони ж там покликані створити всі умови для проїзду громадян, які утримують цю службу за рахунок сплати податків, а не працювати по принципу "...я не хочу щоб ти жив, я хочу щоб ти все життя мучився". Це оголтіла совдеповщина, де основним в роботі було не людина, а його величність чиновник, який веде себе як сатрап по відношенню до співвітчизників. Я пропоную знаючих і небайдужих людей долучитися до ціє та інших проблем, які створює наша митниця для громадян України до повного іх викорінення! Тільки громада і громадський контроль може вплинути на чиновника, а не чиновник вищий по рангу !
ввв Показати IP 8 Липня 2015 10:07
в обох рильце в пушку...злодюжки...
маша Показати IP 8 Липня 2015 18:54
За 20 років на митниці нічого не змінилося і не змінеться поки туди не прийде Саакашвілі а не хохли продажні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus