USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому Ігор Палиця вивів охоронні структури з Одеси

28 Березня 2015 15:26
Заява радника одеського губернатора Ігоря Палиці Зої Казанжи про виведення з Одеси всіх охоронних структур, підпорядкованих керівнику області, може означати зміну політичної ситуації в країні. Принаймні у цьому переконані деякі політологи. Інші ж вважають, що охоронні структури Палиці заповнювали прогалину в правоохоронних органах.

Так, як повідомив кореспонденту Репортера, політолог Андрій Золотарьов, фактично, Ігор Палиця виконав розпорядження Президента Петра Порошенка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про неприпустимість створення приватних армій і використання зброї охоронними фірмами.

Нагадаємо, Петро Порошенко заявив, що не допустить, щоб у губернаторів були свої, з його слів, «кишенькові» збройні сили. У відповідь на це народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Андрій Денисенко, який, до слова, написав заяву про вихід із фракції, заявив, що таким чином стартував процес знищення добровольчого руху в Україні.
А нещодавно стало відомо, що Фонд Ігоря Палиці, що в Луцьку, реагуючи на такі заяви президента, змушений припинити фінансування «Варти порядку», власне, в обласному центрі Волині. Утім питання - досі відкрите.

«Або Коломойський піде на принцип і протистояння з президентом, або віддасть «Укрнафту» і «Укртранснафту» державі, тоді Порошенко отримає в його особі потужного конкурента на президентських виборах», - висловився Золотарьов.

На думку експерта, заява радника Ігоря Палиці знаходиться в цій канві подій: «Воно, звичайно, не випадково. Таким чином Палиця дистанціювався від Коломойського і показав лояльність Києву».

Натомість, один із засновників одеського Євромайдану Андрій Юсов не схильний бачити в заяві Зої Казанжи серйозних наслідків: «Це непродумана заява. У нинішній ситуації від публічних чиновників люди хотіли б чути заяви про виконану роботу, правду і заспокоєння. А відбувається зворотнє», - зазначив він.

У той же час рішення губернатора Одеської області Ігоря Палиці вивести з Одеси силові структури не загрожує стабільності в місті, але в перспективі послаблює його. Про це кореспонденту Репортера заявив глава одеської громадської організації «Рада Громадської безпеки» Марк Гордієнко.

«Я оцінюю таке рішення губернатора негативно, тому що в Одесі справді недостатньо мобілізована міліція, працівників не вистачає і будь-який додатковий бойовий резерв завжди вітається. Я не думаю, що це зараз загрожує стабільності в місті, але в перспективі її послаблює », - заявив він.

«Що стосується впливу такого рішення на нашу організацію - ми не силова структура, ми громадська організація, що забезпечує громадянське суспільство, у нас просто є активні молоді люди, які допомагають патрулювати місто, той же« Автомайдан», але це не силовики. Як би до нас не ставилися різні політичні сили - зрозуміло, що нас приписують до їх протистоянь, ми готові підтримати будь-якого губернатора і мера, які працюватимуть на стабільність і розвиток громадянського суспільства. Життя - воно покаже, ми сьогодні живемо, як на фронті, і можемо планувати одне, а вийде зовсім інше. Так що можемо думати тільки про найближче майбутнє», - пояснив Гордієнко.

Прес-секретар ГУ МВС в Одеській області Володимир Шаблієнко, своєю чергою, заявив кореспонденту Репортера, коментуючи ситуацію: «Протягом кількох місяців, з нового року, охоронні структури дійсно надавали допомогу в забезпеченні правопорядку в місті, вони доповнювали тут пролом, який у фізичному плані є в правоохоронних органах, так як у нас недостатньо сил, які могли б одночасно патрулювати вулиці».

«Завдяки охоронним структурам у нас на вулицях одночасно було до 1000 чоловік, які стежили за порядком. Природно, якщо таке рішення прийнято, то навантаження ляже на плечі міліції, і це буде досить таки напружено, так як наші працівники часом проводять по 12 годин на вулиці», - додав він.

Відзначимо, 23 березня Ігор Палиця видалив свою особисту сторінку в «Фейсбук», хоча ще напередодні написав невеликий пост: «Надеялся, что сегодня свобода слова победила, и на телеканалах и в интернет-изданиях будет только правда! Что не будет никакой цензуры, а темники раздавать на каналы, как было при позднем Януковиче, никто не будет! Ошибся. Лично я такого уровня попытки давления на правду даже не ожидал. Я не ожидал, что уровень жизни людей начнут контролировать законами, а несогласных пугать предательством! Я не ожидал, что Новые не сделают никаких выводов из постыдности Бывших! Времени для выводов очень мало! P. S. — Война может списать много, но не все!». Тепер в соцмережах залишилася лише його офіційна сторінка як губернатора.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловився в «Фейсбук» з приводу охоронних фірм: «На вулицях міст не будуть бродити особисті охоронні групи бізнесменів і політиків - з вогнепальною зброєю. Це стосується всіх і квазі - «патріотів», і реальних патріотів, і великих бізнесменів і олігархів. І - персонально - Коломойського, Пінчука, Ахметова, Єремєєва, Суркіса, Григоришина та інших. Хочете мати охорону вашого бізнесу з вогнепальною зброєю? - Жорстко за законом - залучайте міліцейську Державну службу охорони. Інше - буде припинено. Даю всім охоронним компаніям 24 години - звільниться від подвійних-потрійних трактувань - привести свою діяльність у бездоганну канву, відповідно до букви закону. Посилання на тривожне воєнний час буде не виправдовувати порушення - а обтяжувати їх».

Нагадаємо, у Луцьку представники правоохоронних органів сприйняли негативно новину про те, що "Варта порядку" в Луцьку припинить свою роботу у тому форматі, в якому працювала останній рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus