USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому в центрі Луцька немає громадської вбиральні

5 Вересня 2015 13:37
Ось уже не один рік поспіль Луцьк не має робочої громадської вбиральні у центрі міста. Незважаючи на те, що приміщення, земля та умови для таких потреб є. От лише і приміщення, і земля перебувають у бездоглядному стані. Міська влада, схоже, на це заплющує очі, демонструючи не перший рік власну бездіяльність. Про це повідомляють «Хроніки Любарта»

Закинуте приміщення

У центрі міста за Волинським муздрамтеатром є громадська вбиральня, що не працює. Лучани пам’ятають, що свого часу вона функціонувала, однак ось вже протягом багатьох років або зачинена, або ж працює вкрай рідко.

Нині тут закинуте приміщення, входи зачинено на ланцюг. Як у жіночому, так і в чоловічому відділах гори недопалків, сміття, пляшок, стіни обмальовані. А з боку жіночого відділу й узагалі розрослася крона дерева, яка затуляє вхід. Цілком зрозуміло, що вбиральня дов­гий час не функціонує, тут ніхто не прибирає і за справністю системи навряд чи хтось дивиться. Хоча приміщення має орендарів, які зобов’язалися за ним наглядати.



Така, здавалося б, невелика проблема насправді дискредитує імідж міста як комфортного, сучасного населеного пункту. Відсутність громадської вбиральні – незручність не лише для туристів, а й для жителів, які приходять у центр для відвідування концертів, масових заходів чи до церкви.

Проблема набула навіть кумедних рис. Адже для тих же туристів і лучан міська влада поставила у центрі Луцька ярмарок. Тут торгують смаколиками, виробами ремісників, продають напої, а от бодай біотуалети відсутні.

Договірні справи

Хто ж несе відповідальність за стан приміщення? Річ у тім, що землю та нежитлове приміщення ось вже не перший рік віддано в оренду департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради.

30 липня 2015 року Луцька міська рада ухвалила рішення продовжити департаменту ЖКГ термін оренди земельної ділянки на Театральному майдані, 8, тобто саме тієї, де розташована вбиральня. Угода розрахована на 10 років.

Департамент, своєю чергою, у 2010 році уклав договір суборенди землі із підприємцем Романом Патлашинським.

Відповідно до цього договору суборенди, який діяв до 18 лютого 2015 року, надавалася ділянка площею 284 квадратних метрів для реконструкції міської вбиральні із влаштуванням виставкової зали та кафетерію.

В умовах договору суборенди землі зазначалося, що орендодавець мав право достроково розірвати договір суборенди на земельну ділянку у разі використання не за призначенням або ж простроченням оплати більше як протягом трьох місяців.

Окрім цього, у лютому 2013 року відділ управління майном міської комунальної власності на основі рішення виконкому міської ради уклав угоду з Романом Патлашинським про оренду нежитлових приміщень, що розміщені на згадуваній землі.

Термін договору закінчується 31 січня 2016 року. Вартість майна тоді оцінили в 92 тисячі гривень. Зазначена орендна плата в розмірі 307, 28 гривень. Призначення приміщення – для розміщення громадської вбиральні.

Слово – закон

У графі «Зобов’язання» вказано, що орендар зобов’язувався забезпечити роботу громадської вбиральні із 1 червня 2013 року, утримувати приміщення в хорошому стані та проводити ремонти. Тобто протягом усього цього часу аж до 31 січня 2016 року орендар зобов’язувався забезпечити роботу громадського туалету, втім, як видно за фактом, цього не робив.

Разом із тим, згідно із умовами цієї угоди, договір підлягає достроковому розірванню, якщо приміщення використовується не у відповідності до умов, або ж не використовується протягом трьох місяців чи орендар навмисне або з необережності погіршує його стан.

Тобто міська рада, будучи якісним управителем комунального майна, має достатньо підстав розірвати угоду, яку не виконують. Утім цього не робить.



Одна із ймовірних причин, чому Патлашинський не виконує умови договору, – відсутність погодження на реконструкцію приміщення в тому вигляді, в якому він це хоче робити. Тобто надбудові кафе.

Зі слів депутата міської ради Богдана Шиби, подібний проект, а саме влаштування тут кафе із туа­летом намагаються зробити ще з 2006 року. Одначе така ініціатива не знаходить підтримки в містобудівнивної ради, бо така надбудова матиме негармонійний вигляд у центрі міста, яке має певні архітектурні стандарти та рамки.

Скільки ще триватиме безгосподарність у центрі Луцька – сказати важко. Адже цілком імовірно, що підприємець знову намагатиметься продовжити договори оренди як землі, так і приміщення. Адже кафе у центрі міста, нехай і з прив’язкою – громадська вбиральня, досить ласий шматок.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
ж Показати IP 5 Вересня 2015 13:44
як нема? а ЦУМ?
911 Показати IP 5 Вересня 2015 14:18
яка влада така і вбиральня- все зеркально відповідно до керівничтва. . Гнати тих комсосмольців що йдуть знову на вибори-ось основне гасло. осподаря кажуть потрібно подивитися на його вбиральнью -а дальше висновків і не потрібно робити. Така правда.
Анонім Показати IP 5 Вересня 2015 14:29
В соборі,є вбиральня.
Петрык Показати IP 5 Вересня 2015 14:41
А где оправляются валютчики?
Patrik до Петрык Показати IP 5 Вересня 2015 16:45
Як де? У всiм вiдомiй установi, що навпорти ЦУМу по вул. Винниченка.
536 Показати IP 5 Вересня 2015 14:54
Рішення про надання такого дозволу підписав Шиба.Романюк -договір оренди з Патлашинським.І один ,і другий вчинили корупційні дії.
Луцьк Показати IP 5 Вересня 2015 15:18
в штани ... або памперси при виході з квартир і дорослим і малим
Луцьк-2 Показати IP 5 Вересня 2015 16:00
...ше мона зкористатися прищепками для білизни
О ! Показати IP 5 Вересня 2015 16:11
Таня,знайди відповідь на запитання ,хто такий Патлашинський і все стане зрозуміло .
Микола Показати IP 5 Вересня 2015 16:31
Шиба кроїть із себе незайману - "...намагаються зробити ".Рішення він підписав .Сама свиня пліт дере ... .З понеділка полізе на трибуну перед виборами - заставимо відповісти .
Андрій до Микола Показати IP 5 Вересня 2015 18:59
То не миколка романюк строїть з себе передвиборчу "незайманку"? Скільки років займаючи місце шиби - не розірвав "шлюбну угоду" с Патлашинськім? А питання піднімається далеко НЕ перший раз! Це-ж яким треба розраховуватись "закритим натурпродуктом", щоб Романюк продовжував НЕвиконання договору? А туаалет є зовсім недалеко: в Романюковій "Буратіні", або щоб не переходити головної вулиці - в міськРаді....
Корінний лучанин до Андрій Показати IP 7 Вересня 2015 13:32
Дійсно, як це так не здогадались , що ТУАЛЕТ ЗНАХОДИТЬСЯ у МІСЬКІЙ РАДІ? Хороша підказка, треба лише всього- навсього вказівник поставити для туристів і лучан.
Олесь Показати IP 5 Вересня 2015 17:15
Зараз над старою вбиральньою побудують "виставковий зал"- аффтор Бідзіля.І буде Вам ЩАСТЯ. І кабак буде. І вбиральня "під кабаком". Це так "ПО ЛУЦЬКИ!"
вільний Показати IP 5 Вересня 2015 17:49
Для кого місто - для Романюка ( а перед тим Шиби) і його команди, чи для громади , тобто нас з вами, лучани? Виходить, що все- таки для Романюка. А йому вбиральня не потрібна. А туристи, яких влада закликає в Луцьк, нехай ходять в підворітні, собор і універмаг. Але чи багато туристів захоче такого сервісу по-луцьки? Влада міста, яка неспроможна фінансово утримувати вбиральню для мешканців міста, в принципі не може називатися владою громади.
Олесь до вільний Показати IP 5 Вересня 2015 18:58
Згідний! АЛЕ- вбиральНІ !!!! Не одну, не дві.... Це- власне- тест на загальну культуру....У Туманному Альбіоні, У Лондоні, вночі піднімають сховані під землею додаткові кабіни- бари- кафе зачинені, а "по індійськи"- на вулиці, або по нашому "у корчах" англам не пре. А в нас на Все місто громадських, БЕЗКОШТОВНИХ-(бо громадські)- вбиралень скільки? Біля Батьківщини - засипали, тепер капличку ліплять-(що символічно)!!!!- біля драмтеатру буде надбудова- (абсурдна по всім парамнтрам). , - біля "Сніжинки"- не працює....(?). І все-- Оце і є "весь туризм", по Луцьки. Тому Вільному- аплодисменти. Театр -0 з вішалки. Місто з вбиральні. До тесу на Європу - ми -(влада, депутати)- не готові.
Укроп Показати IP 5 Вересня 2015 19:09
міська влада непотріб із мером на чолі. тільки налити пику і пяними дтп робіти білЯ мерії. покидьки ласі до людських грошей.
ольга Показати IP 5 Вересня 2015 21:28
В нас що в центрі дефіцмт кафе, ресторанів??????Невже влада не може хоч раз забути за себе, розібратися з одним підприємцем і відкрити вбиральню?Де управління архітектури, міський голова? Кому потрібне те кафе на вбиральні??? Соромно слухати за ті оборутки міської влади
Анонім Показати IP 5 Вересня 2015 22:04
Зате маємо "Буратіно"
РеалІст Показати IP 6 Вересня 2015 00:07
Після Кривицього (на -жаль перебрав з прихватизацією) хіба були були в Славному граді- ЛУЦЬКУ мери?...Після Клімчука(на-жаль-прости мене,грішного,-покійників не судять)перебрав з януковичем) хіба були в Славній Волині губернатори?.....ВОЛИНЯНИ,ЛУЧАНИ-чи варті ми таких "госп*дарів"?,,,Як це банально не звучить,але зараз маємо реальний шанс обрати справжніх і ,давайте не дивитись на прапори, а на те,що зробив і може зробити кандидат,,,,,
лучанка Показати IP 6 Вересня 2015 10:14
В Універмазі вбиральня напрочуд чиста. Не думаю, що хтось ходитиме в підземелля. Хіба що пияки.
Корінний лучанин до лучанка Показати IP 7 Вересня 2015 11:39
Не ототожнюйте так званий "універмаг" із вбиральнею, навіть якщо вона там чиста. Чистота закладена в ціні товару.
теж лучанка до лучанка Показати IP 22 Грудня 2016 11:25
А нащо мені спеціально захотити в універмаг на третій поверх, якщо я зовсім в іншу сторону йшла , Га? Шо? Просто треба зробити реконструкцію. І не казати ідіть в Універмаг , ідіть в якесь кафе і діть на....
Корінний лучанин Показати IP 7 Вересня 2015 11:36
Відповіді на поставлена в заголовку питання НЕМАЄ!!! Треба , очевидно, в НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ дати запит нехай розберуться із цим питанням та і з цими "господарниками".
Анонім Показати IP 7 Вересня 2015 16:06
Та тому, що міській владі просто нас....ти на всіх лучан, за винятком товстосумів і родаків.
лучанка Показати IP 8 Вересня 2015 00:26
Щоб не було туалету у ценрі міста???? Абсурд!!!!! Підеш гуляти з дитиною в парк....а далі що...? і біжиш в той цум, бо більше немає куди- це так по-європейськи?! А наша влада своїми діями сама говорить за себе! - Облаштовують місця для вигулу собак(не виловлюючи зграй бездомних), бо ті культурні=) Невже неможна зробити нормальний платний туалет, хоча б один...! А можна і змінити маршрут замість ЦУМУ- в МІСЬКУ РАДУ!!! ганьба!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus