USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чорничний бум: скільки заробляють волиняни на ягодах

29 Червня 2016 08:47
Сотні людей щоденно ідуть в ліс по «чорну валюту Полісся». За день збирачі можуть заготувати від 10 до 20 кілограмів лікувальних ягід. Приймальники за кілограм дають всього 20-23 гривень, більше можна вторгувати, коли продавати на базарі, але для цього потрібно потратити півдня, - пише Волинська газета.

Та й не всі сільські люди мають можливість добратися до райцентру, тим паче до більших міст, тож змушені здавати ягоду на місцях. Хоч вважають таку ціну несправедливо низькою. Адже щоб зібрати кілограм ягід, потрібно і ягоді поклонитися, і комарів нагодувати. Все ж найспритніші, та ще й сім’ями, що практикують багато селян, на хороших ягідниках можуть за день заробити 400-600 і більше гривень. За сезон один збиральник може здати ягід на 5-6 тисяч чи й більше. Але для цього потрібна неабияка витримка і сили.

«Цьогоріч ягоди вродили дуже рясно, – кажуть жителі поліських сіл. – Щоправда, вони дрібніші, як зазвичай, але збирати їх приємно, бо зелені стебла так обліплені чорницями, що дух захоплює і очей не можна відвести».

Більшість збирачів користуються гребінками, що заборонено. Хоч дехто вважає, що заготівля без гребінок завдає більшої шкоди, адже збиральник робить велику кількість кроків, відтак і стоптує більше стебел. Екологи одначе дотримуються думки, що бірах травмує стебло, від чого ягідники хворіють, а бува і гинуть.

Лісівники також забороняють заготівлю чорниць будь-якими механічними чи ручними пристроями. Хоч для збирання пальчиками рук – обмежень нема. При цьому просять людей дотримуватись протипожежної безпеки, постійно стежать, аби збирачі належно вели себе у лісі – не розпалювали вогнищ, не смітили, дотримувались прийнятих правил заготівлі законними методами. Якщо натраплять на людей, що порушують протипожежні правила, смітять або ж збирають чорниці гребінкою, мають законне право оштрафувати порушників.

І хоч штраф за використання гребінки чи біраха невеличкий, всього 51 гривня, не варто нехтувати законом, адже лісоохоронці мають право за кожен зібраний гребінкою кілограм чорниць додатково нарахувати 177 гривень заподіяної лісовим угіддям шкоди. То ж людині, яка назбирала 20 кілограмів, відповідно це обійдеться у кругленьку суму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
луанка Показати IP 29 Червня 2016 09:39
А хто їх перевіряє на вміст радіації? А ніхто.А люди,як подуріли купують і жруть,як нічого не бачили. А полішуки бабло заробляють. А взяла і перевірила, то там повний жах. Купуйте собі на горе
Анонім до луанка Показати IP 29 Червня 2016 10:35
полякам і Литовцям чомусь радіація не заважае іх приймати і "травити" своіх громадян , а ви поміряйте радіацію і вміст шкідливих речовин в місті , там норма теж перевищуе , так щось не виізжають з відти, віднесіть овочі і фрукти куплені в супермаркеті в санстанцію і побачите наскільки чорниці екологічно чисті продукти в порівнянні з тим що купують люди щодня
55 до луанка Показати IP 29 Червня 2016 15:41
@перевірила, то там повний жах@ - "повний жах" можна назвати в бекерелях чи зівертах і співвіднести із СанПіН, тоді про щось можна говорити. А так - пустослів'я. Реально десь 97% волинських лісів вже давно не мають підвищених рівнів радіації. Трохи лишилось плямами на кількох болотах, там чорниці можуть бути й "заражені". Але то - дріб'язок від усього базару. І якщо є сумніви - йдемо з кульочком у ветлабораторію там же на ринку.
збиральник Лучанину Показати IP 29 Червня 2016 10:21
Що ти несеш? Тобі потрібно перевіритись на вміст радіації та обовязково в психіатра. Логічно вдумайтесь, що на сьогоднішній день може бути екологічно чистішим, ніж плоди з Волинського лісу.
007 до збиральник Лучанину Показати IP 29 Червня 2016 11:38
Молодець, підтримую!
лучанка Показати IP 29 Червня 2016 12:05
Ото збирайте і споживайте з Маневич чорниці . .А я ніколи не збираю ні грибів,ні чорниць у поліських лісах. Я працюю в цій сфері і сама перевіряю,так що не гони тут,якщо ти не знаєш і не маєш де перевірити.Ці полішуки взагалі не мають права її продавати без перевірки в лабораторіях.Але ми і не задумуємось запитати у них папірець про перевірку.Нам не дороге наше здоровя,то хто вам лікар.
Анонім до лучанка Показати IP 29 Червня 2016 12:24
ти краще розкажи для чого твоя структура потрібна взагалі в такому вигляді , коли в магазинах продають просрочені молочні продукти , перебивають дату строку придатності на мясній продукціі я вже не говорю про овочі та фрукти , всі сертифікати купуються тупо за гроші а тут він ягоди згадав , ще хочеш щоб ті люди приносили дань , а ще краще напиши про вилучену продукцію вашоі організаціі за останніх півроку , я щось ніде про таке не чув , хоча сам повертав у магазини прострочену прдукцію, ККД від вашоі фірми нуль а гроші йдуть державні , зараз почнуть торгувати кавунами , хоча іхня зрілість природним шляхом наступае в серпні , я побачу як ви фури будете вилучати
анонім до лучанки до лучанка Показати IP 29 Червня 2016 13:10
ти краще перевір свою голову а тоді будиш писати у сфері вона працюе ти зайди в любий супермаркет і там перевір і попроси у них папірець а якщо не дадуть то прийдеш на північний я там ягоди продаю то я тобі дам папірця .
анонім до лучанки до лучанка Показати IP 29 Червня 2016 13:14
прийдеш на північний ринок я там ягоди продаю дам тобі папіреь
Ната до лучанка Показати IP 29 Червня 2016 14:01
А ти не полішучка, чудо в пір"ях. Історію почитай, шалена.
юра Показати IP 29 Червня 2016 16:50
коментар було видалено
собака Показати IP 29 Червня 2016 19:15
гав-гав-гав... суцільна псарня.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus