USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Чи повернеться до Луцька вулиця Вірменська?

17 Квітня 2014 08:12
Голова Асоціації регіонального розвитку Петро Гоцалюк запропонував переіменувати вулицю Галшки Гулевичівни, що у Луцьку, на вулицю Вірменську.

Про це стало відомо під час зустрічі представників «Правого сектора» Волині, «Волинської Самооборони Майдану», «Автомайдану України», «Громадського сектора» Волині та представників національних меншин Волинської області у Товаристві польської культури імені Еви Фелінської сьогодні, 16 квітня.

Він зауважив, що через те, що у боротьбі за волю України на Майдані першим бійцем Небесної сотні був етнічний вірменин, було б непогано повернути справжню назву вулиці – Вірменська.

Нагадаємо, молодий чоловік, якого першого застрелили на вулиці Грушевського під час наступу беркутівців на мітингувальників 22 січня, був вірменин Сергій Нігоян.

«Незалежно від крові, ця людина є патріотом України», - резюмував Петро Гоцалюк.

Довідково:

Вулиця Галшки Гулевичівни (Вірменська) — давня Вірменська вулиця Луцька, розташована в історико-культурному заповіднику Старий Луцьк. Починається від вулиці Данила Галицького та майдану Ринок, перетинає Караїмську і виходить до берега річки Стир. На ній розташована пам'ятка архітектуриВірменська церква. Зародилася в XIVXV століттях як головна вулиця вірменського кварталу, яка вела від Ринку до вірменського храму. Вулиця ж Вірменська входила до можливого третього кільця оборони середмістя.

У тому місці, де вулиця Вірменська з'єднувалася із майданом Ринок, стояла церква Покрови Пресвятої Богородиці. У 1637 році ця церква була відбудована заново, оскільки попередній храм згорів та був розібраний у 1625 році. У XVIII столітті вулиця занепадала разом із вірменською громадою Луцька. А вже за станом на 1789 рік вулиця була забудована будівлями шляхти невірменського походження. У 1845 році сталася велика пожежа міста, на якій постраждав давній вірменський храм. Згодом він був перетворений на військовий склад. На перетині вулиці із Боніфратською (тепер Караїмська) знаходився хлібний ринок. У 1916 році її перейменували на Хлібну. Саме на початку XX століття сформувалася сучасна забудова вулиці.

Під час Другої світової війни вулиці вернули назву Вірменська. У 1958 році її знову перейменували — тепер вона стала називатися іменем Мачтета. А через рік вулиця отримала нову назву — Паші Савельєвої. У 2007 році вулицю знову перейменовували. Хоча було звернення вірменської громади міста про повернення вулиці історичної назви], проте їй дали назву Галшки Гулевичівни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Лучанин Показати IP 17 Квітня 2014 08:27
Якщо під час війни піднімати такі теми, то скоро можна буде думати про відновлення вулиці Леніна
Анонім Показати IP 17 Квітня 2014 08:44
А ось. Вірменський президент підтримав анексію. .....
Олесь Показати IP 17 Квітня 2014 08:44
Головне питання сьогодення вирішили!!!!!. На часі. Молодець!
А Показати IP 17 Квітня 2014 08:52
А е вже Жидiвська вулиця? Бо це була головна рушiйна сила Майдану?
Львівянин до А Показати IP 17 Квітня 2014 10:42
А у нас є і класно, там завжди повно туристів,ресторан єврейський теж є...Львів файне місто
Лучанин Показати IP 17 Квітня 2014 10:37
Нормальна пропозиція, вірмени нормальні люди,я не проти
Оля Показати IP 17 Квітня 2014 10:39
Я підтримую дану ідею, адже це історична назва вулиці, що зробить місто більш цікавим для туристів.
Лучанин до Оля Показати IP 17 Квітня 2014 10:43
Краще паркани приберіть на дорогах у старому місті, а то ходити нема як
Здрастє Показати IP 17 Квітня 2014 10:55
Яка Вірменська?? Гоцалюк, проспись!!! Вірмени підтримали анексію Криму. Соромно за такі пропозиції
007 Показати IP 18 Квітня 2014 11:07
гоцалюк - невдаха, не знає, за що вхопитись, як прибитись. його всі починання закінчуються на рівні ідеї, бо далі треба рухати, робити, а це вже не він. тому дослухатись до нього варто дуууууужжжжеее помірковано і через призму доцільності.
Петро Гоцалюк до 007 Показати IP 25 Квітня 2014 23:46
1.Про невдах- у кожного своі цінності та критерії, у нас вони явно різні. 2.Проектів багато реалізованих, якщо ви 007 то мали би знати.Наприклад я ініціював у Луцьку збір підписів за підписання угоди з ЕС у Липні 2013 коли всі політики ніби були якось підозріло за, але инасправді дехто проти, зібрали багато, ви маєте знати,у серпні бордова кампанія була, виступи на ТВ,ініціював відповідні рішення у Луцькій МР(звернення до міст-партнерів) та обласноі громадськоі ради,у листопаді був у Вільнюсі, там були заходи теж на підтримку підписання декларації... ну результат ви знаете. політичну частину підписали, працюемо далі) чого і вам бажаю 3.Якщо після загибелі Сергія Нігояна (вірменина по крові, украінського патріота) вам треба ще щось аргументувати по вулиці вірменській (назву якоі до речі змінили комуністи на П Савельеву, а потім почали не довго думаючи далі переіменовувати) то ви явно не 007 Р.S.Сергій Нігоян доніс до мене справжній зміст віршів Шевченка (Кавказ),я іх просто зрозумів,чого і вам бажаю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus