USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи справді в домівки волинян постачають розбавлений газ

15 Лютого 2017 22:33
Чи підтверджуються припущення споживачів про те, що газ, який отримують в свої домівки волиняни, розбавлений іншими речовинами і має нижчу від стандартів якість, пояснили фахівці.

Про це йшлося під час прес-туру до газорозподільчої станції Ковель та лабораторії Укртрансгазу 15 лютого.

Від споживачів на Волині надходять скарги на те, що газ у помешканнях начебто має нижчу якість, ніж раніше, має інший колір полум’я та гірші теплові властивості: чи можливо домішувати у склад природного газу негорючі або дешевші речовини, пояснили працівники ПАТ «Волиньгаз» та ДП «Укртрансгаз».

Начальник управління експлуатації, головний інженер ПАТ «Волиньгаз» Андрій Цибульський розповів, що полум’я різного кольору, на яке іноді нарікають споживачі, припускаючи, що отримують розведений газ, може виникати з низки причин. Наприклад, це конструкція обладнання, обслуговування обладнання (страви чи рідини можуть засмітити інжектор), а червоний чи жовтий колір газу може бути викликаний некоректним змішуванням повітря з природним газом (якщо воно більше чи менше норми, змінюватиметься колір полум’я). Також повинна бути приточна вентиляція, що забезпечує необхідний об’єм газу для горіння.


Щодо можливості змішування природного газу з іншими газами, він зауважив, що розбавлення киснем понад норму може призвести до вибуху, а якщо частка азоту становитиме понад 7%, може відбутися відрив полум’я від конфорки у споживача, що теж може призвести до нещасного випадку – на такий ризик, звісно, не пішло б жодне підприємство, яке постачає газ.

В системі магістральних газопроводів виключена будь-яка можливість змішування природного газу з будь-якими іншими газами для зниження його якості, запевняє головний інженер Волинського управління магістральних газопроводів Вадим Шавлай. З його слів, деякі політики спекулюють на чутках про домішки у газі. Так, висувають декілька гіпотез про те, як можна розбавити газ, який подають споживачам – начебто, до газу додають кисень, інертні гази чи вуглекислий газ. Фахівець відзначив, що газовики не зацікавлені змішувати природний газ з киснем. Газ сам по собі не горить та не вибухає, горіти він може лише тоді, коли є суміш з повітрям. Вибухає він у разі, якщо становить 5-15% від суміші з повітрям, тому, якщо гіпотетично закачати у газопровід повітря, це означатиме, що у газопровід запомпували бомбу. Отже, такий варіант виключений.

Також є думка, що підмішують інертний газ або негорючий газ. Цей варіант теж неможливий, оскільки ціна інертного газу настільки велика, що для того, щоб заповнити труби магістральних газопроводів ним, забезпечивши тиск до 40 кілограмів на сантиметр квадратний, знадобилася б неймовірно велика кількість інертного газу. Окрім цього, такі гази виявили б під час регулярних аналізів. Також кажуть про додавання азоту чи вуглекислого газу, продуктів згорання повітря, але продукти згорання виникають внаслідок горіння, тож вуглекислий газ потрібно звідкись отримати. Тиск у магістральних газопроводах дуже високий (20 кілограмів на сантиметр квадратний на вході в ГРС), майже в тисячу разів вищий, ніж у газових плитах споживачів, тобто для домішування газів потрібно було б встановити якусь додаткову компресорну станцію з 2-3 ступенями компресування. До того ж, на великих ГРС відбувається постійний контроль хімічних властивостей газу.

На Волині планують встановити 4 потокових хроматографи (прилади, що вимірюватимуть якість газу на ГРС). На ГРС не потрібно буде приїздити працівникам хімлабораторії. «Укртрансгаз» закуповує ці пристрої, які щопівгодини визначатимуть якість газу. Їх планують встановити у Ковелі, Нововолинську, Володимирі-Волинському та Луцьку.

До слова, ГРС Ковель подає природний газ у населені пункти Ковельського та частини Старовижівського району. Завданням ГРС є пониження тиску газу та подача його в мережі ковельського УГГ. Тиск у зимовий період становить 3 кілограми на сантиметр квадратний. Продуктивність ГРС становить 70 тисяч метрів кубічних на годину, але фактично вона працює на 8% продуктивності, оскільки споживання газу знижується. Так, протягом останнього місяця споживачам подали 200 мільйонів метрів кубічних газу.

Волинське управління обслуговує 1600 кілометрів магістральних газопроводів, зокрема газопроводу Івацевичі-Долина (2-га і 3-я нитки, діаметром 1200 міліметрів, продуктивністю 14 мільйонів метрів кубічних), Дашава-Мінськ (діаметром 800 міліметрів), Турійськ-Рівне (діаметром 700 міліметрів) та дві нитки газопроводу Кам’янка-Бузька-Рівне (діаметром 700 міліметрів). Споживачі Волині беруть газ з різних систем. Наприклад, Ковельська ГРС отримує газ від другої та третьої ниток магістрального газопроводу Івацевичі-Долина. На цій трубі, зі слів головного інженера, розташовані майже всі ГРС області окрім ГРС Берестечко та ГРС Луцьк (які розташовані на двох нитках газопроводу Кам’янка-Бузька-Рівне) та шести ГРС, які розташовані на газопроводі Дашава-Мінськ. В різних ГРС можуть бути різні показники складу газу, тому щотижня здійснюють проби в чотирьох точках (Луцьк, Берестечко, Ковель та ГРС на газопроводі Дашава-Мінськ).

Своєю чергою, працівниця лабораторії ПАТ «Укртрансгаз», хімік 2-ї категорії Марія Горобець, де, зокрема, дослідили пробу газу з ГРС Ковель, підтвердивши відповідність газу стандартам, запевнила, що впродовж десятиліть роботи жодного разу не зафіксувала калорійності газу, нижчою від рівня, визначеного ГОСТом. Так, відповідно до ГОСТу 5542-87, нижча теплота згоряння природного газу повинна становити не менше 7600 кілокалорій на метр кубічний. Показники, які отримують у лабораторії, досліджуючи проби газу, який отримують волинські споживачі, становлять завжди не менше 8000 кілокалорій на метр кубічний. Вона підтвердила, що домішувати інертні гази чи щось інше до природного газу під високим тиском було б небезпечно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 59
? Показати IP 15 Лютого 2017 22:50
Много написали писанины но не вспомнили о ТЕПЛОТВОРНОСТИ газа,т.е способности газа выделять тепло при сгорании...а она очень даже меняется ,даже в течении суток.
лучанка до ? Показати IP 16 Лютого 2017 07:06
Згідна, особливо під ранок!!
Анонім до лучанка Показати IP 16 Лютого 2017 08:20
менше пити треба
не Андрій до лучанка Показати IP 16 Лютого 2017 08:51
Теплотворність газу може зменшуватись не лише від його "розбавлення" а й від місця (родовищ) видобування. Іншими словами в трубу можуть пустити дешевший газ, з малою теплотворною здатністтю, який видобувається допустим на Закарпатті, він дешевший за рахунок низького вмісту метану в ньому
777 Показати IP 15 Лютого 2017 22:51
Брешуть, собаки - я сам бачив, як волиньгазівська машина супроводжувала фуру-термос з рідким азотом (як у фільмі "Термінатор-2"). Навіщо "газу" азот?
- до 777 Показати IP 16 Лютого 2017 00:02
подівіться ціну газу і ціну азоту азот в 2 раза дорощий вони просто зменьшують тиск хай піднімуть в 2 раза і буде все добре ми купляемо на магістральному 20атм а нам додому іде 0,8атм алеж ми платимо як на магістральному
777 до - Показати IP 16 Лютого 2017 01:13
7 грн за літр рідкого газу дорожче за 7 грн за куб випаруваного газу - прикольна у Вас арифметика
- до 777 Показати IP 16 Лютого 2017 14:52
ой за 1л 12гр аз нього вийде 5 кум м випаруваного.и помаленьку нам додому іде.то ви нормальний тиск зробить .купить помощьніше компресори
проходив поруч до - Показати IP 16 Лютого 2017 16:52
таке враження, що тут висловлюють думки люди не просто необізнані з вуглеводнями а просто "неучи" (не підібрав толерантного слова). Я так розумію що Ви думаєте що в трубопроводі до Вашого будинку підходить ЗНГ? бо як інакше пояснити "за 1л 12гр аз нього вийде 5 кум м випаруваного", чи вважаєте що СПГ підводять до критичних Т та Р щоб транспортувати в зрідженому вигляді? Маю до Вас прохання - передтим як давати свій коментар то хочаб пролистайте хімію та фізику за 7-8 класи. На рахунок 1л газу за 12 грн - це ЗНГ, 1л. цього газу має вагу 0,55кг і при випаровуванні становить 0,225 м3. На майбутнє - шановний 777 не ганьбіть себе надалі Вашим невіглавством і обдумуйте кожне ваше слово - це не болить!!!!!!!!!!! Звісно в статті не сказано про деякі властивості СПГ які вкрай важливі для нас як споживачів, і це особисто мене трохи засмутило, але сам факт проробленої роботи показав, особисто для мене, зміни в ставленні ЗМІ і людей до проблем що торкаються кожного.
хімік до проходив поруч Показати IP 16 Лютого 2017 17:14
щось ви фізику з хімією погано вчили. 1 л рідкого метану за нормальних умов буде займати обєм 777 літрів або 0,777 м куб.
777 до проходив поруч Показати IP 16 Лютого 2017 18:42
З фізикою та хімією в мене все нормально, як, зрештою, і з розумінням того, в сучасній Україні шахрайство перейшло просто в ранг релігії - не надуриш - не прожевеш. І чим більші в тебе можливості, тим більше шахрайство. Так що ганьблюсь не я - я якраз ВИ, відсоюючи інтереси монополіста, при тому самі в його структурі являєтесь лише гвинтиком.
АС до - Показати IP 16 Лютого 2017 07:29
Звісно азот в трубу пхають це вам любий вчитель хіміі скаже і нічого він не стоіть а люди ці брешуть бо робити хочуть на кухні інше розказують
Ціна азоту до АС Показати IP 16 Лютого 2017 12:47
Покажіть де можна взяти азот задарма. Для прикладу візьмемо найперше посилання: http://kriotehgaz.com.ua/page/price.html. Балон газоподібного азоту 40л. при тиску 160 атм. коштує 120грн. При приведенні до стандартних умов, за якими визначається обєм газу (діючий ГОСТ 2939-63 температура 20 градусів, тиск 760 мм рт. ст.) балон вміщує приблизно 6,4 м. куб азоту, ціна 1 м. куб. азоту складає 120/6,4=18,75 грн. Порівняйте з ціною газу.
ЛАПШИСТИ до Ціна азоту Показати IP 16 Лютого 2017 13:51
технічний азот одержують дешевшими способами - адсорбційним і мембранним. вартість такого азоту - копійки
4 до ЛАПШИСТИ Показати IP 17 Лютого 2017 12:54
а то який азот? нанотехнологічний чи шо ?
Мія до 777 Показати IP 16 Лютого 2017 08:08
а як НЛО прилітало ти не бачив?))
777 до Мія Показати IP 16 Лютого 2017 10:41
Неадекватний Лоховський Облік газу - ти це мала на увазі ?
Анонім Показати IP 15 Лютого 2017 23:07
Цікаво, а чому тоді при таких самих умовах споживання (температура на котлі, кількість радіаторів) газу йде набагато більше?
69 Показати IP 15 Лютого 2017 23:36
Воно звичайно слова красиві, грамотні. Але в дійсності якось не того.
ЛАПШИСТИ Показати IP 15 Лютого 2017 23:46
це все називається понтами. 1. привезти на аналіз в Ковель можна будь-яку пробу, яка не відповідає реальному складу. 2. хто калібрував хроматограф по всіх компонентах, які так бравурно демонструються в результатах аналізів ? датчики ПРД – D-2-220 Valco , ПРД – D-2-I-220 Valco не є селективними до гомологів метану і використовуються з газом-носієм гелієм (інших датчиків для вуглеводнів немає). 3. використання технічного водню як газу-носія (балон стоїть за хроматографом) призводить до значних похибок. використовують лише електролізний водень чистотою не менше 99,99% . http://has.ru/downloads/hromotografs_hromos.pdf
777 до ЛАПШИСТИ Показати IP 16 Лютого 2017 00:02
Як Ви дивитесь на пропозицію влаштувати "Волиньгазу" Варфоломієвську профілактику?
Анонім до 777 Показати IP 16 Лютого 2017 12:05
розпочинати треба з банкової
Лапшистам до ЛАПШИСТИ Показати IP 16 Лютого 2017 16:06
За хроматографом стоїть балон з гелієм, балони з воднем згідно НПАОП 0.00-1.07-94 фарбуються у темно-зелений колір
Анонім до Лапшистам Показати IP 16 Лютого 2017 17:04
балон стоїть червоний, а балони з гелієм - коричневі . червоні балони - з горючими газами, до яких відноситься водень. у будь-якому випадку - газ-носій не той
Полішук Показати IP 15 Лютого 2017 23:59
Брехня повна на 100%, ми поставили котел 10 років тому в будинок, обслуговую котел перед кожним сезоном ,звісно провожу чистку форсунок і теплообміників, но скажу відверто до цієї влади *идів газ був супер, для прикладу, останіх три рокі терморегулятор на котлові ставлю майже в два рази більше як до влади *идів.
Слава до Полішук Показати IP 16 Лютого 2017 09:10
А за ці роки теплоізоляція будинку не постаріла? Чи це вировництво фірми "Маклауд"?
Lutsk до Слава Показати IP 16 Лютого 2017 10:45
В Польщі кастрюля з водою закипає за лічені хвилини, треба робити все швидко ,або камфорку ставити на мінімум .Той самий об"єм води у тій же кастрюлі доходить до кипіння у нас хвилин 12. То це про що говорить???
Володимир до Lutsk Показати IP 16 Лютого 2017 14:35
Схожий експеримент проводили в Росії та в Україні. Ставили на плиту однакові за об'ємом чайники і засікали час за який закипить вода, так в нас вода майже в два рази довше грілась??? так що хай не пудрять людям голови розводять вони і газ і людей
С п Показати IP 16 Лютого 2017 00:07
Як в казці; сам газ подаю сам же і перевіряю....
user до С п Показати IP 16 Лютого 2017 10:56
як і волиньгаз самі лічильники ставлять самі повіряють а якщо їм лічильник не сподобався то купляй за свої гроші...
0004 до user Показати IP 16 Лютого 2017 16:22
А ще лічильники спеціально плутають: ті, що мають стояти на вулиці-ставлять в приміщенні і навпаки. Тоді лічильник показує більше споживання. А безкоштовні лічильники ставляться приватними фірмочками за відкати. Недаремно поліція в міськгазі шмон робила.
Няня Показати IP 16 Лютого 2017 09:07
Всі споживачі помітили, що якість газу погіршилась і споживання його збільшилось врази (порівнюючи з минулими роками), чайник за 15 хв. не може закипіти!!! А Волиньгаз каже що в них супер газ, а споживачі дурні все видумують і наклепи зводять!
інж Показати IP 16 Лютого 2017 09:23
Чому ця банда Газмяс не виконує Закон України і не встановлює своїм коштом газові лічильники в помешканнях українців? З А К О Н У К Р А Ї Н И Про забезпечення комерційного обліку природного газу Стаття 6. Обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території 1. Суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані: 1) забезпечити встановлення лічильників газу: а) для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується: комплексно, у тому числі для опалення, - до 1 січня 2012 року; для підігріву води та приготування їжі - до 1 січня 2016 року; тільки для приготування їжі - до 1 січня 2018 року.
Victor Показати IP 16 Лютого 2017 09:41
Специально вглядывался в фотку с паспортом. Кажется там есть теплота сгорания.
Анонім до Victor Показати IP 16 Лютого 2017 12:07
а в них є обладнання для вимірювання теплоти згоряння ?
Віктору до Victor Показати IP 16 Лютого 2017 12:56
Так, дійсно там є значення теплоти згорання. Крім того всі дані є на офіційному сайті ПАТ "Укртрансзаг" (включаючи дані за минулі періоди) http://utg.ua/utg/business-info/yakst-gazu.html
Мія Показати IP 16 Лютого 2017 10:14
якби той газ коштував як кілька років тому копійки, то всім він був би супер-пупер-мега якісним. І всі ці розмови, що він не такий і горить не так, можна зрозуміти - це швидше психологічний фактор. запитайте у незалежного хіміка який орієнтується в темі, якщо не вірите газовим компаніям - він чітко розкаже і про калорійність і про реальну можливість додавати до природного газу азот чи кисень. Це справді бредові домисли.
хімік до Мія Показати IP 16 Лютого 2017 12:14
така можливість є, тому що ті ж азот і повітря використовують для прокачування свердловин https://injzashita.com/osvoeennya-naftovix-sverdlovin.html
Мія до хімік Показати IP 16 Лютого 2017 15:06
ти не хімік, а неук.
спєцу до Мія Показати IP 16 Лютого 2017 17:06
триндіти - не мішки носити. по суті щось скажеш, чи так лиш би пукнути ?
для Лапшиста Показати IP 16 Лютого 2017 10:18
Проба опломбовувалась номерними пломбами під пильними об'єктивами камер. Весь процес аналізу проводився також перед журналістами. Достовірність що аналізувався відібраний газ - 100%. Що до хроматографа, то все до банальності просто. В Укрметртестстандарті купується зразковий газ з паспортом по кожній компоненті. Проводиться аналіз цього газу і звіряються результати з паспортом. Далі цей газ використовується як калібрувальний. І щоденно проводиться калібрування.
ЛАПШИСТИ до для Лапшиста Показати IP 16 Лютого 2017 12:18
журналісти в тому розбираються як баран на біблії. лапшу про щоденну калібровку по 10-15 компонентах розкажіть комусь іншому. вона займає щонайменше 4-5 годин. а що скажете стосовно невідповідного носія ?
ЛАПШИСТИ до для Лапшиста Показати IP 16 Лютого 2017 12:20
ви проводите аналіз еталонного газу ?!!!!!!!!!!! не смішіть мої тапки . ЯК !???????? НА ЧОМУ ?!!!!!!!!!!!!!!!!
Льоня Показати IP 16 Лютого 2017 10:46
В нас на вулиці працівник волиньгаза продає калачи і счотчики виключає. Сто боксів з хати за сізон . Всі доводьні. Микола молодець.
Сусід на львівській до Льоня Показати IP 16 Лютого 2017 12:36
А мій сусід з волиньгазу взагалі лічильник собі зняв і на холодильник поставив, а на трубу калача повісив. В хату нікого не пускає, показники по телефону (2 куба!) дає. Вадім молодець!
для 777 щодо фур-тер Показати IP 16 Лютого 2017 10:56
В протоколах аналізу газу вказується вміст азоту і перевіряється на відповідність нормам. Результати публікуються. Результати - азот не добавляється. В повітрі на 78% азоту. Отже, повітря також не добавляється. Сухо - але факти. Проти них не попреш :)
Діма до для 777 щодо фур-тер Показати IP 16 Лютого 2017 12:19
Ви, волиньгазівці, такі зарозумілі та пихаті тому що у ваших руках монополія. Якщо ж вас перевести в режим реальної конкуренції - ви обхезаєтесь в перший же місяць. Клієнт обере якіснішого, або дешевшого постачальника. Ви ж не потрапляєте в жодну з цих категорій. Ще й шахраюєте з показами лічильників. Ви - повний совдепівський відстій.
Анонім до для 777 щодо фур-тер Показати IP 16 Лютого 2017 12:22
БЕЛІБЕРДА !!!!!!!!! подібне до савєцького лозунгу :"политика партия верна потому что она правильная"
до С п Показати IP 16 Лютого 2017 11:46
"Як в казці; сам газ подаю сам же і перевіряю...." Укртрансгаз газ ТРАНСПОРТУЄ!
777 Показати IP 16 Лютого 2017 12:04
Я на паркані теж можу написати "золото", але все-одно це - паркан. Ви, газівники, самі винні, що люди вас ненавидять. Мало того, що вартість газу захмарна, то ще й на об"ємах дурять. Ніхто вам добра не бажає
Анонім до 777 Показати IP 16 Лютого 2017 12:24
кожному воздастся по ділах його
Газівник до 777 до 777 Показати IP 18 Лютого 2017 07:18
Газівник - це професія! Ви образили професію, як то могли образити вчителя чи шахтаря! В чому винен Газівник? В тарифах? В якості газу, чи приладах і об'єктах, які він, до речі, обслуговує? Ви не бажаєте йому добра? Яка ваша професія тріблсімка? Хоча судячи по вАШИМ постам я здогадуюсь... СМІТНИКОВИПЛЬОВУВАЧ!
до 777 Показати IP 16 Лютого 2017 12:35
Для того і проводилась ця процедура, щоб зрозуміти і переконатись, що "золото" то "золото", а "паркан" то паркан. А щодо людей - ми також ті самі, звичайні, люди, і так само платимо за газ. І хочемо платити менше. І болюче питання ціноутворення - не до технічних працівників.
777 до до 777 Показати IP 16 Лютого 2017 13:26
Ви ЛЮДИ в маршрутці, на вулиці, в магазині - тощо. А на роботі - ви складова системи. І ця система вас влаштовує. Тому, sorry, маєте до себе відповідне відношення
ЛАПШИСТИ до до 777 Показати IP 16 Лютого 2017 13:53
проводиться імітація процедури
... Показати IP 16 Лютого 2017 14:26
виправдовуватися і пояснювати нема змісту... це Україна!!!... в нас всі на всьому розуміються і вміють вчити один одного... )))
Анонім до ... Показати IP 16 Лютого 2017 16:46
не змісту, а сенсу.. як нема що сказати , то краще помовчи
Газівник до 777 Показати IP 18 Лютого 2017 11:08
Для тих хто репитує: "а от при Брежнєві чайник закипав за секунду, і то завдяки партії і уряду, а зараз можна ставити на ніч, щоб на ранок закипіло і кави попити". Зробіть самі для себе, а плита ще і віддячить потім, елементарні речі. Прочистіть інжектори (чи ви думаєте, що за вас це зроблять фікисики?), налагодьте полум'я. Візьміть в руки таймер і відслідкуйте, як було і як стало. https://youtu.be/jLUApjebryM Не зайвим буде і встановлення у ваших пластикових вікнах, хоча-б в кухні, встановити дихальні клапани. Повітряобмін має бути там! Ютюб Вам в допомогу....
Анонім до Газівник до 777 Показати IP 19 Лютого 2017 21:48
якщо газ неякісний, то це все допоможе як мертвому кадило

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus