USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи стане 11 липня Днем пам'яті жертв волинського злочину

10 Липня 2013 17:35
Депутатам Сейму Республіки Польща не вдалося досягти консенсусу щодо спільного тексту резолюції, яку можна було б прийняти символічно, шляхом акламації - методом прийняття або відхилення рішень без голосування, зазвичай оплесками, - інформує Польське радіо.

Засідання відбулося сьогодні, 10-ого липня.

Спір стосується встановлення дня 11-го липня Днем пам’яті жертв волинського злочину та використання терміну «геноцид».

Так, 11-ого липня 1943-ого року українці атакували близько 100 польських селищ і убили кількадесят тисяч поляків. Як відплата, у 1943-44 роки поляки вбили кільканадцять тисяч українців.
Союз лівих демократів хоче, щоб у сеймовій ухвалі волинський злочин назвати геноцидом. На погляд голови СЛД Лєшека Міллєра, застосування терміну «ознаки геноциду» - це завуалювання історії.

Міллєр додав, що Союз лівих демократів виступатиме проти встановлення 11-го липня Днем пам’яті волинського злочину.

«Ми не вважаємо це доречним, оскільки немає дня пам’яті жертв сталінізму чи жертв гітлеризму, тим більше титул цієї резолюції не відповідає дійсності», – заявив Лєшек Міллєр.

Голосування над проектом резолюції заплановано на п’ятницю 12-те липня.

Нагадуємо, Волинська трагедія – це масові вбивства поляків, здійснені протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на території колишнього Волинського воєводства, а також Львівщини, Тернопільщини і Станіславщини міжвоєнної Польщі. Ці події переважна частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських – обопільним конфліктом або війною. За підрахунками польських дослідників, під час цієї трагедії загинуло понад 100 тисяч поляків, до 15 тисяч українців, а також представники інших національностей. У 2009 році польський Сейм визнав вбивства на Волині трагедією, що мала «характер етнічної чистки» та «ознаки геноциду». У резолюції, прийнятій 20 червня 2013 року, польський Сенат вжив окреслення «етнічна чистка, що мала ознаки геноциду».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus