USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Чим подивували волинські аграрії польських та білоруських колег

30 Червня 2015 09:45
Нас приведе в Європу… їхня капуста, картопля, морква, полуниця, невтомний ентузіазм і вміння виживати без державної підтримки. Днями волинські фермери приймали в гостях колег із Польщі та Білорусі. Проект співпраці передбачає не просто обмін досвідом, а й пошуки реальних партнерів для бізнесу, - інформує Волинська газета.

26 червня на Волині відбулася конференція проекту «Створення єдиної інформаційної бази фермерських господарств транскордонного об’єднання Єврорегіону «Буг». Два дні поспіль учасники проекту працювали в області: познайомилися із фермерським господарством «Аміла», що в Турійському районі, та провели конференцію, присвячену здобуткам та проблемами фермерів Волині, Люблінщини (Республіка Польща) і Берестейщини (Республіка Білорусь).

Євросоюз виділяє значні кошти на проекти, що передбачають транскордонну співпрацю сусідніх регіонів Польщі, України та Білорусі. Проект «Створення єдиної інформаційної бази фермерських господарств транскордонного об’єднання Єврорегіону «Буг» діє в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна на 2007-2013 роки. Локальним координатором його є директор комунальної установи Волинської облради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані.

Участь у відкритті конференції, що відбувалася на території санаторію «Лісова пісня» Шацького району, взяв старший експерт Представництва Спільного Технічного секретаріату у Львові Василь Хім’як, який наголосив: в рамках програми «Польща – Білорусь – Україна» здійснюється чимало проектів й існує справді велика конкуренція. Для участі у даному етапі із 307 проектів відібрали лише 21, а сума коштів, виділених на їх реалізацію, сягнула понад 174 мільйони євро.

До речі, на майбутній етап програми, що розпочнеться восени, заплановано 176 мільйонів євро. Тому Василь Хім’як запросив волинян до активної участі. Наголосив: ЄС фінансує проекти на 90%, 10% – дольова участь. Умова – вони мають бути двосторонніми або тристоронніми й спрямовуватися на розвиток співробітництва по різні боки кордонів трьох держав.

А, власне, зустріч фермерів у затишному куточку озерної Волині, засвідчила неабиякий інтерес до такого роду діяльності. Схоже, волинські аграрії охоче відірвалися від поля та сільськогосподарських клопотів, аби поспілкуватися із колегами з Польщі та Білорусі, подискутувати про шляхи розвитку фермерства та намітити варіанти подальшої співпраці без кордонів. В рамках проекту його учасники уже побували на польських фермерських господарства та білоруських, фінальна зустріч відбулася на Волині.

Дуже позитивно іноземці відгукувалися про побачене фермерське господарство «Аміла». Активно взяли участь в обговоренні проблем фермерства та презентації окремих господарств. Потужне товариство волинських фермерів у президії представляв заступник голови Асоціації фермерів Волинської області Руслан Хомич, який не один рік поспіль займається овочівництвом на території Рожищенського району.

Крім того, окремі аграрії презентували свої господарства. Засновник ФГ «Порицьке» Валентин Обштир розповів про те, як на Іваничівщині вирощують та виробляють екологічно чисту продукцію. Наразі це єдине на Волині підприємство, де втілюють гарну ідею виробництва органічної продукції. Своїми успіхами керівник господарства здивував присутніх поляків та білорусів.

Руслан Хомич, який хазяйнує у селі Краватка Рожищенського району, поділився досвідом овочівника. А також наголосив: волинські фермери ведуть активне громадське життя. Дехто з них нині воює на сході країни, захищаючи свою землю, дехто (як він зокрема, – авт.) займається волонтерською діяльністю і годує захисників у прямому сенсі.

Директор санаторію «Лісова пісня» Віктор Карпук розказав про незвичний напрямок роботи очолюваного ним закладу: санаторій взявся за вирощування лікарських трав та їх заготівлю. В установі є бригада медпрацівниць, які спеціалізуються на зборі лікарських трав. Наразі «Лісова пісня» здійснює заготівлю 35 різних трав й завойовує авторитет фітоздравниці.

Фермер Володимир Сільчук із села Яловацьк на Камінь-Каширщині привернув увагу присутніх своїми вуликами-спальниками, які встановив на власній пасіці, а також розказав про те, як взявся вирощувати на поліських землях лохину.

Олег Галасун із Чарукова Луцького району поділився досвідом організації фермерських ринків у Луцьку. Представник ФГ «Аміла» Анна Ковальчук зосередила увагу на новому проекті, який планують втілити в рамках господарства, щодо екологічного туризму.

Згодом про свої здобутки розказали фермери Польщі та Білорусі.

Фермери Берестейщини наголошували на державній підтримці їхнього бізнесу. Вони активно користуються пільговими кредитами в державних аграрних банках та беруть участь в різних програмах. На відміну від білорусів, польські аграрії хазяйнують самотужки. Фермерство в Польщі дуже розвинене. В одній гміні може бути більше тисячі «рольників». Дрібні виробники там об’єднуються в кооперативи. Активно підтримує фермерство в Польщі Євросоюз – через проекти.

Українські фермери наразі кажуть про відсутність державної підтримки і про те, що розвиваються скоріше всупереч реаліями, ніж завдяки чомусь. Зазначають, що навчилися виживати самотужки, єдине, що необхідне – доступний ресурс для розвитку. Тобто – кредити на придбання техніки та розвиток агросправи. Говорили й про проблеми чималої ланки одноосібників – аграріїв, які нині виробляють продукцію без засвідченого державою статусу.

Попри це волинські фермери не ставили собі за мету під час спілкування розчулити присутніх своїми наріканнями. Навпаки: наші господарі зуміли здивувати тим, як швидко реагують на потреби ринку й вирощують ту продукцію, за яку польські чи білоруські аграрії поки не беруться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus