USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Декомунізація на Волині: створюватимуть експертну раду

5 Травня 2016 15:21
Для завершення процесу декомунізації на теренах області голої ОДА рекомендують створити експертну раду, яка визначатиме художню цінність об’єктів, що підпадають під процес декомунізації.

Перший заступник голови облради Олександр Пирожик зауважив, що наразі рішення щодо об’єктів, які пов’язані із тоталітарним минулим, ухвалює голова облдержадміністрації.

Отже, з метою оптимізації прийняття рішень щодо об’єктів, які підпадають під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» голові ОДА рекомендують ухвалити розпорядження про перейменування скверів, бульварів, вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів чи інших об’єктів топоніміки населених пунктів, назви яких досі містять у собі символіку комуністичного тоталітарного режиму.


Окрім цього, пропонують ухвалити розпорядження про демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним із діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті.

Голові ОДА рекомендують утворити експертну раду з питань визначення художньої цінності та містобудівного значення об’єктів при Волинській обласній раді. До складу експертної ради пропонують включити: заступник голови облради Романа Карпюка (голова експертної ради), директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка (секретар експертної ради), представницю Інституту національної пам’яті у Волинській області Лесю Бондарук, головау Волинського крайового братства святого апостола Андрія Первозванного Андрія Бондарчука, голову Волинської обласної організації Національної спілки художників України Володимира Марчука, архітектора, художника, режисера Ярослава Мосейчука, директора будівельно-реставраційної фірми «Мала аркада» Ігоря Новосада, заслуженого діяча мистецтв України Василя Рижука, протоієрея, голову інформаційно-видавничого центру УПЦ КП Віталія Собка, заступника начальника управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Миколу Томчука, головного спеціаліста управління культури Волинської ОДА Петра Ходаня та доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ярослава Шабалу.

Члени комісії рекомендували підтримати проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Може досить? Показати IP 5 Травня 2016 15:28
Єдине, що хочеться висловити, це крилатий вислів Лаврова: "Д..., б...!"... Невже більшої проблеми немає? Невже не муляють вам, декомунізатори, жахливі, непідйомні, для українців комунальні таріфи, наприклад? Як вас всіх ще назвати, як не ... (ту-ту-ту) Бо нормальних слів просто не знаходиться!!!
дурнократ Показати IP 5 Травня 2016 15:41
Чого так мало? Я б додав ще осіб 50 щоб зберегти старі назви. Додайте ще по одному від кожної партії. А потім Гунчик як той добрий польський гайови, пшийджє і випе**олі вшисткіх з лясу, тобто прийме одноосібне рішення, як і належить по закону.
петро Показати IP 5 Травня 2016 15:42
А чому не включили до експертнои ради представникив ветеранських организаций.? Саме ветерани зацикавлени в об.ективному пидходи до виришення питання про перейменування.демонтаж памятникив. ПРиклад: знесення памятника Степану Бойку. Хоча КПЗУ жодним чином не пидпадаэ пид дию цього горезвисного закону. Ци диячи знесуть все- и Мемориал Слави в першу чергу.
зубошкір Показати IP 5 Травня 2016 15:44
О бляха-муха, вже Гунчик і Пирожика не слухає. Той. бідака, мусить створювати таку грізну експердну раду.
гілляка Показати IP 5 Травня 2016 16:09
усі попередні коментарі написані однією особою...
щотовод до гілляка Показати IP 5 Травня 2016 16:45
саша, ти помиляєшся, це мінусики виставлені однією особою, тому так рівномірно
манька Показати IP 5 Травня 2016 16:14
шо, комуняки, заістерили, так вам і треба, за усі злочини, що ви принесли на землю та Україну!
Пирожику Показати IP 5 Травня 2016 18:23
Якщо собаці нічого робити, то яйця лиже. Починай...
Клава Показати IP 5 Травня 2016 20:25
Хотілось би взнати в Пірожка в яку первинну организацію КПРС входив ПЕТРО 1? Позорники !!!
маньці Показати IP 6 Травня 2016 13:17
Ідіоти, які не здатні створити хоча б щось, крім гучного лепету. Скажіть ще дякую Радянській владі, що досі маєте що красти і вивозити за кордон.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus