USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Про вбивство в полоні українського кіборга знає мало не весь світ

23 Квітня 2015 18:44
Ми знаємо про цю війну більше, ніж хотіли б: вона щодня приходить з телевізора й комп'ютера. З нею прямим чином стикаються й ті, хто безпосередньо опинилися в зоні бойових дій, і ті, хто змушені були покинути свої домівки. Як шукали загиблого кіборга читайте в матеріалі Української правди.

Інформаційна й фізична зброя дали відчуття влади тим, хто були раніше, м'яко кажучи, поза соціальним бортом: тепер їх цитують, більше того, вони керують "республіками". Те, що їхні дії цілодобово висвітлюють псевдо-медіа, додає відчуття особливої значущості: вони – бійці війни у форматі реаліті-шоу.

Деякі діячі, такі, як Стрєлков і Бородай, свою місію вже виконали, повернулися до Москви, вдягли дорогі костюми й навіть читають лекції в університетах. Інші, як Захарченко, Моторола, Гіві, Москва поки грають роль у цій п'єсі.

Жахливій п'єсі, де щодня гинуть люди.

Останні два з половиною місяці були чи не найтяжчими для моєї родини. Війна підійшла зовсім упритул. З кінця січня ми шукали безвісти зниклого двоюрідного брата мого чоловіка.

Ігор Брановицький, рядовий, 90 окремий штурмовий батальйон, 95 аеромобільна бригада. Патріот України, майданівець, син військового-"афганця", боєць, у якого, крім армії, за плечима – досвід служби в складі українського миротворчого контингенту ООН в Анголі.

Тепер про його вбивство в полоні, в Донецьку, знає чи не увесь світ.

Третього квітня з ним, як раніше з героями Небесної Сотні, з якими він пліч-о-пліч стояв на Майдані минулого року, прощалися у Михайлівському соборі. З військовими почестями, поруч із бойовими друзями, загиблими в терміналі Донецька, Ігоря Брановицкого поховали на Берковецькому цвинтарі.



Коли почалися бойові дії на сході, він добровільно мобілізувався. І з кінця серпня 2014 року у складі 95-ї аеромобільної бригади проходив військові навчання під Житомиром. А вже у жовтні хлопців поступово почали перекидати на схід.

Востаннє на зв'язок зі своєю мамою, Ніною Костянтинівною, Ігор виходив 19 січня зранку.

Про те, що "навчання", у яких брав участь, насправді – бої за аеропорт, – він не говорив. Та вона здогадувалася: Костянтинівка, куди перекинули хлопців, знаходиться під Донецьком. У той час там було вже не просто гаряче: у новому терміналі пролунали перші вибухи, у результаті яких були частково зруйновані перекриття.

Тоді ж Юрій Бірюков повідомив, що всіх поранених евакуйовано з аеропорту, що своїх не кидають.

Уночі був густий туман, і всі, хто міг і хотів вийти, справді покинули термінал. Транспортабельних поранених забрали, але найважчі лишилися в аеропорту, а з ними – ще кілька чоловік, які вирішили залишатися там до останнього.

В Ігоря була можливість відійти. Але він прийняв інше рішення: у терміналі в тяжкому стані лишався його друг Женя "Бєня" Яцина, а також інші хлопці. Тому він, як і Анатолій Свирид, Юрій Сова і ще кілька вояків, лишилися з важкопораненими.

У ніч із 20 на 21 січня у них на руках померло четверо хлопців, серед них – і Яцина.

На ранок, не дочекавшись евакуації й зоставшись без зброї, сержант Свирид прийняв рішення вийти до противника на переговори щодо коридору для вивозу поранених. Пізніше, у день похорону Ігоря, він скаже, що розумів: якби лишилися в терміналі, той би став для них могилою невідомого солдата.

Саме тому, щоб урятувати життя пораненим, довелося здатися в полон. Але про все це ми дізналися згодом.



А 20 січня, пізно ввечері, від Наташі Дмітрієвої, волонтерки, яка тримала зв'язок із військовими, я дізналася, що з аеропорту Ігор Брановицький не вийшов, і тому вважається зниклим безвісти.

Я не знала, як переварити цю інформацію. Мій чоловік Дмитро, щоб знайти хоч якусь зачіпку, почав шукати брата, переглядаючи всі доступні фото й відео з терміналу, що їх у великій кількості викладали в мережу російські та сепаратистські медіа.

Треба сказати, усі ці матеріали - досить специфічні. Етика, повага до життя й смерті – здається, це те, що псевдо-журналістами до уваги не береться в принципі. Особливою цинічністю й натуралізмом відрізнялися матеріали Грема Філіпса, громадянина Великобританії, який відкрито співчуває сепаратистам і досі доволі часто викладає свої "репортажі".

Уночі 22 січня на очі трапилося відео, на якому Дмитро не тільки побачив, а й почув брата. Ігор стояв серед полонених, яких допитували на камеру:

– Имя, фамилия, откуда?

(...)

– Брановицкий Игорь Евгеньевич.

– Хорошо говоришь по-русски! Не стыдно?

Побите обличчя, весь у кіптяві, у закривавленому одязі, я його ледь упізнала. Але Дмитро одразу побачив брата: характерна, знайома з дитинства ямочка на підборідді:

– Брановицкий Игорь Евгеньевич...

Уже вдень це відео разом зі списком полонених із сайту сепаратистів перекочувало в українські медіа. Через те що Ігор спершу назвався нерозбірливо, у той список він потрапив як "Анавицкий Игорь Евгеньевич, 1976 г.р". Так більшість ЗМІ й перепостили, з помилкою, хоч на відео чітко чути ім'я й прізвище:



Я одразу ж зв'язалася із Дмітрієвою, щоб повідомити, що Ігор і ті решта, кого ми побачили на відео, – у полоні. Наташа внесла корективи в списки зниклих і почала шукати виходи, щоб якось допомогти хлопцям.

Тієї ночі, 22 січня, я писала повідомлення друзям-журналістам, а також знайомим, які мали досвід перебування в полоні, із проханням підказати, що робити й до кого звертатися. Варіантів було небагато: рекомендували зв'язатися з Рубаном, Тандитом або Ричковою.

Згодом ще знайшла складений родичами полонених список тих, хто можуть допомогти. Крім номерів телефонів, які в нас уже були, він включав у себе координати людей із Міноборони й священників.

Інформацію про Ігоря ми розіслали практично по всьому цьому списку, підписалися на всі групи у фейсбуці, які стосувалися пошуку зниклих і полонених. Також я продовжувала писати всім, чий досвід міг бути хоч чимось корисним.

Знайомий журналіст, який недовго був у полоні, підбадьорив: ми, принаймні, знаємо, де той, кого шукаємо. А раз у полоні – значить, живий і у відносній безпеці. Питання тільки в тому, коли буде обмін. Радив набратись терпіння.

Трохи пізніше Дмитро знайшов ще одне відео, де хлопців виводять з аеропорту. Відразу кинулося у вічі, що, на відміну від попереднього, але за хронологією пізнішого відео, Ігор виглядає порівняно нормально: можливо, має контузію, але слідів поранень на ньому не видно. Стало зрозуміло, що побої він отримав уже в полоні.

Без емоцій сприймати всі ті потоки відео, на яких полонених били, катували, морально й фізично принижували, фактично, у нас на очах, було непросто.

Але ми дивилися й далі: нам важливо було відтворити хронологію подій, щоб зрозуміти, де може знаходитися Ігор.



Згодом ми побачили марш полонених, допити полонених людиною з позивним "Москва", а також записані ним особисті звернення хлопців до влади із проханням обміняти їх. На жодному із цих відео Ігоря ми вже не бачили, хоча там були інші хлопці, разом з якими він потрапив у полон.

Мабуть, головне, заради чого ці матеріали викладалися в інтернет, полягало в тому, щоб показати легендарних "кіборгів", які так довго тримали аеропорт, приниженими – з пониклими головами вони просять їх обміняти, бо українська сторона нібито гальмує обмін.

І це теж - частина війни. Це був наступ на тих, хто вірить у силу духу українських воїнів.

Добре знаючи вдачу брата, Дмитро припустив, що навіть під тиском він би не пішов на жодне з тих моральних самопринижень, не знімався б, і точно не просив би його поміняти.

Найважчим на той момент було повідомити матері Ігоря, Ніні Костянтинівні, що її син – у полоні. Кілька днів ми займалися пошуками, не повідомляючи про те, що вже встигли дізнатися. Та коли на сторінці одного з телеканалів побачили скріншот із побитим обличчям Ігоря під новиною про полонених "кіборгів" – вирішили, що краще нехай вона дізнається від нас, ніж по телевізору.

Відтоді ми почали паралельні пошуки.


Ніна Костянтинівна задіяла всі можливі контакти, у тому числі й через "афганців", і ми постійно були на зв'язку. Звичайно ж, вона не могла сидіти, склавши руки, і навіть хотіла їхати до Донецька, бо дізналася, що декого із хлопців віддали батькам. Ми її зупинили, бо розуміли, що вона може стати ще одним заручником.

У таких ситуаціях люди використовують усі можливі шляхи. І цим користуються шахраї різного штибу.

Кілька разів надходила інформація від знайомих "через знайомих", що Брановицького нібито бачили то в Кіровському, то в іншому районі Донецька. Мета тих, хто дає подібну надію, проста: заробити гроші на чужому горі. Адже часто трапляється так, що, повіривши й не перевіривши інформацію, родичі віддають їм значні суми грошей за надію побачити близьку людину.

Ми продовжували пошуки.

Але жодної інформації про Ігоря не було. Він просто зник. Ніяких слідів. Ні в лікарнях, ні в моргах, ні в тих місцях, де утримували полонених військових.

Найважче було – чекати й розуміти, що від тебе особисто майже нічого не залежить. Дні тоді тягнулися дуже довго.

...Про те, що Ігоря вже немає серед живих, я дізналася наприкінці січня – після того, як деякі з полонених "кіборгів" отримали можливість зв'язатися з рідними по телефону.

Вірити в його загибель не хотілося, і ми, як могли, намагалися перевірити інформацію.



Ярослав Гавянець – один із тих, хто опинився серед свідків вбивства – з полону вийшов одним з перших. Він підтвердив, що особисто бачив, як Ігоря застрелили.

На початку лютого я почала спілкуватися з Миколою Золотаренком, представником "Патріота" – організації, яка займається обміном полоненими.

Він ще раз перевірив усі лікарні й морги в Донецьку: Ігоря не було ніде, ні серед живих, ні серед мертвих. Микола розповів, що "розстріли" холостими заради психологічного й морального тиску в полоні – це звична річ, тому припустив: можливо, так трапилося й з Ігорем.

Згодом я й справді побачила відео, які підтверджували слова Золотаренка: псевдорозстріли, моральні знущання, які нібито давали вибір – ти стріляєш у своїх, а ми тебе відпускаємо, а також спонукання до самогубств, звичайно ж, на камеру.

Про смерть сина Ніні Костянтинівні ми повідомили не відразу. Найважче було спілкуватися з нею, коли ми вже знали, що Ігоря немає в живих, – а вона ще ні.

Однак у той день, коли ми зважилися сказати їй страшну правду, вона випадково дізналася про все сама: почула уривок телефонної розмови молодшого сина з Альоною Шевчук, журналісткою СТБ, яка брала участь у звільненні Ярослава Гавянця з полону.

На той момент Ніна Костянтинівна вже внесла прізвище сина в списки зниклих у МО, написала заяви до міліції, СБУ, здала зразки ДНК.

Крім того, вийшла на зв'язок із Лілією Родіоновою, представницею ДНР, яка займається військовополоненими, зробила запит про долю Ігоря через Червоний Хрест, щодня дзвонила Тандиту, через підполковника-афганця зв'язувалася з Рубаном, зустрілася із представниками Української Гельсінської спілки... Рубан казав, що окремими полоненими не займається, а Тандит пропонував передзвонити пізніше.

На запит Червоного Хреста представники ДНР відповіли, що такого полоненого в них немає. Жодне звернення на той бік нової інформації не приносило. Пропонували звертатися до наших силових відомств, щоб саме вони робили офіційні запити про долю полоненого.

Очевидно, такі пропозиції надходять усім родичам полонених. Разом із тими відео, на яких полонені говорять про те, що їх нібито не хочуть обмінювати – вони є складовою інформаційної війни, кампанії на розгойдування ситуації всередині України.



Тим часом інформація про загибель Ігоря знаходила нові підтвердження: після обміну полоненими 21 лютого ще кілька безпосередніх свідків убивства повернулися з Донецька й також підтвердили, що Ігоря разом із ними піддали катуванням, а потім його вбили в них на очах.

Разом із Наталею Дмитрієвою ми зустрілися з Юрою Совою. Він детально розповів про те, як полонених били й катували протягом 6-7 годин підряд, як Ігорю, який зізнався, що він – кулеметник (хоча останні дні в терміналі займався пораненими), дісталося найбільше: його забили до того, що він не міг піднятися.

Хтось із сепаратистів таки викликав йому лікаря, але "Моторола" вирішив, що медична допомога бранцю вже не потрібна.

І застрелив його двома пострілами в скроню.

Найгірше припущення було, що тіло нам ніколи не віддадуть, бо до вбивства мають відношення наближені до керівництва самопроголошеної "республіки" люди.

До нас доходила інформація про нібито розпорядження Захарченка розслідувати справу, але особливих надій ми на це не покладали: "розслідування" проводилося так, що кінці ховалися все далі й далі. Напевне, тому, що до вбивства мали відношення люди, напряму підпорядковані керівництву ДНР. Захарченко не міг не знати про тортури над "кіборгами".

Розстріли полонених – не поодинокі. Просто ця історія виявилася аж надто показовою, аж надто багато свідків мало це вбивство.



Наприкінці лютого з'явилася інформація про можливе місце поховання Ігоря й ще кількох полонених. Правозахисники й переговорники намагалися отримати дозвіл на ексгумацію. Це все тяглося досить довго... А ми тим часом далі збирали свідчення про те, що ж трапилося насправді.

Найнаполегливішою, звичайно, була Ніна Костянтинівна. Вона використовувала будь-яку можливість, щоб з'ясувати бодай щось нове.

Наприкінці березня мати Ігоря вкотре зателефонувала до Дніпропетровська Нелі Князевій, волонтеру, яка займається "двохсотими". Вони ще раз пройшлися по особливих прикметах, які могли допомогти в пошуках. Однією з них була відсутність фаланги на мізинці лівої руки. За збігом обставин, саме того дня Неля оглядала тіло, яке могло належати одному загиблому офіцеру, і вона якраз звернула увагу на відсутність фаланги.

Родичі офіцера на таку прикмету не вказували, припускаючи, що, можливо, це наслідок якогось поранення вже під час АТО. Але цього ж дня саме на таку характерну особливість вказала Ніна Брановицька.

Щоб точно встановити особу, до Дніпропетровська спочатку виїхав один із товаришів по службі. Він упізнав Ігоря, а остаточне підтвердження отримали, зіставивши зразки ДНК сина й матері.

З'ясувалося, що тіло Ігоря в Дніпропетровську було ще з початку березня. Оскільки офіційної передачі тіла Брановицького не було, а ймовірне місце його поховання в Донецьку шукали ще в березні – скидається на те, що ті, хто знали більше, його "підкинули".

Існує кілька організацій, які передають "двохсотих" до Дніпропетровська, серед них "Чорний тюльпан", "Союз "Народна пам'ять" та інші – і, можливо, одна з них і привезла тіло. Але поки це тільки припущення.



...Похорон був тяжким.

Попрощатися з Воїном прийшло близько двохсот чоловік. І родичі, і бойові товариші Ігоря, і навіть незнайомі люди не стримували сліз.

Пізніше дехто із хлопців призналися, що вже не можуть ходити на похорони: друзів ховають так часто, що психіка не витримує.

Поховання загиблих в АТО – це взагалі окрема тема. У нашому випадку допомогу оперативно надав військкомат Печерського району Києва, Печерська РДА й Печерський совбез.

Ті, хто часто з цим стикаються, кажуть, що це, швидше, виняток: родичі зазвичай залишаються сам-на-сам зі своїм великим горем. Щоб отримати допомогу, передбачену в таких випадках, ще потрібно вибігати купу місць і отримати купу довідок. На ділі мав би діяти принцип єдиного вікна, коли б усіма цими питаннями займався військкомат.

Та чи не найбільше в організації похорону допомогла Світлана Яцина, мама загиблого в аеропорту друга Ігоря, Євгена Яцини. Вона, попри те горе, яке сама пережила, підтримує родини загиблих побратимів свого сина, а з Ніною Костянтинівною в них склалися особливі стосунки.

Взагалі ми довго вагалися, коли саме варто оприлюднити історію про це вбивство – і зробили це, фактично, у день його похорону.

Коли Георгій Тука, відомий волонтер і батько Павла Туки, товариша по службі Ігоря, ще на початку лютого написав на ФБ про його подвиг і смерть у полоні, ми навіть попросили видалити допис, щоб не зашкодити свідкам, які ще знаходилися в полоні.

Це не єдине вбивство полонених військових, скоєне проросійськими терористами – але воно, здається, стало тією останньою краплею, яка запустила ефект доміно: після його оприлюднення стала з'являтися інформація й про інші катування й розстріли.

Про те, що таке ставлення до полонених – не рідкість, непрямо говорить і телефонна розмова журналіста Kyiv Post Олега Сухова, у якій Арсен Павлов, він же Моторола, зізнається в нібито вбивстві 15 полонених.



Чи блефував Моторола, коли говорив про вбивство 15 полонених, не відомо. Але смерть Ігоря точно на його совісті.

Скоєна при свідках, з явними свідченнями, що ось людина була жива, точно потрапила в полон і була вбита саме там – викликала інтерес до неї й українських, і міжнародних медіа, а також таких правозахисних організацій, як International Partnership for Human Writes, Amnesty International, Місії ООН із прав людини та інших.

Я не буду давати тут посилання на ті десятки відео, що свідчать про катування й убивства полонених – усе це є у відкритому доступі, і ці матеріали мають збиратися і розглядатися компетентними органами для майбутніх міжнародних процесів над військовими злочинцями.

Правда має бути встановлена, рано чи пізно, а винні в злочинах покарані.

Коли йшла війна на Балканах, ніхто не міг подумати, що вже досить скоро Мілошевич і його прибічники опиняться на лаві підсудних. Але це сталося.

І тому зараз надзвичайно важливо збирати всі факти злочинів, скоєних у зоні військових дій і не опускати руки. Убивства мирного населення, тортури й убивства в полоні – усі ці факти мають бути розслідувані на міжнародному рівні, а винні – покарані.

Усе це – попереду. І це справа не одного дня й року.

Але є питання, які потребують негайної відповіді вже зараз, для того щоб родичі інших полонених/зниклих/загиблих точно знали, куди звертатися і як діяти:

– Хто офіційно представляє Україну в питаннях обміну полоненими?

– Чи існує єдиний реєстр полонених/зниклих безвісти/загиблих?

– Хто офіційно відповідає за повернення тіл загиблих у зоні АТО?

Коли мені дзвонять незнайомі люди й просять допомогти з розшуком їхніх зниклих родичів, я, на жаль, можу поділитися тільки координатами тих небайдужих людей, які допомагали нам самим.

Але тут, як і з обмундируванням/озброєнням військових і турботою про переселенців, має бути чітка межа: де ще можуть діяти волонтери – а де обов'язки на себе має брати держава Україна, за яку на сході сьогодні гинуть найкращі.

25 квітня Ігорю Брановицькому мало б виповнитися 39 років. У пам'ять про сина та інших жертв російської агресії, як мирних, так і військових, Ніна Костянтинівна Брановицька організовує пікет під російським посольством.

Цим пікетом вона планує привернути увагу громадськості до долі полонених. Адже головним убивцею свого сина вона вважає Путіна й загарбницьку політику Росії, яка й стала причиною смертей тисяч і тисяч українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 35
Олесь Показати IP 23 Квітня 2015 19:07
Нічого... Це йому СЬОГОДНІ пох... - " герою", - але буде ЗАВТРА,,, буде!!!! Хоча, нажаль, таких "героїв" багато... Війна...А по мінських угодах- реабілітація.. Як?
Анонім до Олесь Показати IP 23 Квітня 2015 20:00
Украинские военные столкнулись с неприятным оборотом в отношениях с американскими партнерами: за оборонительные сооружения, которые американская сторона обещала предоставить в качестве безвозмездной помощи, но потребовала плату. - пресс-служба украинского минобороны.
Анонім до Анонім Показати IP 26 Квітня 2015 17:27
ніколи ми не будемо братами продажні ви рашисти. з дитинстсва ви в оковах....
Анонім до Олесь Показати IP 24 Квітня 2015 00:20
"Не судіть і судимі не будете" - так написано у Біблії.
Для Анонима до Анонім Показати IP 25 Квітня 2015 01:49
АНоним, ты мудак.
аяяй Показати IP 23 Квітня 2015 19:44
ДНР иЛНР чтоб накрыло одной волной и смыло навсегда с лица земли,нелюди
Анонім до аяяй Показати IP 23 Квітня 2015 19:51
А тебя не удивляет то, что эта статья появилась вслед за объяснением Турчинова о том, кто именно убил Бузину?
Анонім до аяяй Показати IP 6 Липня 2015 19:38
место этих выродков в аду . а лучше четвертовать подонков с ДНР и ЛНР...
мати Показати IP 23 Квітня 2015 20:06
в мені тече російська кров, проте росія зробила все можливе, щоб я зненавиділа та прокляла її. ненавиджу цих утварів сепаратистів. СУк.. будьте ви всі проклятті, гниди, яка матір вас породила, як вас земля носить. ненавижу проклинаю вас всіх разом з вашим гномом. катували били шнурами ви наших хлопців- покидьки. невже цього наркомана моторолу ніхто за яйця взяти не може.Защо ці найкращі хлопці, наші сини такі муки приняли. Не можу., душа кричить серце розривається...БУДЬТЕ ПРОКЛЯТІ,
Анатоль_ до мати Показати IP 23 Квітня 2015 20:19
Ти не кляни так. То гріх. Треба прощати. У Заповідях сказано. Піди висповідайся!
аяяй до Анатоль_ Показати IP 23 Квітня 2015 20:38
А чому не згадуэте свою Наталю Семенiвну?
Анонім до Анатоль_ Показати IP 23 Квітня 2015 20:40
Пробач, матусю, за твій біль та жаль, Пробач мене за сліз долину. Я не покину тебе ні на мить, Як не покину я і Украіну. Пробач, що бачиш мене лиш на фото, Що в серці твоєму чимало ран. Я у раю, та душенька з тобою, Вона й не покида ще наш Майдан. Люблю я ,мамо,Україну сильно. Моя любов не зникне нікуди. Боролись ми і будемо боротись! Це наша друга ненька і ми її сини! Чимало крові вже пролито, Багато душ забрали небеса. Та я тебе ніколи не покину, Прийду неначе вранішня роса. І ти не бійся мамо, я з тобою. І Батьківщину я ще бороню. Душа моя тримається двобою, Народ наш не боїться вже вогню! Поборемо ми зло й тривоги, Свободу не залишемо одну. Здобудемо народу перемоги!
Микола до Анонім Показати IP 24 Квітня 2015 10:34
Чудові рядки. Слава Героям та вічна пам'ять!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 23 Квітня 2015 21:29
Одного из лидеров армии ***дони известного, как Моторола (Арсений Павлов) застрелил снайпер. Об этом появились сообщения от пользователей социальных сетей, которые поддерживают самопровозглашенную республику Донбасса. Пишет ukrnews24.com. Необходимо отметить, что это не первое сообщение о гибели ополченца, практически каждый месяц появляется похожая информация.
аяяй до мати Показати IP 23 Квітня 2015 20:34
У этого нелюдя Мотороллы недавно родилась дочь
Анонім до аяяй Показати IP 23 Квітня 2015 20:40
А почему Антонина Геращенко, как последняя брехливая трусливая баба, в последний момент отказалась доказать свои бредни в прямом эфире, имея в качестве оппонента Шария, против которого она выдвинула обвинения, аналогичные обвинениям, выдвинутым тобою против Мотороллы?
Анонім до аяяй Показати IP 23 Квітня 2015 20:46
Мамо, не плач. Я повернусь весною. У шибку пташинкою вдарюсь твою. Прийду на світанні в садок із росою, А, може, дощем на поріг упаду. Голубко, не плач. Так судилося, ненько, Вже слово, матусю, не буде моїм. Прийду і попрошуся в сон твій тихенько Розкажу, як мається в домі новім. Мені колискову ангел співає I рана смертельна уже не болить. Ти знаєш, матусю, й тут сумно буває Душа за тобою, рідненька, щемить. Мамочко, вибач за чорну хустину За те, що віднині будеш сама. Тебе я люблю. I люблю Україну Вона, як і ти, була в мене одна.
Ігор був гордий і ст Показати IP 23 Квітня 2015 20:29
Він помер на своїй землі, як вірний син свого народу та на своєї землі. Люди на похоронах ставали перед ним на коліна. Поховали його на Берковецькому кладовищі, як герой...Земля йому пухом))))) "Українського патріота-кіборга Брановицька Ігоря 21 січня 2015 публічно застрелив член терористичної організації ДНР, бандит-злочинець, громадянин РФ Павлов Арсеній - Моторола ... За повідомленнями наших джерел, коли полонений терористами Брановицька сказав, що він кулеметник, його сильно побили. .. Увечері зайшов Моторола і наказав усім піднятися, однак Ігор не зміг цього зробити - був майже без свідомості, на що Моторола сказав, що йому вже не потрібна швидка допомога, і з посмішкою вистрілив двічі в голову ", - повідомив Вовк на своїй сторінці в Facebook. "Ігор був гордий і стійкий солдат. Не хотів спілкуватися з Лайфньюз і принижуватися перед бойовиками. Чи не зламався, чи не прогнувся. Тому і загинув", - зазначила Береза. ((( Ми впевненні, що ця собака в якого собаче призвіще моторола здохне гірше прокаженого пса та буде лежати на смітнику..)))
Анонім до Ігор був гордий і ст Показати IP 23 Квітня 2015 22:56
Это уже третий фейк по данному случаю. Второй я бросал со ссылкой. Но ее стерли.
Анонім Показати IP 23 Квітня 2015 21:09
Схиляю голову перед Ігорем Брановицьким та стаю на коляна... Спочивай Ігоре з Богом.
Помолися за сина, Вк Показати IP 23 Квітня 2015 21:55
Помолися за сина, Вкраїно, Помолися за мене, мамо, Бо лише слова твої святі Охоронять нас від муки На не нашій, мамочко, війні. Витри, матусенько, лагідні очі Й листівку мою прочитай. Бережу я твій сон, бережу твої ночі, А ти не сумуй і лиш не ридай. Я в бою не відступлю, кохана, Я без зброї тебе захищу. І хай в серці смертельная рана — До кінця я, матусю, дійду. Помолися за мене, мамо, Бо молитва твоя — як вогонь, Що лікує кривавії рани, Як дотик твоїх теплих долонь. Помолися за сина, Вкраїно, Хто зброю у руки узяв, На твій захист пішов добровільно Й безсило на землю упав!
Валентина до Помолися за сина, Вк Показати IP 23 Квітня 2015 22:21
Назвіться, наш палкий поет!зворушливо,аж до сліз
макеевчанин Показати IP 24 Квітня 2015 07:58
коментар було видалено
марта Показати IP 24 Квітня 2015 08:23
сиджу на роботі та бачу. як пузаті, молоді колеги б"ються за посади та теплі крісла, які готові іти по головах усіх та таке враження,що навіть продати за це рідну неньку, як кнурі..стає гидко та гірко на душі дивлячись на це... читаю цю статтю про от таких хлопців, які там на неоголошеній війні, сплять в брудних окопах, підтримують один одного з однією думкою вигнати нечисть з Української землі. так кладуть своє життя, приймають страшні муки з посмішкою на обличчі з однією думкою- за прекрасне майбутнє, хоча б вже не для себе, а для нас та от таких, як ці кнурі...сиджу, а сльози градом заливають моє обличчя та нічого сказати не можу... справді хочеться прилетіти до домівки цих вимучених матерів, які втратили своїх дітей та вклонитися їм за таких синів та крепко обняти та тримати довго в своїх руках та говорити, говорити,,говорити слова подяки та підтримки... ......та хочеться спитати усіх нас, люди за що хороші хлопці кладуть життя у нелюдських муках та що ми творимо...
Анатоль_ до марта Показати IP 24 Квітня 2015 11:58
Не будь такою розумною!
Орест Показати IP 13 Травня 2015 10:30
Почему этого ***ара малорослого моторолика нельзя завалить мудака
Анонім до Орест Показати IP 15 Травня 2015 10:31
проклятий рід цього наркоши з собачим ім"ям моторола.
Анонім Показати IP 15 Червня 2015 11:30
Моторола рідкісне бидло.За гріхи якого будуть розплачуватись його рідні.Таких мразюк живими закопувати,щоб с...розумів біль тварь.
Добродій Показати IP 6 Липня 2015 17:56
всі козломорді нелюди мають віповісти за свої злочини, хай згорить днр лнр і вся пі*арська козломордія разом з усіма зомбоватниками...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus