USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дух перемоги українцям передали поляки

17 Серпня 2014 17:54
Паралелі між «дивом над Віслою», Варшавською битвою 1920 року, що вирішила долю Європи, та війною на Сході України провели гості із Польщі у Луцьку.

Відкриття виставки «Варшавська битва 1920 року» відбулося 17 серпня у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України у Луцьку.

Захід розпочали із хвилини мовчання, якою вшанували пам'ять полеглого на Сході бійця батальйону «Айдар» Ігоря Філіпчука.

Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи розповіла, що виставка присвячена подіям, що ввійшли у історію під назвою польсько-більшовицької війни. Варшавську битву 1920 року, яка мала вирішальний вплив на збереження незалежності Польщі, історики назвали «дивом над Віслою».

У заході взяли участь бургомістр міста Воломін Ришард Маджяр та директор Центру самоврядування «Оссів 1920» Максим Голось. Саме поблизу міста Воломіна на полі Оссова відбулася вирішальна битва, яка стала одним із кульмінаційних моментів війни з більшовиками. Історики називають цю війну однією з двадцяти найважливіших баталій в історії людства, війною, що вирішила долю Європи.



Беата Бживчи зауважила, що у 1920 році відновлена Польща боролася не лише за свої східні кордони – це була війна за незалежність, за можливість визначити власне геополітичне та цивілізаційне спрямування. Польща боролася за те, щоб жити та існувати як розвинутий міжнародний суб’єкт. Якби більшовицький наступ не стримали над Віслою, з її слів, комунізм поширився б на всю Європу і невідомо, якою була б доля всього континенту. Це була, на думку істориків, «війна за все», у якій поляки та українці були союзниками - спільно, пліч-о-пліч вони боролися за свою незалежність. Хоча для ідеї незалежності України війна 1920 року скінчилася трагічно, все ж пам'ять минулих подій залишається основою для розуміння значення польсько-українського союзництва та взаємодії розвитку двох країн та народів.

«Сьогодні саме Україна бореться за свою територіальну єдність, свободу та право вільного вибору майбутнього. Наша польська підтримка для України зумовлюється уроками історії, тому що історія нас вчить, що доля наших держав та розвиток наших народів нерозривно пов'язаний між собою. Деякі аналітики визначають, що на Сході вирішується не лише доля України, а майбутнє всієї Центральної Європи. Нехай ця виставка стане не лише причиною замислитися над історією, але також нагодою для глибоких історичних і політичних роздумів», - звернулася до присутніх Беата Бживчи.



Ришард Маджяр повідомив, що, йдучи на виставку, мав нагоду побачити прощання із полеглим солдатом, який загинув у боротьбі за волю України. Це справило величезне враження на гостей із Польщі. З його слів, спостерігаючи за подіями на Сході України, поляки співпереживають українцям та хочуть допомогти їм обороняти свободу.

«Виставка присвячена подіям 1920 року, коли поблизу Варшави була затримана більшовицька навала. Тоді теж здавалося, що Польща не впорається з окупантом, а більшовики окупують Європу. Однак, полякам це вдалося, і ми хочемо, щоб ви перейняли ту надію та віру те, що вам теж вдасться стримати Росію», - зазначив міський голова міста Воломін.



Він нагадав, що загиблі учасники битви поблизу Воломіна були учнями шкіл, гімназій, ліцеїв, студентами. Вони полягли за свободу Польщі та Європи. Також Ришард Маджяр навів слова колишнього президента Польщі Леха Качинського «спочатку Грузія, потім Україна, а потім Литва і, можливо, Польща».

Максим Голось наголосив на подібності подій 1920 року у Польщі та 2014 на Сході України. Так, тоді до бою, як і нині в Україні, ставало чимало добровольців, добровольча армія налічувала 100 тисяч осіб. В місцевості Оссів воювали добровольці, молоді люди, гімназисти, а також дорослі – робітники, юристи, шевці, слюсарі тощо, кожен сектор суспільства був представлений в армії. На фронт вирушали цілими парафіями, вікарії з костелів ставали військовими капеланами.

Зі слів науковця, це не була війна за ресурси, кордони – це була війна за існування, цивілізацію, культуру і це зрозумів польський народ. Окрім поляків, зрозуміли це і українці – тоді вдалося укласти союз між маршалком Юзефом Пілсудським та отаманом Симоном Петлюрою. Він закликав відвідувачів оглянути виставку із думкою про спільність двох народів та те, що історія любить повторюватися, часом на щастя, а часом на жаль. У 1920 році поляки та українці показали, що часом потрібно загинути, але це призводить до перемоги.



«Ми поляки, сьогодні пишаємося цим, і хочемо, щоб ви пишалися тим, що ви сьогодні є героями Європи. Хотіли б, щоб, приїжджаючи в Оссів, ви відчули той дух перемоги і принесли його із собою в Україну», - зазначив Максим Голось.

Він нагадав, що у часи Варшавської битви поляки були у програшній позиції, і цілий світ вже поставив на Польщі хрест. Незважаючи на це, більшовиків вдалося зупинити. З цієї історії, мовляв, випливає не лише наука, а й дух, який стане у нагоді українцям. Насамкінець, Максим Голось підкреслив, що те, що змогли поляки у 1920 році, зможуть українці у 2014, потрібно лише бути разом, адже сила – в єдності.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВОНО Показати IP 17 Серпня 2014 18:34
ото ж треба так !!! пропоганду Польші перетворено в допомогу, а затримка бронежелетів на польському кордоні то найвищий прояв любові поляків до українців
ЙОВАН Показати IP 17 Серпня 2014 22:17
у 1920 році європа вчасно зрозуміла чим обернеться поразка поляків і надала ім найновіше озброєння для нових військових частин війська польського яке і допомогло розбити тухачевського.у полоні загинуло більше 100 тис червоноармійців від яких совєти відмовились.
Штефан, Луцьк Показати IP 18 Серпня 2014 12:19
У 1920-му, завдяки січовим стрільцям Симона Петлюри Польща здійснила "цуд на Віслє". Хто допоможе Україні у цей вирішальний час? Ми самі. Українці. Який москальський прихвостень, верещить про нашу слабкість? Такими могутніми, як нині ми іще ніколи не були.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus