USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Фестиваль вишитих рушників: лучан об’єднав одвічний символ України

15 Травня 2016 20:03
Встановлення рекордів, антивоєнний флешмоб та концерт: у Луцьку об’єднували людей навколо одного з символів українського народу.

7-й всеукраїнський фестиваль вишитих рушників «Вишиті обереги єднання» відбувся 15 травня у Луцьку.

Як зауважили ведучі фестивалю, рушник супроводжує людину протягом усього життя, і в радості, і в горі. Він завжди був символом гостинності – на ньому підносили дорогим гостям хліб-сіль, використовували як один з найважливіших атрибутів весільного обряду. Особливо значну роль відігравав рушник у пошановуванні образів Ісуса Христа та Божої Матері. Рушники – це відбиття культурної пам’яті народу, окрім культурного змісту вони мали символічний зміст. Тепер рушники продовжують життя в сучасних обрядах, тож для того, щоб вшанувати одвічний символ українського народу, зібралися тисячі лучан.

Вітаючи учасників та гостей фестивалю, Луцький міський голова Микола Романюк зауважив, що в України є три символи – державний прапор, вишитий рушник та українська вишиванка. З його слів, пошану до українського рушника передають з покоління в покоління.

Почесний гість фестивалю, представник національного проекту книги рекордів України Олександр Шустерук зазначив, що приїздить на фестиваль вже не вперше з місією розповісти в Україні та за її межами про те, що у нас є унікальне місто, яке славиться спортивними досягненнями, культурою, мистецтвом. Він наголосив, що лучанам варто пишатися своїм містом, тому що тут живуть цікаві та працьовиті люди, які своїми звершеннями прославляють місто.
Лучан закликали прикрашати вікна осель, організацій, підприємств, вітрини магазинів вишитими рушниками, що буде своєрідним моментом єднання українського народу та перетворить вулиці міста в оригінальну і своєрідну картину неповторного вишитого рушника.

Голова оргкомітету фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький зауважив, що фестиваль є унікальним в державі і дозволяє об’єднати людей, незалежно від віросповідання, політичних уподобань, віку. З його слів, завдяки вишитому рушникові вдається передавати традиції українського народу.
Під час фестивалю відбувся благодійний аукціон-продаж вишитих рушників (виручені кошти будуть передані вишивальницям, які знаходяться у скруті), конкурс дитячих малюнків на асфальті, конкурс на кращі короваї на весільних рушниках та виступи фольклорних колективів.

Нагадаємо, що у рамках фестивалю лучани встановили два всеукраїнські рекорди. Також відбувся антивоєнний флеш-моб під гаслом «ні - війні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 16 Травня 2016 12:05
Единственное достижение майдана - украинцы вспомнили прекрасное занятие вышивкой. Какая красота и в руках у людей, и на людях! Рушники и вышиванки просто загляденье!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus