USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Фільм волиняна висунули від України на «Оскар»

10 Вересня 2014 12:17
Український режисер, волинянин Олесь Санін завершив зйомку нового художнього фільму «Поводир, або Квіти мають очі».

Над картиною працював ще один волинянин, який давно працює з Саніним – оператор–постановник Сергій Михальчук.

Художній фільм «Поводир, або квіти мають очі» режисера Олеся Саніна висунуть від України на премію «Оскар» в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою».

Про це повідомляє«Укрінформ» з посиланням на Асоціацію продюсерів України.

Серед картин-кандидатів на «Оскар» від України Українським Оскарівським комітетом розглядалися також «Плем'я» Мирослава Слабошпицького і «Сурмач» Анатолія Матешка.



Ідея Олеся Саніна (родом він із Камінь-Каширського) щодо створення художнього фільму про одну з найтрагічніших в українській історії подій - розстрілу в 1934 році кобзарів та лірників, котрі зібралися на з'їзд народних співців - започаткувалася в 2007 році.

В основі сюжету "Поводиря" - подорож по Радянській Україні американського хлопчика Пітера і українського сліпого музиканта Івана Коцюби на початку 1930-х років - драматичні часи колективізації, Голодомору і знищення інтелігенції.



Стрічка знята кінокомпанією «Пронто фільм» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Світова прем'єра картини відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі в липні 2014 року. В обмежений прокат "Поводир" виходить у Рівному 11 вересня, а у всеукраїнський - 12 листопада.



У фільмі поряд із професійними акторами сліпих кобзарів грали пересічні незрячі люди, яких відібрали для зйомок у кількох українських містах, в тому числі і в Луцьку, пише Леся Бондарук у газеті «Волинь-нова».



В основу сюжету «Поводиря» – реальний факт 1934 року, коли всіх кобзарів та лірників (а на той час цей рух був розвиненим) етнографічна комісія Академії наук УРСР запросила на з’їзд до Харкова з нагоди Республіканської олімпіади міста і села. Насправді ж більше 200 музикантів завезли до лісу, де й розстріляли.

У фільмі «Поводир» американський підприємець Майкл Шемрок разом із своїм десятирічним сином Пітером приїжджає до Харкова, щоб обміняти там трактор на зерно, оскільки в Сполучених Штатах у цей час були великі економічні труднощі. Тут його вербують, він називає себе «американським комуністом» і лишається жити в Україні.

Через деякий час йому до рук потрапляють секретні документи про репресії в Україні Через це американця вбивають, але живим лишається його син Пітер: йому вдається втекти від переслідувачів завдяки сліпому бандуристу Івану Кочерзі.

Пітер стає поводирем бандуриста. Взимку 1934 року сліпця Івана Кочергу разом з іншими кобзарями страчують під Харковом. А Пітер лишається єдиним живим свідком тих трагічних подій…

У головних ролях знялися Станіслав Боклан (кобзар Іван Кочерга), американський актор Джеф Барел (підприємець Майкл Шемрок), Антон Святослав Грін (у ролі Пітера Шемрока).

Хлопчика–американця, який став жертвою радянської репресивної системи, зіграв правнук відомого політичного в’язня радянських концтаборів Михайла Сороки. В епізодах задіяні також відомий актор Федір Стригун, поет Олександр Ірванець, співачка Джамала.

Перші кадри фільму «Поводир» були зняті у лютому 2012 року. А в червні до Луцька завітала Ольга Годованець — асистент режисера Олеся Саніна. Вона зустрілася з багатьма незрячими лучанами, яким запропонувала спробувати себе в епізодичних ролях. На думку творців фільму, лише такі люди здатні відтворити на екрані образи сліпих музикантів 30–х років.

На зйомки, зокрема, запросили й інваліда по зору з Львівщини, призера Параолімпіади, дзюдоїста Ігоря Засядкевича. Він знімається у сцені боротьби сліпого лірника з енкаведистами.

У фільмі були задіяні і лучани – незрячі Петро Шеверда і Орест Кацюба. Їхніми поводирями були учень Луцької гімназії № 22 Остап Годлевський і учень школи № 19 Андрій Кацюба — син пана Ореста, який у житті також є поводирем свого батька.

У Таракановому форті біля Дубна знімали сцену, в якій кобзарі та лірники збираються на руїнах, обговорюючи запрошення влади на «кобзарський з’їзд», біля озера Базальтове на Костопільщині знімали сцену розстрілу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ОМ Показати IP 10 Вересня 2014 14:03
Знай наших!!!
Зозулька Показати IP 10 Вересня 2014 21:59
Нехай друга спроба Олеся на ОСКАР буде більш вдалою, ніж із МАМАЄМ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus