USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Батько загиблого воїна через 12 років «згадав» про сина і вимагає грошей

30 Червня 2015 15:39
Закон України передбачає, що право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги при смерті військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста мають члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого. Будь-яких обмежень чи застережень щодо виплати такої допомоги вказаним особам не встановлено. Саме через це на Волині й відбуваються судові процеси.

Про таку проблему розповіла мати загиблого волинського Героя Любов Карабан.


З її слів, членів організації родин загиблих воїнів «Надія» звернутися до волинських високопосадовців змусила ситуація, яка виникла при застосуванні Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а саме статті 16-1 Закону та, відповідно, Постанови КМ України від 25 грудня 2013 р. № 975 «Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві».

Так статті 16-1 Закону передбачають, що право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги при смерті військовослужбовця мають члени його сім’ї, батьки та утриманці. Будь-яких обмежень чи застережень, щодо виплати такої допомоги вказаним особам не встановлено.

Однак, на даний час у нас у Волинській області виникли судові спори з приводу права осіб зазначених у статті 16-1 Закону на отримання такої допомоги.

«Так, зокрема у члена нашої організації Шульги Тетяни Григорівни під час АТО 26 червня 2014 року загинув син - сержант Шульга Максим Костянтинович головний сержант-командир відділення аеромобільно-десантного взводу аеромобільно-десантної роти аеромобільно-десантного батальйону військової частини А0284.
Відповідно до Закону, вона звернулася із заявою про виплату зазначеної допомоги, але крім матері загиблого Шульги ще із такою заявою звернувся батько Максима, який ще у 2002 році залишив сім'ю: дружину з двома малолітніми дітьми, та переїхав проживати в іншу область, де скоїв
тяжкий злочин і був засуджений до позбавлення волі. З того часу він не брав жодної участі у вихованні дітей не надавав матеріальної допомоги на утримання, не сплачував аліменти, хоч і є рішення суду про стягнення з нього аліментів», - розповідає жінка.

Проблема у тому, що горе-батько, у відповідності до зазначеного вище Закону, формально має право на отримання грошової допомоги в зв’язку із смертю сина Максима, оскільки у судовому порядку не був позбавлений батьківства, що є явною соціальною несправедливістю. Крім того у Тетяни Шульги на вихованні залишився неповнолітній син, якого фактично допомагав утримувати брат Максим, оскільки батько відмовився від своїх дітей.

За станом на сьогодні біологічний батько загиблого Костянтин Шульга у судовому порядку позбавлений батьківства щодо меншого сина Шульги Костянтина Костянтиновича.

Зі слів Любові Карабан, аналогічна ситуація при виплаті допомоги склалася і в інших сім’ях загиблих Волинян під час АТО.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що уже півроку як волинянина Віталія Махновця немає на цьому світі. Та до цих пір триває тяганина з розподілом грошей, які держава виділила родині загиблого бійця. Мати хоче всі гроші віддати на потреби військових, а батько, який 20 літ не брав участі у синовому житті, хоче половину грошей.

«Як виявилося при розгляді справ у судах, наше законодавство не містить норми, яка б надавала можливість у судовому порядку позбавити особу права на отримання вказаної грошової допомоги», - додала жінка.
Варто додати, що аналогічні норми містить цивільне законодавство при визначені права на спадщину, зокрема у абзаці 2 частині З статті 1224 ЦК України йдеться про те, що «не мають права на спадкування за законом батьки (усиновителі) та повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов’язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом».

Таким чином існує соціальна несправедливість в тому, що навіть якщо хтось із батьків умисно ухилявся від виконання своїх батьківських обов’язків, не брав участі у вихованні не утримував свою дитину чи вчиняв будь-які інші дії чи бездіяльність щодо своїх дітей в той час коли вони потребували допомоги, все одно має право отримати грошову допомогу після загибелі своєї дитини під час виконання свого військового обов'язку на підставі Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Зокрема в рішенні Луцького міськрайониого суду від 19 лютого 2015 року по справі Тетяни Шульги зазначено, що «Будь-які підстави усунення батьків від одержання одноразової грошової допомоги у разі загибелі дітей військовослужбовців, в тому числі і ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків щодо них« Порядком призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 року № 975 - не передбачені».

«Як в Україні, так і у Волинській області, про що свідчить судова практика, це - не поодинокі випадки, і тому вони потребують термінового вирішення на законодавчому рівні. Тому ми, рідні загиблих волинян - дітей України звертаємося до наших волинських депутатів з проханням допомогти у вирішення даної проблеми, зокрема звернутись до Верховної Ради України, Президента України Кабінету Міністрів України із законодавчою ініціативою про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 року № 975. та вчинити інші можливі дії з метою виправлення даної соціальної несправедливості та усунути недосконалість правової бази, яка регулює відносини по соціальному захисту військовослужбовців та членів їх сімей», - йдеться у письмовому зверненні членів ГО «Надія» до волинських обранців громади.

Своєю чергою, під час останньої сесії волинські депутати проголосували «за» те, аби лобіювати такі нововведення до Верховної Ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучани Показати IP 30 Червня 2015 15:59
Закони у нас такі. Нехай подають зустрічний позов на аліменти за всі роки.
бачив Показати IP 30 Червня 2015 21:01
Про це три тижні тому сюжет на ТСН був!!!
Люда Показати IP 1 Липня 2015 00:10
Хіба ця мама не в траурі ?
ол до Люда Показати IP 1 Липня 2015 01:11
траур, не траур...... а петендувати на гроші від загибелі сина який загинув. а батько ...... просто колись забув про нього, або не мав змоги....в одне місцетакого батька
ол Показати IP 1 Липня 2015 01:17
Для всіх жінок, якщо ваш чоловік кинув вас і дітей, не сплачує гроші на них, позбавляйте його батьківських прав...... нагуляється, або відсидить срок в тюрьмі, а потім діти ще повинні будуть по закону його кормити та доглядати, не давайте такого шансу, потімважко щось довести

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus