USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Гра з кубинським присмаком: як галичанин відроджує бейсбол у Луцьку

25 Травня 2016 13:07
16 областей України мають осередки цієї захопливої гри. Є надія, що вже на осінь Волинь матиме й свою команду, яка представлятиме область на всеукраїнських дитячих змаганнях. А можливо, й не лише на юніорському рівні.

Про галичанина Романа Магаса, завдяки ентузіазму якого у Луцьку триває формування команди з бейсболу, Волинські новини хочуть розповісти сьогодні, 25 травня, у день його народження.

Роман Магас переїхав до Луцька з Моршина, де і грав до того у бейсбол та тренував дитячу команду. Нині працює вчителем фізичної культури у школі №19, де і виховує юних бейсболістів. Поки що команда лише формується. У теплий період розпочалися тренування, до навчання запрошують усіх охочих. Причому не лише дітей, а й дорослих, адже гра сімейна, буде цікава не лише хлопчикам, а й їхнім батькам.

Тренер каже, що лише з дівчатками не готовий працювати. Адже його практика свідчить, що під час гри часто трапляються травми та синці, та й сила, координація у жінок відрізняється від чоловічої, зізнається наставник.

Сам Роман бейсболом захопився 2004 року, коли жив у Львові. Згадує, привабила динаміка гри, її швидкість. Пізніше навіть отримав суддівську ліцензію, аби фахово оцінювати гру. Зізнається, що бейсбол має дуже складні правила, нюанси і тонкощі.

– Перший рік я й сам грав, не знаючи у деталях всіх правил. Ретельно ж вивчив їх, коли здобував ліцензію судді. Для цього довелося опанувати багато теорії, складати екзамени. Спочатку ми проходили курси, семінари, нас навчали американці. Тому дітям намагаюся дати основи, навчити техніки. А коли почнеш пояснювати всі нюанси, то підлітки просто втратять інтерес, не зможуть усе запам’ятати і заплутаються. Намагаюся усього вчити поступово. Стаємо в пари, потім у трійки, вчимо, що таке аут, що таке дабл-плей, – пояснює співрозмовник.

У Моршині тренер виховав дві команди. Брав 12-13-річних дітей і вів їх до кінця школи. Найбільше досягнення було з командою до 15 років, яка в Кіровограді на всеукраїнських змаганнях виборола бронзу.



– Суть гри така: є дві команди, у кожній по дев’ять осіб. Одна захищається, друга нападає. Завдання тих, хто захищається, – не допустити, щоб суперник забіг на базу. Якщо забіг – отримав очки. Потім вони змінюються. Так триває дев’ять таймів, – розповідає він.

9-10 років – найоптимальніший вік для початку занять бейсболом. Хоча у США, де це улюблена народна гра, грають із шести років. Хлопчаки в Луцьку користуються інвентарем тренера, який той купив, ще живучи у Моршині. Тому для початку все є: битки, шоломи, щитки, маска, м’ячі, кілька рукавиць. До слова, одна якісна рукавиця коштує близько 35 доларів, їх бажано купити для кожного персональну. Її виготовляють зі шкіри, така служитиме довгі роки. А от дерматинові рукавиці Роман не радить купувати: швидко зношуються, та й м’яч зісковзує. Майданчик для тренувань також є. Тренер каже, що директор школи всіляко допомагає у підготовці бейсболістів.

Загалом же для бейсболіста важливі гарна координація, вміння думати та сила. Витривалість для цього виду спорту не важлива, а от, можна сказати, спринтерський біг тут практикують, адже відстань від бази до бази – 24 метри.



– У нас нині завдання зібрати команду. Запрошуємо всіх, але ця гра не для кожного підійде. У мене такий підхід: я нікого не виганяю, але комусь щось не сподобається, комусь це надто важко, хтось травм боїться. Але це є у всіх командних видах спорту: і у футболі, і в хокеї, і в баскетболі. За весну-літо хочемо натренуватись і виїхати на турнір. Наприклад, у Рівне, де серйозна база, команда.

Хлопчаки, які тренуються в Романа, переконують, що у грі їм подобається все. Не зважають на те, що м’яч може боляче вдарити, або ж не завжди виходить відбити удар. Кажуть, це набагато краще і цікавіше, аніж сидіти вдома та дивитися телевізор.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає тренера з днем народження. Зичить, аби завжди вистачало сил для нових ідей і перемог, аби зусилля, вкладені у справу, поверталися сторицею гарними емоціями і результатом. Міцного Вам здоров'я, мирного неба і прихильності долі.

Довідково:

В Україні відбуваються чемпіонати залежно від віку: для гравців 10-12 років, 13-15 років, яким до 16 та до 18 років. У дорослому бейсболі теж розрізняють ліги, називаючи їх дивізіон А та дивізіон Б. Роман Магас каже, що найпотужніші дитячі команди у Рівному та Кіровограді. А українська збірна з бейсболу у світі теж виступає на рівні. Наприклад, часто переграє поляків, хоча в сусідів і бази кращі, й умови для гри та тренувань.

Незважаючи на те, що у США це масова гра, її творцями є кубинці. Саме з Куби й пішла традиція жувати тютюн під час гри. Нерідко у фільмах, що присвячені бейсболу, можна побачити, як гравці щось випльовують перед подачею. Це – давня традиція. А коли тютюн на матчах жувати заборонили, його замінило насіння.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Спостерігач Показати IP 11 Березня 2017 19:17
Взяти гіперпотужну юнацьку біоенергію та направити її в корисне і конструктивне русло - ідея, на мій погляд, прекрасна. І вид спорту, за допомогою якого це здійснюється, мабуть, принципового значення не має. Так тримати, Романе, адже справу Ви робите, без сумніву, хорошу. Хто-зна, може, в майбутньому в Україні вцілому та у Луцьку, зокрема, бейбол отримає непогані шанси прижитись. Та тим самим стати причиною появи у дітей та дорослих більшої кількості позитивних емоцій, а також якомога більше популяризувати як Луцьк, так і Україну у якнайбільш широкому колі. Щиро бажаю Вам всіх можливих благ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus