USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гроші або нерви: як зняти житло у Луцьку

24 Жовтня 2013 10:00
Інтернет-сторінки з оголошеннями про здачу квартир у Луцьку – нині не рідкість. На запит пошуковик може видати до десятка варіантів. У газетах, які продаються у кіосках міста, також чимало оголошень на тему «Здаю житло». Втім, часто номери телефонів, вказані у різних оголошеннях, дублюються…
Монополія на оголошення
Років з 7 тому «вирахувати» агентство з нерухомості було дуже легко: у одній газетній колонці могли бути розміщені по 3-5 оголошень з одним номером телефону. Іноді складалося враження, що один господар здає і одно-, і дво-, і трикімнатну квартиру. Тепер агенти-ріелтори, вочевидь, стали досвідченіші, обзавелися кількома телефонними номерами і намагаються їх не повторювати в одному виданні.
Якщо хтось хоче натрапити безпосередньо на здавача житла, то на газету, кажуть, надії мало.
«Були випадки, коли купуєш газету в день виходу, дзвониш за вказаними телефонами, а житло уже здали. Або замість власників квартир на іншому кінці дроту – агенти з нерухомості», – розповідає Володимир Садовський, який уже кілька місяців шукає житло у Луцьку.
Чому в газетних оголошеннях рідко можна знайти людей, які здають житло без посередників, ніхто не може пояснити. Припускають, що працівники «зливають» інформацію знайомим ріелторам. Але офіційно ніхто цього не скаже і не зізнається.
Ще одне місце пошуку квартироздавачів – інтернет-оголошення. Інформація оновлюється щохвилинно, тож часом тут можна натрапити безпосередньо на власника. Проте, якщо оголошення залишене кілька днів тому, то найімовірніше, доведеться спілкуватися з ріелтором. Адже інтернет-оголошення агентами з нерухомості моніторяться ледь не цілодобово.



Здавачам, своює чергою, ніби й зручно: плати не беруть, до них телефонують не «всі кому не лінь», а потенційні наймачі, вони можуть вибрати, кому здати квартиру (чи сімейній парі, чи студентам, чи кільком робочим), та й знайти квартирантів обіцяють швидко.
«Довелося стати детективом»
Та є й інша сторона медалі: квартиронаймач. Справа у тому, що ріелторські агентства не беруть грошей з власників квартир, але укладають договір з людьми, яким потрібне житло. За це агентам з нерухомості платять від 300 до 900 гривень.
Умови в агентствах також різні. Ті, що беруть меншу плату, без підписання договору не поворухнуть і пальцем. Лише після отримання грошей вони починають домовлятися з власниками про зустріч.
Лучанка Вікторія Деркач розповіла, що, коли уже зневірилась віднайти квартиру без посередників, таки вирішила звернутися в агентство. За ще не надані послуги їй виставили рахунок – 650 гривень. Дівчина лише попросила, щоб агент попередньо домовився із власником про огляд житла, аби не витрачати свій дорогоцінний робочий час.
«Відпросилася з роботи, зняла гроші з картки, прийшла в агентство, а дівчина лише при мені почала телефонувати і домовлятися з власником. Власник же їй сказав, що зможе підійти лише ввечері. Натомість мені запропонували укласти договір, щоб, мовляв, «не даремно прийшла», - обурюється дівчина.



Вікторія каже: до того шукала квартиру більше, ніж півроку. Вже налаштувалася на те, що доведеться платити ріелтору. Але допоміг випадок.
«Я зустріла знайому, яка працювала у тому ж агентстві. І вона обмовилася, у якому саме будинку та квартира. Довелося відчути себе справжнім детективом: підібрала код до дверей, опитала мешканців, хто здає у будинку квартиру. А ввечері зустрілася з власницею, яка дуже здивувалася, що я прийшла не з агентства», - розповідає Вікторія.

Ще один лучанин Іван звернувся до «дідівського» способу.
«Я заплатив хлопчині 50 гривень за те, щоб він наклеїв у районі, де я хочу знайти житло, оголошення. Буквально за 2-3 дні у мене було вже 3 варіанти», - зазначив хлопець.
Щоправда, є агентства, які заключають угоди з квартирантами лише тоді, коли клієнт визначиться з варіантом. Але тоді вартість послуг відчутно збільшується.
«Ми приходимо з вами на квартиру, дивимося її. Якщо варіант підходить – тоді укладаємо договір. Вартість – 50% від місячної плати за житло», - пояснив працівник агентства, послугами якого кореспондент Волинських Новин хотів «скористатися».

За плату ріелтори обіцяють відшукати квартиру в якнайкоротші терміни. Але «усе індивідуально».
«Обмеження на дітей»
Сім’ям, у яких є діти, – пощастило трохи менше. Чималий відсоток оголошень, в яких йдеться про здачу квартири, містять помітку: «здам житло молодій сім’ї без дітей». Буває, кажуть ріелтори, і обмеження за віком: то не бажають мати квартирантів з дітьми-підлітками, які водитимуть компанії, то, навпаки, не хочуть дошкільнят, які люблять обмалювати шпалери, чи попсувати меблі.



«Так, є «обмеження на дітей». Але є й власники, які здають квартири на тривалий термін і самі кажуть, що рано чи пізно у сім’ї діти з’являться, то що тоді – виселяти?», - пояснює агент з нерухомості Ольга, номер телефону якої віднайшли у оголошеннях в мережі.
Обережно: територія обману
Заступник директора одного із агентств нерухомості Орест Цегловський погодився розповісти про те, як недобросовісні ріелторські агентства можуть надурити своїх клієнтів
«90% відомих мені агентств беруть гроші наперед за свої послуги. Вони укладають договори на інформаційно-консультаційні, а не посередницькі послуги. Сама назва «інформаційно-консультативний» каже про те, що агентство не показує об’єкти, а просто дає інформацію. Тобто агенти мають повне право з вами не йти, а дати номер телефону квартири, яка уже давно здана», - пояснює ріелтор.

З його слів, часто в договорі можуть зазначити, що він діє лише один місяць. За цей термін вам можуть нічого не знайти, а гроші ніхто не поверне.
Найоптимальніший варіант, зі слів фахівця, - агентства, які беруть плату лише по факту заселення. Клієнт наперед оплачує незначну суму (близько 50 гривень) за укладення договору. Самі ж працівники агентства заробляють свій гонорар, не сидячи у теплому офісі, а обдивляючись варіанти з клієнтом.
У договорах, які пропонують агентства, може бути пункт про лімітований показ об’єктів нерухомості. На це також потрібно звернути увагу. Наприклад, клієнт вказав свої вимоги для житла, а йому показують чотири взагалі непідходящі варіанти. Квартири йому не знайшли, а угода вже не діє.



«Але не всі агентства – негатив. В договорі людина вказує, яку квартиру хоче, у якому районі, на яку суму розраховує, чи потрібні меблі. Крім того, база даних у агентствах – набагато більша, ніж в будь-якому друкованому виданні чи інтернет-ресурсі. Самому знайти квартиру в місті дуже складно, це як віднайти голку в стозі сіна, бо ти не знаєш, де шукати», - переконує Орест Цегловський.
Якщо ж пощастило відшукати квартиру без посередників, домовляйтеся одразу про зустріч з власником. Інакше хтось кмітливіший забере з-під носа вигідний варіант, - каже фахівець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
qwerty Показати IP 24 Жовтня 2013 10:17
Мої знайомі мають 4 квартири і жодної з них не купували. В 1-й живуть, 3-и здають.
Григорій Іванович до qwerty Показати IP 24 Жовтня 2013 13:08
Дешево зняти квартиру в Луцьку можна тільки на телефон чи фотоапарат
Лілія Показати IP 24 Жовтня 2013 10:21
а що зараз багато порядних людей щоб їм можна було здати квартиру?????? це жах. брат брата обманює а ще людям довіряй. зараз така брехня бо скрізь гроші "правлять" і "всратись " можуть за 5 гривень особливо багаті. В мене був кавалер то як квіти подарує то вже не відліпеш від себе. ЦЕ правда . Багаті теж розлучаються то не можуть майно поділити в суд подають. Світ давно зійшов з розуму
NANO Показати IP 24 Жовтня 2013 11:10
Як що не полінуватись, то без агенства найти можна. Сіно спалити а голку магнітом найти! На рахунок грошей наперед ВСІМ ПОЧИТАТИ http://board.lutsk.ua/topic/93212-kto-chto-znaet-pro-luckii-centr-nedvizhimosti/
давид Показати IP 24 Жовтня 2013 12:17
да квартиру знайти нормальну тяжко в наш час. як нормальне -то дорого а як грошей нема то і в норі прийдеться сидіти і з бабкою
РВК Показати IP 24 Жовтня 2013 13:17
Та яка там голка? Просто треба НЕ ЛІНУВАТИСЬ ритися в неті, і агенства йдуть лісом. Ще є корисний сайт vlasnyk-lutsk.at.ua, там інфа без посередників ()їх там банять ))) і опубліковані їх телефони, щоб зразу відсіювати на сайтах
Юля Показати IP 24 Жовтня 2013 14:12
Ніколи НЕ звертайтесь у ЛУЦЬКИЙ ЦЕНТР НЕРУХОМОСТІ.....що в Гранд персоні(Кривий Вал).Вони надурюють людей, за 700 гривень обіцяють знайти квартиру, а варіантів немають,відправляють на неіснуючі адреси або ж до своїх знайомих які нібито мають здати через два тижні квартиру, та й договір розумно складений, ліміт квартир є, дають лише номери телефонів а самі сидять в офісі і розводять інших.З власного досвіду.
S Показати IP 26 Жовтня 2013 08:11
Луцький Центр Нерухомості це афери ти ще ті, дурять всіх

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus